Capital.ba

Usvojen izvještaj o izvršenju budžeta Istočnog Novog Sarajeva

29.04.2014. / 18:58

KM1ISTOČNO SARAJEVO, Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo usvojila je danas izvještaj o izvršenju budžeta za 2013. godinu u iznosu od 5.584.000 KM, sa deficitom od 456.000 KM.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić rekao je u pauzi zasjedanja da je deficit u odnosu na 2012. godinu manji, jer je tada iznosio oko 711.000 KM.

“Deficit iz 2012. godine pokrili smo iz kreditnih sredstava. U ovoj godini donijeli smo odluku da deficit pokrijemo u toku naredne tri godine, s tim da ćemo se truditi da te obaveze, ako nam dozvole mogućnosti, izmirimo i ranije”, naveo je on.

Ćosić je naglasio da je sam budžet potrošački i da je oko 50 odsto prihoda otišlo na plate i naknade zaposlenih, kako u opštinskoj administraciji tako i u Centru za kulturu, Centru za socijalni rad, Boračkoj organizaciji i svim organizacijama koje su na teretu opštine.

“Trudili smo se da zadržimo i razvojnu komponentu budžeta i za kapitalne investicije smo izdvojili oko 330.000 KM, iako smo planirali da izdvojimo 236.000 KM”, rekao je on.

Ćosić je naglasio da su u prošloj godini u potpunosti isplaćena sredstva za podsticaj u iznosu od 100.000 KM, kao i sve obaveze prema izvođačima kapitalnih projekata.

“Nismo uspjeli izvršiti obaveze za doprinose i poreze radnika u iznosu od oko 250.000 KM, pet obaveza prema odbornicima, sedam prema političkim partijama i oko 30.000 KM za domove u kojima su smješteni štićenici Centra za socijalni rad i 50.000 faktura koje nisu uplaćene, čime se dolazi do iznosa deficita od 456.000 KM”, kaže Ćosić.

On je istakao da je u 2013. godini ostvaren manji priliv sredstava po osnovu PDV-a i po osnovu nenaplaćenih sredstava od rente i uređenja gradskog građevinskog zemljišta, što su uzroci deficita u iznosu od oko 400.000 KM.

Prema njegovim riječima, ova potraživanja koja nisu naplaćena u 2013. godini sigurno će biti naplaćena u ovoj godini.

“Djelimično sam zadovoljan ostvarenim budžetom, s obzirom na uslove i prethodni period, jer su u 2013. godini izmirivane obaveze iz 2012. i prethodnih godina”, istakao je on.

Ćosić je rekao da je Skupština danas usvojila i izvještaj o radu načelnika i opštinske uprave u 2013. godini i da je zadovoljan onim što su svi zaposleni uradili, ali ima prostora i za poboljšanje – kada je riječ o uslugama prema građanima.

On je napomenuo da je u 2013. godini ostvarena dobra saradnja sa predstavnicima međunarodne zajednice, ambasadama i sa opštinama u okruženju.

Odbornik SDS-a Slavko Tošović rekao je da iskazani deficit nije realan i da on iznosi oko 800.000 KM.

Tošović je istakao da je problem opštine mala prihodovna strana i smanjenje prihoda po osnovu PDV-a, a, s druge strane, nenaplaćeni prihodi od prodate zemlje i rente, gdje su dugovanja skoro milion KM.

Odbornik PDP-a Zoran Tešanović kaže da činjenica da je u prošloj godini ostvaren deficit predstavlja problem i to pokazuje da opština nije u stanju da izmiri sve obaveze.

Tešanović je rekao da je problem u tome što je Vlada Republike Srpske, definišući koeficijente o raspodjeli sredstava od PDV-a između državnog i republičkog nivoa i nivoa lokalne zajednice, napravila takve koeficijente koji idu na štetu opština.

Govoreći o izvještaju o radu načelnika, Tešanović je rekao da je sada obaveza Ćosića da sve navedene aktivnosti započete u 2013. realizuje u ovoj godini. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!