Capital.ba

Ustavni sud odbio kladioničare – Poslovnik važniji od Ustava RS

31.07.2020. / 15:58

BANJALUKA – Nakon što im je vlast u Srpskoj zavukla ruku u džep i uzela milione maraka kroz novi Zakon o igrama na sreću, privatni priređivači su izgubili još jednu pravnu bitku. Ustavni sud RS je odbio njihov zahtjev za utvrđivanje neustavnosti tog zakonskog rješenja. Sud se proglasio nenadležnim, odbijajući da se uopšte upusti u prispitivanja ustavnost akta i time dajući za pravo Narodnoj skupštini da donosi zakone kako želi, ako su „u skladu sa Poslovnikom“, prenosi portal CAPITAL.

Apelaciju je podnijela kompanija “Mozzart” ukazujući na to da je zakon usvojen po hitnom postupku iako za to nisu bili ispunjeni uslovi propisani Poslovnikom Narodne Skupštine RS.

Naime, oni su smatrali da je Vlada RS kao predlagač zakona u obrazloženju i u javnosti različito obrazložila razloge za donošenje zakona po hitnom postupku kao i da ni jedan od navedenih razloga ne ispunjava uslove za donošenje zakona po hitnom postupku.

Donošenjem zakona po hitnom postupku, a bez obrazloženja koje daje razumno opravdanje zakonodavcu za takvo postupanje, i usvajanjem zakona suprotno utvrđenom postupku narušeni su principi pravne sigurnosti, vladavine prava, parlamentarne demokratije i podjele vlasti na kojim se temelji ustavno uređenje Republike Srpske”, naveli su predlagači.

U dopuni svog prijedloga oni su pokušali da ospore i činjenicu da je zakon na snagu stupio dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku, što je kako kažu u suprotnosti sa Ustavom, jer nisu dati opravdani razlozi za ranije stupanje na snagu.

Iz Narodne skupštine su se branili da “Mozzart” na pogrešan način tumači odredbe Ustava na čije se kršenje poziva. Dodali su kako je zakonodavac svojom Odlukom utvrdio da postoje naročito opravdani razlozi za njegovo ranije stupanje na snagu, zbog čega su sudu predložili da apelaciju odbaci.

Sud je sa druge strane utvrdio da Ustav ne sadrži detaljne odredbe o samom postupku donošenja zakona, drugih propisa i opštih akata, već daje ovlašćenje Narodnoj skupštini da to pitanje autonomno uredi svojim aktom.

Sud je ocijenio da postupak donošenja zakona, koji je uređen poslovničkim odredbama nije ustavnopravno pitanje o kome je nadležan da odlučuje Ustavni sud”, navodi se u odluci.

Dvoje sudija dalo izdvojeno mišljenje

Međutim, nisu se sve sudije složile sa ovim zaključkom. Dvoje od njih devet dalo je izdvojeno mišljenje.

Sudija Irena Mojović je navela kako poslovnik Narodne skupštine ima zakonsku snagu pa samim tim je u direktnoj vezi sa Ustavom.

Mišljenja sam da je Ustavni sud Republike Srpske u ovom predmetu bio nadležan za donošenje odluke po inicijativi za postupanje po prijedlogu za ocjenjivanje ustavnosti Zakona o igrama na sreću usvojenom po hitnom postupku. Dakle, u okviru svoje ustavne nadležnosti, ispitavši činjenice koje dokazuju ustavnost same procedure donošenja Zakona po hitnom postupku, Ustavni sud je trebalo da utvrdi da li je postupak bio sproveden saglasno Ustavu i Poslovniku o radu Narodne skupštine”, kazala je ona.

Njen kolega, sudija Duško Medić, koji je takođe dao izdvojeno mišljenje u kojem se protivi odluci većine.

Dodaje kako sudska kontrola ustavnosti koju vrše ustavni sudovi pretpostavlja da zakonodavac nije potpuno suveren i da je njegova nadležnost, u principu, ograničena.

Postavlja se pitanje kakvog smisla ima donošenje Poslovnika ako njegove veće povrede ne bi imale za posljedicu poništenje akata koji su iz takvih povreda proistekli. Narodna skupština Republike Srpske je dužna da se drži Poslovnika koji je sama donijela, jer se zbog njegove bitne povrede može osporiti ustavnost donesenog akta. U protivnom, postojala bi neograničena vlast zakonodavnog organa”, naveo je sudija Medić.

Predrag Baroš, pravni zastupnik “Mozzart”-a nije želio da komentariše odluku. Mišljenje smo pokušali da dobijemo i od Asocijacije legalnih priređivača na sreću (ALPIS) ali su im svi brojevi koje su naveli na svom sajtu ugašeni.

Podsjećamo, Narodna skupština RS je u martu prošle godine po hitnom postupku i bez javne rasprave usvojila Zakon o igrama na sreću, a koji je podigao veliku prašinu u javnost.

Priređivači igara su isticali da će zbog ovog zakona 2.500 radnika ostati bez posla i da će se legalne domaće kladionice koje posluju u Srpskoj zatvoriti. Pred sudom u Vašingtonu su tužili Republiku Srpsku i traže naknadu štete od 35 miliona evra.

S druge strane, Ministarstvo finansija RS, koje je predložilo zakon, ubjeđivalo je javnost da će on donijeti skoro duplo veći priliv novca u budžet, odnosno najmanje 60 miliona KM. Navodili su i da je cilj unapređenje organizovanja igara na sreću i njihovo uvođenje u zakonske okvire, kao i jačanje uloge “Lutrije Republike Srpske” na tržištu.

Nakon godinu i tri mjeseca od kada je zakon na snazi, mnogi smatraju da njegova primjena ide direktno u korist vlasti koja je zbog pojedinih privatnih interesa preuzela monopol nad elektronskim igrama na sreću. Takođe, u “igru” su uključeni i strani partneri upitnog kredibiliteta.

Šta se sve dešavalo prije i posle usvajanja Zakona o igrama na sreću RS portal CAPITAL je pisao u tekstu  Sve na crno: Državno kockanje novcem građana Srpske”.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!