Capital.ba

Usvojeni prijedlozi zakona o gradovima

14.06.2012. / 16:31

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske usvojila je danas prijedloge zakona o gradovima Prijedor, Bijeljina, Trebinje i Doboj, kojima ove opštine dobijaju status grada.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić napomenula je da se zakonskim rješenjima uređuju područja, nadležnosti, organi i finansiranje gradova, te da neće biti povećanja administracije.

„Statutom gradova Doboj, Prijedor, Bijeljina i Trebinje u skladu sa zakonom uređuju se njihova nadležnost, organizacija i rad organa, njihova obilježja, oblici neposrednog odlučivanja građana, kao i druga pitanja od značaja za ostvarivanje prava i dužnosti grada“, rekla je novinarima Rešićeva.

Na današnjoj sjednici usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske kojim se predviđa da osim gradova Banjaluka i Istočno Sarajevo status grada imaju i sadašnje opštine Bijeljina,Doboj, Prijedor i Trebinje.

Vlada Republike Srpske usvojila je Prijedlog zakona o učeničkom standardu kojim se reguliše osnivanje i rad institucija u obrazovnom sistemu Srpske.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović objasnio je da je riječ o četiri đačka doma u Srpskoj u kojima je smješteno oko 495 učenika.

„Preciznije smo odredili način osnivanja ovih institucija, pogotovo kada je riječ o osnivačkom odnosu u kojem je osnivač lokalna zajednica“, rekao je Kasipović.

Usvojen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti kojim se vrši usklađivanje sa konvencijom koja se odnosi na dodatno regulisanje rada privatnih agencija koje se bave posredovanjem u zapošljavanju.

Ministar rada i boračko–invalidske zaštite Repubike Srpske Petar Đokić rekao je da se ovim zakonskim rješenjima želi obezbijediti nesmetan rad Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, odnosno da bude ekspeditivniji u posredivanju kod zapošljavanja.

„Na osnovu aktivnosti koje smo ranije vodili i stvaranja uslova za obezbjeđivanje više sredstava Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske utvrdiće se nova osnovica za nadoknade koje se isplaćuju licima za vrijeme privremene nezaposlenosti“, rekao je Đokić.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas i Informaciju o stanju u Centru za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida u kojoj se navodi da će Vlada uplatiti ovom centru 258.000 KM i da će se u narednom periodu obezbijediti striktna primjena Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljvanju invalida.

Na sjednici su usvojeni Prijedlog zakona o zaštiti životne sredine, kojim se taj akt usklađuje sa međunarodnim propisima, kao i nacrti zakona o nacionalnim parkovima “Sutjeska” i “Kozara”. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!