Capital.ba

Usvojen Izvještaj o izgradnji mreže autoputeva

25.01.2012. / 14:48

BANJALUKA, Kvalitetne saobraćajnice, kao što su autoputevi i brzi putevi, preduslov su ozbiljnog ekonomskog razvoja i poboljšanja kvaliteta života i rada stanovnika Republike Srpske, izjavila je pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nataša Kostić.

“Izgradnja ovih saobraćajnica ujedno je krupan investicioni poduhvat koji angažuje velike ljudske potencijale, povećava zaposlenost i podstiče razvoj niza povezanih grana privrede”, istakla je Kostićeva, predstavljajući poslanicima Informaciju o aktivnostima na izgradnji mreže autoputeva i brzih puteva u Srpskoj koja je danas usvojena u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

U informaciji su obrazloženi detalji o izgradnji dionica autoputeva i brzih puteva: autoput Gradiška – Banjaluka na dionici Mahovljani – Glamočani u prvoj fazi, kao i autoput Gradiška – Banjaluka na dionici Gradiška-Mahovljani – druga faza.

Kostićeva je istakla da je preduzeće “Putevi Republike Srpske” završilo ili još vodi aktivnosti na realizaciji autoputa Banjaluka-Doboj, autoputa na Koridoru “Pet ce” kroz Republiku Srpsku, privremenom uklapanju završetka autoputa E-661 u Glamočanima, Mahovljanskoj petlji, Mosta na rijeci Savi, koncesiji za izgradnju mreže autoputeva u Srpskoj, brzih puteva, redovnom održavanju i eksploataciji autoputeva.

Poslanici su usvojili i Informaciju o aktivnostima Srpske u oblasti regionalne i institucionalne saradnje u kojoj se navodi da su Vlada Republike Srpske i republički organi uprave do novembra 2011. godine zaključili 85 sporazuma o saradnji sa subjektima u inostranstvu, od čega je polovina zaključena sa institucijama i organima Srbije na osnovu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama.

“Riječ je o različitim sporazumima, protokolima, memorandumima o saradnji i oni se u najvećoj mjeri odnose na oblast privrede, industrije, saobraćaja, energetike, regionalnog razvoja i pravosuđa, obrazovanja, kulture, boračko invalidske zaštite, zdravlja i slično”, precizirala je ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Željka Cvijanović.

Ona je istakla da su u ovom dokumentu detaljno navedene neke od najvažnijih aktivnosti koje je Srpska do sada realizovala kroz asocijacije putem svojih ministarstava, Narodne skupštine, omladinskih organizacija, timova, škola Republike Srpske i slično.

Nedovoljna obrtna sredstva za vrijeme otkupa, sporo restrukturisanje javnih preduzeća, nedovoljna kontrola proizvoda iz uvoza na graničnim prelazima, nepostojanje akreditovanih laboratorija za kontrolu kvaliteta poizvoda koji se uvoze i izvoze, te visok stepen uticaja necarinskih barijera na izvoz prehrambenih proizvoda, ključni su problemi navedeni u Informaciji o uslovima privređivanja u prehrambenoj industriji za 2010. godinu koju je usvojila danas Narodna skupština Republike Srpske.

Kao ključni ciljevi za naredni period u informaciji se navode: modernizacija tehnoloških procesa, povećanje iskorištenosti kapaciteta, podjednako sufinansiranje svih izvoznika prehrambenog sektora, dodatno stimulisanje prerađivača domaće sirovine i repromaterijala, efikasniji inspekcijski nadzor, usaglašavanje sa propisima EU, povećanje konkurentnosti i rast izvoza.

Predstavljajući Informaciju, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Miroslav Milovanović rekao je da je u strukturi proizvodnje, prerađivačka industrija hrane izuzetno važna za Republiku Srpsku i da je u ukupnoj industriji u 2010. godini učestvovala sa 12,70 odsto, a u ukupnoj zaposlenosti sa četiri odsto.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas je usvojena i informacija o realizaciji Programa razvoja sporta i Strategije razvoja sporta u Republike Srpske u periodu od 2008. do 2012. godine, za period oktobar 2010 – oktobar 2011. godine u kojoj se navodi da je sportu Republike Srpske neophodna je specijalizovana ustanova koja bi se na profesionalan način bavila pitanjima planiranja i razvoja sporta, odnosno Institut za sport.

U informaciji se navodi da bi bilo potrebno uvođenje profesora fizičkog vaspitanja kao nosioca predmeta fizičkog vaspitanja kod učenika mlađeg školskog uzrasta.

Među najznačajnijim aktivnostima od 1. oktobra 2010. do 1. oktobra 2011. godine ministar porodice omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović je navela Male olimpijske igre Republike Srpske kao najmasovnije takmičenje Republike Srpske, u kojem je kroz četiri nivoa sistema takmičenja: školsko, opštinsko, regionalno i republičko, svoje učešće uzelo preko 90.000 učenika osnovnih i srednjih škola Republike Srpske.

Nakon usvajanja ovih informacija završena je 14. redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.  Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!