Capital.ba

Ministarstvo: Uzrok gubitka „Vučijaka“ pad cijena konja

28.01.2019. / 14:57

BANJALUKA – Vrijednost lipicanerskih konja, uzgajanih u prnjavorskoj ergeli, pala je za skoro sedam puta, pa su tako konji koji su 2010. godine procijenjeni na 5.435 KM po grlu, sedam godina kasnije prodani po prosječnoj cijeni od 794 KM po grlu. To je uzrok gubitka koji je preduzeće „Vučijak“ prikazalo u 2017. godini, dok se za 2018. godinu ne očekuju gubici.

ergela vučijak

Nakon što je portal CAPITAL pisao da je počela likvidacija ergele „Vučijak“ Prnjavor, te da Ministarstvo poljoprivrede ćuti o gubitku ergele „Vučijak“, iz tog ministarstva je stigao odgovor koji prenosimo u cjelosti.

ODGOVOR MINISTARSTVA

Ministarstvo nema razloga da krije bilo šta, u vezi pitanja koja ste postavili, kako ste to zlonamjerno i neprofesionalno istakli u svom tekstu od 24.01., te stoga u potpunosti odbacujemo sve navode koje ste iznijeli u pomenutom tekstu.

Kako javnost ne bi ostala uskraćena za sve podatke koje posjeduje Ministarstvo, a za šta ste bez ikakvog osnova „utvrdili“ da ih krijemo, u nastavku Vam dostavljamo odgovor Ministarstva, a u prilogu i detaljan odgovor/pojašnjenje koje smo dobili iz Forenzičkog centra za finansijsko vještačenje „Inventa“ d.o.o., kojeg je angažovalo preduzeće a.d. Vučijak.

Okružni privredni sud je  procijenio da a.d. Vučijak nema obaveza prema Upravi za indirektno oporezivanje, kao ni prema Poreskoj upravi RS, da su stečeni uslovi za pokretanje likvidacionog, a ne stečajnog postupka, što ukazuje da je procjena istog da a.d. Vučijak ima dovoljno finansijskih sredstava da se izmire obaveze prema  svim povjeriocima.

Gubitak nastao u 2017. godini se odnosi na knjigovodstveni gubitak, koji je rezultat razlike između knjigovodstvene vrijednosti prodatih grla koja datira iz 2010. godine i ostvarene prodajne vrijednosti iz 2017. godine (praktični prenos grla na Javnu ustanovu ergela ”Vučijak”) i koja je izvršena na osnovu procjene ovlaštenog sudskog vještaka poljoprivredne struke.

Javna ustanova Ergela ”Vučijak” nastavlja sa aktivnostima uzgoja ovih grla.

U 2018. godini ”Vučijak” a.d. Prnjavor je vodio aktivnosti na pripremi za likvidaciju, a finansijski izvještaji za 2018. godinu su u pripremi i ne očekuju se gubici (nije vršio djelatnost, te nema zaposlenih radnika).

DOPIS FORENZIČKOG CENTRA ZA FINANSIJSKO VJEŠTAČENJE „INVENTA“ D.O.O. BANJALUKA

Uzrok knjigovodstvenog gubitka u 2017. godini

Dana 22.04.2017. godine ”Vučijak” a.d. Prnjavor je putem javne licitacije izvršio prodaju 24 lipicanska grla, za ukupan iznos od 17.726,00 KM (15.150,00 KM bez PDV-a), odnosno prosječno ostvarena prodajna cijena iznosi 631,25 KM (bez PDV-a), i za 30% je viša u odnosu na početnu procijenjenu vrijednost.

Procjena vrijednosti prodatih grla je izvršena od strane ovlaštenog sudskog vještaka poljoprivredne struke dana 02.04.2017. godine.

Dana 27.04.2017. godine Javna ustanova ergela ”Vučijak” je na javnoj licitaciji objavljenoj od strane ”Vučijak” a.d. Prnjavor kupila 54 lipicanska grla za iznos od 56.920,00 KM sa PDV-om (46.850,00 KM bez PDV-a).

Predmetna grla su kupljena po početnoj cijeni uvećanoj za PDV, te je postignuta prosječna cijena od 900,00 KM/grlo (bez PDV-a).

Procjena vrijednosti prodatih grla je izvršena od strane ovlaštenog sudskog vještaka poljoprivredne struke dana 02.04.2017. godine.

Obaveza po osnovu kupovine predmetnih grla je izmirena kompenzacijom, odnosno ”prebijanjem dugova” koje je ”Vučijak” a.d. Prnjavor imao iz ranijeg perioda prema Javnoj ustanovi ergela ”Vučijak”.

Dakle, u toku 2017. godine ”Vučijak” a.d. Prnjavor je izvršio prodaju ukupno 78 lipicanskih grla, u ukupnom iznosu od 62.000,00 KM (bez PDV-a), te ostvario prosječnu prodajnu cijenu po grlu od 794,87 KM (bez PDV-a).

Knjigovodstvena vrijednost prodatih grla je iznosila 423.954,00 KM (bez PDV-a), odnosno 5.435,31 KM po grlu. Ovako visoka knjigovodstvna vrijednost po grlu je rezultat procjene vrijednosti grla, koja datira iz 2010. godine, a koja nije dobila tržišnu potvrdu u 2017. godini.

Negativna razlika između knjigovodstvene i ostvarene prodajne vrijednosti iznosi 361.954,00 KM, te je isto uzrok evidentiranog gubitka u 2017. godini.

Gubitak nastao u 2017. godini se odnosi na knjigovodstveni gubitak, nastao realizacijom prenosa lipicanskih grla sa ”Vučijak” a.d. Prnjavor na Javnu ustanovu ergela ”Vučijak” koja nastavlja sa aktivnostima uzgoja ovih grla.

Evidentirani gubitak je rezultat razlike između knjigovodstvene vrijednosti prodatih grla koja datira iz 2010. godine i ostvarene prodajne vrijednosti iz 2017. godine (praktični prenos grla na Javnu ustanovu ergela ”Vučijak”) i koja je izvršena na osnovu procjene ovlaštenog sudskog vještaka poljoprivredne struke.

U 2018. godini ”Vučijak” a.d. Prnjavor je vodio aktivnosti na pripremi za likvidaciju, a finansijski izvještaji za 2018. godinu su u pripremi i ne očekuju se gubici (nije vršio djelatnost, te nema zaposlenih radnika).

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Ministarstvo: Uzrok gubitka „Vučijaka“ pad cijena konja

 1. bingov stric

  u prevodu: ni krave pardon konje ne znaju cuvati..

  btw. kad cujem da se neko brani izjavama kako je sudski vjestak procijenio bla bla…
  za one koji to mozda ne znaju..sudski vjestaci u RS ce napisati sta god ti srce pozeli ako se dobro namaze na hljeb, lebac ili kruh u zavisnosti od vjere i nacije..

 2. Miki

  Ma nema veze ima u skupstini i vladi dovoljno dorata?

 3. Direkt

  Konji konje procjenjuju.