Capital.ba

Ustavni sud: „Šume RS“ nezakonito angažovale firme za sječu šume

07.03.2019. / 14:16

BANJALUKA – „Šume Republike Srpske“ su protivzakonito i kršeći Ustav RS angažovale nelicencirane firme i fizička lica koja nisu bila kvalifikovana za sječu šume, pravdajući to hitnošću, utvrdio je Ustavni sud Republike Srpske.

šume radnik

Ustavni sud Republike Srpske donio je 27. februara Odluku kojom se utvrđuje da član 13. Pravilnika o minimalnim uslovima koje moraju da ispunjavaju izvođači radova u šumarstvu nije u saglasnosti s Ustavom Republike Srpske i Zakonom o šumama.

Osporeni član 13. navedenog Pravilnika propisuje da se odredbe Pravilnika neće primjenjivati u hitnim postupcima, odnosno kada se ustupaju radovi radi zaštite šuma u vanrednim okolnostima (cikloni, najezda potkornjaka, veliki požari i drugo), kao i u slučajevima realizacije slučajnih užitaka u količinama do 600 metara kubnih po jednom odjelu.

Inicijativu za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti člana 13. pomenutog Pravilnika podnio je Aleksandar Gavrić iz Banjaluke. Uz ovaj Pravilnik on je osporio i član 56. Pravilnika o javnim nabavkama usluga i radova u šumarstvu i nadzoru nad njihovim izvođenjem. Sud nije prihvatio da ocjenjuje drugi Pravilnik jer je isti prestao da važi donošenjem novog Pravilnika.

Prema mišljenju Gavrića osporene odredbe pravilnika su nezakonite jer omogućavaju da se određenim izvođačima radova omogući izvođenje radova u šumarstvu iako za to ne ispunjavaju propisane uslove. Time se, smatra Gavrić, oni stavljaju u privilegovan položaj jer nemaju obaveze kao što su licenciranje, prijavljivanje određenog broja stručnih lica i obučenih radnika, uplate poreza i doprinosa, a uz to nemaju ni troškove obuke radnika i nabavke opreme za zaštitu na radu.

Ministarstvo se branilo „vanrednim događajima“

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS se branilo ističući da se osporenim odredbama pravilnika omogućuje hitna reakcija u sprečavanju prirodne katastrofe. Navode da je cilj osporenih dijelova pravilnika da se omogući angažovanje sve raspoložive efektive da bi se što hitnije mogle otkloniti posljedice vanrednih događaja ili širenje bolesti, a ne da se na bilo koji način naruši tržišna konkurencija.

Iz „Šuma RS“ su takođe osporili navode Gavrića ističući da osporene odredbe imaju za cilj blagovremenu sanitarnu sječu zaraženih stabala radi suzbijanja pojave i širenja biljnih bolesti i štetočina.

Sud: Ministar postupao mimo ovlašćenja

Ustavni sud RS je naveo da je odredbom Ustava, u odnosu na koju se osporava ustavnost pravilnika, utvrđeno da propisi i drugi opšti akti moraju biti u saglasnosti sa zakonom.

„Sud je imao u vidu da je odredbom člana 37. Zakona o šumama propisano da poslove izvođenja radova u šumarstvu mogu obavljati preduzeća i druga pravna lica koja su registrovana za poslove iskorišćavanja šuma i uslužne djelatnosti u šumarstvu i koja posjeduju licencu izdatu od Ministartva“, navedeno je u obrazloženju Odluke Ustavnog suda.

„Ministar je, po ocjeni Suda, propisujući osporenom odredbom 13. Pravilnika da se ovaj Pravilnik neće primjenjivati u hitnim postupcima, kao i u slučajevima realizacije slučajnih užitaka, izašao iz okvira ovlašćenja propisanih članom 37. Zakona o šumama“, naveo je Ustavni sud.

Budući da osporena odredba nije u saglasnosti sa Zakonom, Sud je ocijenio da osporena odredba Pravilnika nije u saglasnosti ni sa Ustavom.

Gavrić: Nestručna lica sjekla šumu, zabilježen veliki broj povreda

Inženjer šumarstva Aleksandar Gavrić, koji je podnio inicijativu Ustavnom sudu, ističe da su „Šume“ masovno dodjeljivale poslove nekvalifikovanim firmama i fizičkim licima koristeći osporenene odredbe pravilnika.

„Pravilnik je omogućavao veliki broj zloupotreba, poslovi su dodjeljivani bez javnih nabavki, izvođači nisu imali zaštitnu opremu, neobučena i nestručna lica su sjekla šumu, veliki broj povreda na radu je zabilježen, a nisu plaćani ni porezi, ni doprinosi kada su poslove radila fizička lica“, pojasnio je Gavrić.

Dodao je da su „Šume“ dodjelu poslova pravdale hitnošću, „što nema smisla jer su jedino licencirana preduzeća i stručna lica sposobna da djeluju u hitnim slučajevima“.

„Kada je oboren član 13. Pravilnika Ministarstva, po automatizmu je oboren i član Pravilnika o javnim nabavkama radova u šumarstvu“, istakao je Gavrić.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Ustavni sud: „Šume RS“ nezakonito angažovale firme za sječu šume

  1. Direkt

   U ovoj zemlji toliko je bezakonja, sve vise i vise je tako i samo je pitanje dana kada ce da “pukne tikva” (da “pukne film” narodu ili nekoj jakoj interesnoj grupi u narodu).