Capital.ba

Veća ovlašćenja stečajnom upravniku Bobar banke

28.03.2019. / 15:34

Naplaćeno svega 10 miliona KM ili 3,7 odsto ukupnih potraživanja od otvaranja stečaja
– Novaković: Mnogi plasmani loše ili nikako obezbijeđeni, upitna naplata i samog glavnog duga

BIJELJINA – Skupština povjerilaca Bobar banke u stečaju danas je usvojila izvještaj o postupku stečaja i finansijskom stanju banke na kraju prošle godine koji je povjeriocima prezentovala stečajni upravnik Dušanka Novaković. Novaković je tom prilikom istakla da bi se ovaj stečaj mogao okončati u roku od dvije godine, na šta su pojedini povjerioci izrazili sumnju, smatrajući da stečaj može potrajati još desetak godina.

Na današnjoj Skupštini povjerilaca Bobar banke u stečaju izglasana su proširena ovlašćenja Odboru povjerilaca i stečajnom upravniku banke u cilju stvaranja mogućnosti  za ubrzanje stečajnog postupka i bržu naplatu potraživanja od dužnika banke.

U cilju bržeg i kvalitetnijeg provođenja stečajnog postupka, Skupština je donijela više odluka koje se odnose na otplatu glavnice duga, otkup određenih potraživanja, prodaju akcija banke, prodaju potraživanja i otpis nekih potraživanja.

Podnoseći izvještaj Dušanka Novaković je podsjetila da je do sada održano 27 sjednica Odbora povjerilaca i 14 licitacija za prodaju pokretne i nepokretne imovine banke.

Banka potražuje 337 miliona KM

„Imovinu banke čine novčana, nepokretna i pokretna imovina, akcije, potraživanja i ostala imovina u ukupnom iznosu od 246,6 miliona KM. Novčana sredstva trenutno iznose 23,9 miliona, dok ukupna pokretna i nepokretna imovina iznosi 14,9 miliona KM. Banka raspolaže i sa 2,2 miliona KM akcija u 27 privrednih subjekata. Ukupna potraživanja banke iznose 337 miliona KM“, istakla je Novaković i dodala da se najveći dio tih potraživanja odnosi na 1.101 partiju kredita u iznosu od 203,97 miliona KM i na suspendovane zatezne kamate u iznosu od 122 miliona KM.

U izvještaju je navedeno da ukupni krediti koji su plasirani pravnim licima iznose 191,5 miliona KM, a fizičkim licima 5,6 miliona, bez vanbilansnih evidencija, kao što su garancije, ranije otpisani krediti i suspendovane kamate.

„Ukupna naplata po kreditima iznosi 10 miliona KM ili 3,7 odsto ukupnih potraživanja na dan otvaranja stečaja. To je veoma nizak nivo naplate, jer je više od 90 odsto potraživanja utuženo, dosta su loša obezbjeđenja po kreditima ili nema nikakvih obezbjeđenja. Ima i spornih plasmana koji se odnose na kredite radnicima povezanih lica“, istakla je Dušanka Novaković.

Dodala je da ukupna potraživanja od pravnih lica iznose 313,7 miliona KM, jer je povećana suspendovana – zatezna kamata. Ona je u izvještaju navela da su mnogi plasmani loše ili nikako obezbijeđeni, te je upitna naplata i samog glavnog duga.

Evidentiran je 41 dužnik sa iznosom većim od milion KM, četiri dužnika su iz Hrvatske, ostali sa područja BiH. Njihov ukupni dug iznosi 295 milion KM.

Što se tiče fizičkih lica, na kraju prošle godine u portfoliju fizičkih lica vodila se 1.040 partija kredita, kreditnih kartica i pozajmica po tekućim računima sa pripadajućim kamatama u iznosu od 23,3 miliona KM.

Povjerioci Bobar banke u stečaju prijavili su ukupno 230,3 miliona KM potraživanja, od čega je priznato 185,6 miliona, a osporeno 44,7 miliona KM.

CAPTAL: Lj. Lj.

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!