Capital.ba

Uvesti red prilikom eksploatacije šljunka

29.04.2017. / 15:48

ŠAMAC, Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je da je u oblast vodoprivrede na području opštine Šamac do sada uloženo oko 3,5 miliona KM, te ukazao na potrebu uvođenja reda prilikom eksploatacije šljunka na području Posavine. 
Mirjanić je rekao da je, kada je riječ o vodoprivredi, 740.000 KM uloženo iz Fonda solidarnosti, dok je 2,8 miliona KM na osnovu projekta Evropske investicione banke.

“Urađene su određene sanacije na rijekama Savi i Bosni, a ostaje da se realizuje projekat većeg obima – uređenje ruševnih obala rijeke Bosne”, naveo je Mirjanić i dodao da su taj projekat uradili predstavnici Javne ustanove “Vode Srpske” i federalne agencije za vode.

Mirjanić je napomenuo da je, kada je riječ o eksploataciji šljunka, predložio da 5. maja u Šamcu bude održan sastanak predstavnika ove i opština Modriča, Derventa, Doboj i Brod sa predstavnicima Ministarstva i Javne ustanove “Vode Srpske” sa kojim bi razgovarali o primjeni pravilnika o eksploataciji mineralnih sirovina.

Prema njegovim riječima, na taj način bi napravili korekcije koje će poboljšati tu aktivnost s ciljem da sve što se uradi omogući nesmetan rad privrednicima koji se bave tim poslom, ali i da se uvede red i da ne može svako da eksploatiše bez dokumetacije i dozvola.

Mirjanić je poslije sastanka sa načelnikom opštine Šamac Đorđem Milićevićem rekao da je razgovarano o korištenju poljoprivrednog zemljišta čija je površina oko 2.700 hektara u državnom vlasništvu.

Prema njegovim riječima, do sada je pod koncesiju dato 945 hektara, dok je pod zakup dato samo 48, a preostalo je 740 hektara.

“Red je da Skupština opštine Šamac donese odluku o raspisivanju javnog poziva i da se privede kraju dodjela zemljišta u zakup”, rekao je Mirjanić i dodao da bi sve trebalo da bude okončano u roku od mjesec i po dana.

Mirjanić je naveo da, prema podacima katastra, još nije obuhvaćeno 1.026 hektara na šamačkom području, a da su procjene da bi između 200 i 300 hektara moglo biti produktivno i da se to da pod zakup poljoprivrednicima.

Načelik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da ova lokalna zajednica u prosjeku gubi između 200.000 i 300.000 KM godišnje na osnovu nelegalne eksploatacije šljunka.

“Vidim spremnost Ministarstva da konačno imamo pomak i kada je riječ o nelegalnoj eksploataciji šljunka i pijeska na ovom području gdje su stalni pritisci ljudi sa terena da to uradimo. Na dobrom smo putu”, naglasio je Milićević.

On je izrazio zadovoljstvo i današnjim prisustvom predstavnika “Voda Srpske” koji su poslije tri mjeseca shvatili ozbiljnost problema, te je istakao da su dobili garancije da se opštinska ispekcija uključi u posao i sankcioniše nelegalan rad, a da se stvore preduslovi da se privrednicima, koji rade legalno, pomogne da dobiju dozvolu za eksploataciju.

Milićević je istakao da je na sastanku sa Mirjanićem ukazao na problem veoma slabe naplate koncesione naknade, te podsjetio da 2013. i 2014. ništa nisu naplatili, pa je danas dogovoreno da se u saradnji sa Ministarstvom uprave i lokalne samouprave interveniše kod Poreske uprave da bi se pobljšala koncesiona naplata. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!