Capital.ba

Velika novina u Srbiji: Operateri upozoravaju

09.04.2017. / 10:55

BEOGRAD, Novim zakonom biće omogućena bolja zaštita korisnika mobilnih telefona od preskupih sadržaja. Kada se račun duplira operater šalje obavještenje.

 

Nijedna firma do sada nije kažnjena za slanje i naplatu preskupih SMS poruka, obično zabavnog sadržaja, u slučaju kada su ih bez znanja građana isporučivali na njihove brojeve mobilnih telefona, pišu Večernje novosti.

Kroz razne igrice, kvizove, lažne pretnje računarskim virusima ove firme “pecaju” neupućene građane, a sve češće i njihovu djecu, bez jasnog isticanja cijene i opisa usluga koje nude.

Zakon koji se priprema u Srbiji, ipak, obezbjediće nešto bolju zaštitu korisnika mobilnih telefona, jer će na duplo veći račun odmah biti obavješteni.

Nacrtom zakona o elektronskim komunikacijama biće detaljnije uređeni uslovi početka i prestanka pružanja SMS poruka sa dodatom vrijednošću (VAS), kako se nazivaju poruke koje se dodatno naplaćuju.

Propisana je i obaveza operatera da obaveštava pretplatnika u cilju sprečavanja prekomerne potrošnje, kada trenutni iznos zaduženja za tekući mesec bude dvostruko veći od prosečnog iznosa zaduženja za uslugu u prethodna tri meseca”, kažu u Ministarstvu telekomunikacija Srbije.

Na ovaj način će pretplatnici biti obavešteni o povećanom iznosu zaduženja za tekući mesec, i biće u prilici da pravovremeno reaguju”, objašnjavaju oni.

Ministarstvo je ovlašćeno da obavlja inspekcijski nadzor nad radom ovih operatera, prilikom redovnih kontrola i po prijavama RATEL-a i korisnika. Nijednoj takvoj firmi nije zabranjen rad, već su im samo ukinuli pojedine servise na koje su se korisnici žalili.

Ako uslugu nisu naručili, a pritom su je dobili uz “paprenu” cijenu, korisnicima mobilnih telefona preostaje jedino da se žale upravo toj firmi koja im je i napravila ceh. Ili eventualno operateru u čijoj su mreži, koji je u ovom slučaju samo “posrednik”. A tek potom RATEL-u, kao nadležnoj agenciji koja ih kontroliše.

Nisu sve VAS poruke i ostale usluge sa dodatom vrednošću neželjene. Korisnici imaju najveći problem sa porukama čije primanje se naplaćuje, a čiji prijem korisnici prihvate, često nesvesno, preko računarskih aplikacija, igrica ili lažnih dojava o virusu”, rečeno je u RATEL-u.

Preporuka je da se broj mobilnog telefona ne dostavlja neoprezno, bez upoznavanja sa uslovima i cenom”, dodaju oni.

RATEL ne vodi statistiku koliko je bilo prigovora građana na ovakve usluge. Poznato je samo da su oni česti, i da, ukoliko se dokaže da usluga nije pravilno oglašena, operater korisniku vraća novac.

Advokat Žarko Ptiček ukazuje da je Pravilnikom o obavezama operatera usluga sa dodatom vrijednošću predviđeno da su te firme dužne da obezbjede službu za podršku korisnicima usluge putem telefona, elektronske pošte ili pisanim putem.“Prigovor korisnika usluge sa dodatom vrednošću na iznos zaduženja ili na kvalitet usluge, podnosi se operateru usluge u pisanoj formi, a on je u obavezi da sprovede proveru navoda iz prigovora”, kaže Ptiček. Ako se odbije prigovor korisnika, on može da se obrati RATEL-u.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!