Capital.ba

Utvrđen Nacrt izmjena Zakona o sudskim taksama

27.02.2013. / 19:27

vlada rsBANJALUKA, Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama, s ciljem smanjenja administrativnih barijera i troškova za poslovne subjekte.

Vlada Srpske se ekonomskom politikom za 2013. godinu obavezala na stvaranje uslova za strane investicije s ciljem realizacije Projekta poboljšanja poslovnog okruženja i stvaranja poslovnog ambijenta za otvaranje novih radnih mjesta /osnivanje novih poslovnih subjekata/, bilo da se kao osnivači pojavljuju domaća ili strana pravna ili fizička lica.

Vrlo važna komponenta je smanjenje administrativnih barijera i troškova – sudske takse, notarske usluge i drugi administrativni troškovi, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Vlada Srpske usvojila je novi koncept registracije poslovanja uvođenjem jednošalterskog sistema posredstvom Agencije za posredničke i informatičke usluge u prvoj fazi, čiji je krajnji cilj uvođenje elektronskog podnošenja zahtjeva za registraciju privrednih subjekata elektronskom poštom.

Okružni privredni sudovi Republike Srpske će i dalje biti nadležni za registraciju privrednih društava i svih drugih subjekata koji podliježu upisu u sudski registar, s tim da će se Zakonom o upisu poslovnih subjekata u sudski registar smanjiti broj dana za donošenje rješenja o upisu na tri dana.

Budući da sudske takse čine znatne troškove, ovim zakonom se reguliše da se za privredna društva i druge subjekte upisa bez obzira na to da li je osnivač strano ili domaće pravno ili fizičko lice taksa neće plaćati.

Zakonom je propisano da se novoosnovana privredna društva i drugi subjekti upisa oslobađaju taksenih obaveza i za sve druge odluke suda, koje su u direktnoj vezi sa osnivačkim aktom.

Predviđeno je da se u slučaju upisa novog privrednog društva i drugog subjekta upisa, osnivač oslobađa od sudske takse ako je riječ o licu čije je privredno društvo i drugi subjekt upisa brisan iz sudskog registra prije pet godina, računajući od dana brisanja upisa iz sudskog registra do dana podnošenja prijave o upisu osnivanja. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Utvrđen Nacrt izmjena Zakona o sudskim taksama

  1. b191

   Jadan je investitor kome je sudska taksa značajna stavka

  2. Odjava!

   Još je žalosnije, možda nije tema ovog naslova, da morate radi odjave uredno registrovanog vozila putovati sa kraja države na kraj. Naprimjer kupite vozilo u Trebinju gdje je vlasnik, a kupac je iz Cazina.Kupi ga u nedelju u Sarajevu, tada kupac iz Cazina mora otići u Trebinje da odjavi vozilo, na vozilu nove tablice, nova potvrda o registraciji, nova vlasnička knjižica, zar se ne može riješiti da to obavi u Cazinu. Kada mogu se vaditi izvodi iz MKO u svakoj opštini, bez obzira gdje ste rođeni, daj riješite nadležni ovo maltretiranje napaćenom narodu ove države..
   AKO NEKO PROČITA NA OVOM PORTALU MOLIM ODGOVOR, DA MI KAŽE DA LI SAM JA NORMALAN ŠTO PITAM ZA OVO I DA NE GOVORIM ZA JOŠ NEKA PITANJA,ČISTO ADMINISTRATIVAN…….