Capital.ba

Uskoro digitalizacija poljoprivredne proizvodnje

07.08.2021. / 14:30

ISTOČNO SARAJEVO – Agrarni fond Istočno Sarajevo sa Poljoprivrednim i Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u ovom gradu učestvuje u finansiranju pilot-projekta digitalizacije u poljoprivrednoj proizvodnji, što će proizvođačima omogućiti lakše praćenje uslova u plasteničkoj proizvodnji, izjavila je Srni direktor Fonda Ivana Novaković.

Plastenike

FOTO: Agencije

Plastenička proizvodnja, zbog mogućnosti ranijeg plasmana povrća na tržište i organizovanja dva ili tri ciklusa proizvodnje u toku godine, zauzima sve značajnije mjesto u poljoprivrednoj proizvodnji na teritoriji Istočnog Sarajeva“, istakla je Novakovićeva.

Ona je naglasila da se povećavaju i površine pod bobičastim i jagodičastim voćem zbog dobre mogućnosti plasmana ove vrste voća, kao i relativno dobre otkupne cijene.

Novakovićeva je napomenula da je Agrarni fond u aprilu i maju raspisao javni poziv za dodjelu sjemenskih paketa i paketa sadnog materijala za plasteničku proizvodnju, a ovim programom bilo je obuhvaćeno oko 200 domaćinstava sa teritorije grada.

Ona je rekla da su Sokolac i Pale opštine u kojima je najviše zastupljena stočarska proizvodnja.

Prema njenim riječima, u posljednje vrijeme sve je više proizvođača koji prate nove tehnologije u različitim oblastima poljoprivredne proizvodnje.

Budžet Agrarnog fonda za ovu godinu planiran je u iznosu od 200.000 KM, s tim da je rebalansom predviđeno povećanje za 40.000 KM.

Teško je reći da je moguće ravnomjerno rasporediti sredstva na svih šest opština, jer se poljoprivredni proizvođači bave različitim vrstama proizvodnje zbog razlika u agroekološkim uslovima. Mi se trudimo da kroz naše javne pozive budu obuhvaćene sve grane poljoprivredne proizvodnje“, navela je Novakovićeva.

Novakovićeva ističe da na području grada ima oko 160 komercijalnih i 760 nekomercijalnih registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, te da ima znatan broj proizvođača koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, ali nisu registrovani.

U saradnji sa gradskim odjeljenjem za privredu i načelnicima privrede opštinskih odjeljenja dogovoreno je da se krene u evidentiranje poljoprivrednih proizvođača sa teritorije grada“, rekla je Novakovićeva.

Ona je dodala da je do sada evidentirnao više od 100 proizvođača sa teritorije opštine Istočna Ilidža, a od naredne sedmice se kreće sa evidentiranjem proizvođača sa teritorije opština Pale i Istočno Novo Sarajevo.

Do kraja godine planirano je da imamo jedinstvenu bazu podataka svih poljoprivrednih proizvođača sa teritorije grada koja će biti na raspolaganju i opštinskim odjeljenjima za privredu kako bi sredstva koja su planirana u okviru njihovih budžeta bila što kvalitetnije iskorištena“, istakla je Novakovićeva.

Ona je napomenula da će u narednom periodu sredstva koja su planirana rebalansom budžeta grada Istočno Sarajevo biti dodijeljena poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije grada kroz javni poziv u kojem će biti definisani uslovi dodjele kao i namjene tih sredstava.

Aktivnosti Agrarnog fonda tokom prošle godine su bile ograničene zbog pandemije virusa korona, ističe Novakovićeva, ali napominje da su uspostavili dobru saradnju sa opštinama, Ministarstvom poljoprivrede i Poljoprivrednim fakultetom, kao i zadrugama i udruženjima sa teritorije grada.

Putem Agrarnog fonda, do sada je poljoprivrednim proizvođačima dodijeljeno oko 100.000 KM kroz različite vidove pomoći“, istakla je Novakovićeva.

Agrarni fond je u okviru budžeta u 2020. godini izdvojio određena sredstva za saniranje štete nastale kao posljedice virusa korona, pa je tako u saradnji sa “Pijacom” sa Pala subvencionisao cijenu zakupa tezgi za poljoprivredne proizvođače, a pomogli su i individualnim proizvođačima koji su se obratili zahtjevom.

Novakovićeva je najavila da su u narednom periodu planirane edukacije iz različitih oblasti o kojima će poljoprivredni proizvođači biti blagovremeno obaviješteni.   Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!