Capital.ba

Uvođenje kosovskih carina pogodilo bi metalski sektor

01.06.2011. / 13:54

SARAJEVO, Najava kosovskih vlasti da će uvesti plaćanje carina od 10 odsto na proizvode iz BiH posebno bi pogodilo metalski sektor BiH, jer on ima suficit sa Kosovom, rekao je danas u Sarajevu član radne grupe za tehničke i necarinske barijere Foruma privrednih komora članica CEFTA iz BiH Midhat Čehajić.

“Imali smo vrlo uspješan razgovor u Rakovici, gdje je šest firmi iz BiH ušlo u ugovor za proizvodnju traktora, a samo jedna firma je ugovorila posao vrijedan 40 miliona KM”, izjavio je Čehajić novinarima, te izrazio nadu da Kosovo neće uvesti najavljene mjere.

Ako se to ipak dogodi, on je istakao da će se uraditi analiza i donijeti odgovarajuće mjere.

Na sastanku radne grupe, Čehajić je rekao da firme iz BiH imaju problema sa plasiranjem robe na tržište Hrvatske i Srbije, jer ove zemlje uvode dodatne tehničke propise koji su internog karaktera, a koji nisu u skladu sa standardima EU i protivne su CEFTA sporazumu, što firme iz BiH dodatno finansijski opterećuju, a tu su i problemi sa carinskom službom BiH, koji zadržavaju kontigente pri prelasku granice.

“Bio je dogovor da se do kraja 2010. godine u potpunosti eliminišu sve bescarinske barijere, ali to nije urađeno. Slabosti postoje i na strani BiH, a one se odnose na rad carinskih službi, jer kontigenti kamiona čekaju da pređu granicu, a time se ne vrši isporuka proizvoda u dogovoreno vrijeme”, istakao je Čehajić.

Direktor Privredne komore Srbije Milivoje Miletić rekao je da u regionu tehničkih barijera ima zbog nepostojanja odgovarajućih regulativa, odnosno zbog različite dinamike harmonizacije propisa i standarda sa EU.

“Imamo često situaciju da se nameće određenim partnerima u regionu rješenja EU, a da oni za to nisu obavješteni ili pripremljeni. Mi insistiramo da se CEFTA dosljedno primjenjuje, jer ona predviđa sklapanje bilateralnih ili multilateralnih sporazuma koji će otkloniti te probleme”, istakao je Miletić.

Prema njegovim riječima, nije u interesu ni BiH ni Srbije da se uvedu neke nove necarinske barijere, jer to ugrožava privrede obje zemlje.

Govoreći o najavi Kosova da uvede carinu na uvezene prozvode iz Srbije, Miletić je naveo da je to direktno kršenje CEFTA sporazuma i međunarodnih normi i pravila, te da je srbijanska komora uputila pismo i prema Sekretarijatu CEFTA i prema nekim evropskim institucijama, ali i prema Vladi Srbije, da se pokrenu određeni instrumenti.

“Jedna ovakva najava uvođenja carina predstavlja jedan politički pritisak na pregovarački tim koji u ovom trenutku vodi pregovore, jer je poznato da u ovom trenutku administracija u Beogradu i Prištini vodi pregovore o konkretnim egzistencijalnim pitanjima građana i na području Kosova i Metohije i na području Srbije”, naglasio je Miletić.

Predstavnik Privredne komore Crne Gore Veselin Dragićević rekao je da je najveći problem u regionu nepriznavanje sertifikata, odnosno nepriznavanja tehničkih standarda, dodavši da između BiH i Crne Gore nema nekih velikih barijera.

Prema njegovim riječima, Crna Gora ima problema sa Hrvatskom i Srbijom, jer se ne priznaju dokumenti vezani za fito-sanitarne i ostale preglede, te nepriznavanje raznih sertifikata prilikom izvođenja građevinskih radova.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!