Capital.ba

Usvojeni projektni prijedlozi iz IPA 2015.

25.06.2015. / 17:52

sarajevoSARAJEVO, Savjet ministara BiH danas je usvojio projektne prijedloge koji sačinjavaju prijedlog IPA 2015. programa za BiH vrijednog 37,2 miliona evra.

Direkcija za evropske integracije dostaviće prijedlog IPA 2015. paketa za BiH Evropskoj komisiji zajedno sa radnim verzijama tri planska dokumenta za sektore “Javna uprava”, “Unutrašnji poslovi”, “Pravda i osnovna prava” iz paketa IPA 2015–2017, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Prethodno je Savjet ministara BiH upoznat o radnim verzijama ova tri planska sektorska dokumenta i zadužena je Direkcija za evropske integracije da organizuje i u saradnji s nadležnim institucijama, poštujući ustavne nadležnosti, redovno ažurira i dorađuje ove dokumente uzimajući u obzir i komentare Evropske komisije.

Direkciji za evropske integracije naloženo je da nastavi organizaciju procesa pripreme radnih verzija sektorskih planskih dokumenata za preostala dva sektora iz IPA dva, i to za sektore “Konkurentnost i inovacije: strategije lokalnog razvoja”, te “Obrazovanje, zapošljavanje i socijalne politike”, a prema smjernicama i rokovima Evropske komisije.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvo civilnih poslova zaduženi su da kao resorne institucije, poštujući ustavne nadležnosti, koordinišu izradu pojedinačnih sektorskih planskih dokumenata za programiranje IPA dva.

Zadužene su resorne institucije da, u skladu s ustavnim nadležnostima, uspostave i koordinišu rad sektorskih radnih grupa za pripremu sektorskih planskih dokumenata za programiranje IPA dva putem kojih će se pripremiti pojedinačni sektorski planski dokumenti za korištenje sredstava IPA dva u zadatim rokovima i u skladu s planom i instrukcijama Direkcije za evropske integracije.

Ministarstvo inostranih poslova BiH zaduženo je da u bilateralnim susretima na najvišem nivou od nadležnih organa Hrvatske i EU zatraži ispunjavanje preuzetih ugovornih obaveza u vezi s formiranjem mješovitih komisija koje predviđaju Član četiri Ugovora o graničnim prelazima i Član 14 Sporazuma o pograničnom saobraćaju između dvije države, uzevši u obzir i ozbiljnost posljedica koje mogu proisteći zbog njihovog nepostojanja.

Mješovite komisije nisu formirane više od 16 mjeseci od sporazumima predviđenog roka iako je BiH još 19. marta 2014. godine imenovala predstavnika BiH u sastav mješovitih komisija.

Savjet ministara i Predsjedništvo BiH ranije su usvojili zaključke kojima se pokreće inicijativa za izmjenu Ugovora o graničnim prelazima između BiH i Hrvatske, ali se procedura izmjene oba sporazuma može pokrenuti tek nakon otpočinjanja rada i održavanja prvih sastanaka mješovitih komisija za praćenje provođenja Ugovora o graničnim prelazima i Sporazuma o pograničnom saobraćaju između dvije države. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!