Capital.ba

Usijala se telefonska linija za prijavu korupcije

15.07.2021. / 11:03

BANJALUKA – Besplatna telefonska linija za prijavu korupcije koju je građanima na raspolaganje stavio Transparency International (TI) u BiH usijala se od poziva u ovoj godini.

TI

FOTO: Pixabay

Za šest mjeseci 769 građana se obratilo putem linije za prijavu korupcije 0800 55555, a Centar za pružanje besplatne pravne pomoći u borbi protiv ove pojave postupao je u 135  predmeta.

Prijavioci korupcije koji se obraćaju TI BiH najčešće ukazuju na namještene konkurse u javnim institucijama, netransparentne prakse pri dodjeli javnih sredstava, neefikasan rad inspekcijskih organa, kao i na dugotrajne sudske postupke.

Sve se češće dešava da se javni konkursi u institucijama poništavaju samo kako bi se zaposlio unaprijed određeni kandidat.

Kao i prethodnih godina, većina predmeta se odnosila na sektor državne uprave (66 prijava) i pravosuđe (18),, dok je ove godine zdravstvo oblast sa povećanjem broja prijava u odnosu na prošlu godinu, što se, kako poručuju iz TI, može objasniti negativnim uticajem pandemije i pritiskom koji je ona izvršila na zdravstveni sektor.

Ono što zabrinjava je broj prijava osoba koje su žrtve korupcije, koje iznose skoro 50 odsto svih prijava, dok je u odnosu na prošlu godinu evidentan porast broja prijava zviždača ili lica koja prijavljuju korupciju iz svog neposrednog radnog okruženja”, saopšteno je iz TI BiH.

Njihov Centar za pružanje besplatne pravne pomoći je u ovom periodu pokrenuo pet upravnih sporova protiv javnih organa zbog onemogućavanja prava na pristup informacijama od javnog značaja.

Doneseno je i pet presuda nadležnih sudova u njihovu korist i to u sporovima protiv Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Grada Banja Luka, preduzeća Gas-Res Banja Luka i Osnovne škole “Aleksa Šantić” Banja Luka.

Takođe se ističu i dvije preporuke Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH koje su izrečene po predstavkama Centra, a koje se odnose na kršenja ljudskih prava.

Iz ove organizacije podsjećaju kako su pokrenuli mnoge inicijative za unapređenje zakonskog okvira u različitim oblastima od kojih su najvažnije prijedlozi za unapređenje zakonske zaštite lica koja prijavljuju korupciju Ministarstvu pravde RS, kao i prijedloge na Prednacrt Zakona o slobodi pristupa informacijama Ministarstvu pravde BiH.

Ministarstvu prosvjete i kulture RS, Republičkom pedagoškom zavodu i poslanicima u NSRS dostavljeni su prijedlozi za izmjene zakona u oblasti upravljanja u školama u Republici Srpskoj, sa ciljem eliminacije koruptivnih rizika, čime je započeta kampanja „Političari izađite sa časa“.

Inicijativa je izazvala veliko interesovanje u javnosti budući da ona ima za cilj depolitizacije škola umanjujući značaj Ministarstva, odnosno Vlade, prilikom imenovanja direktora školskih ustanova”, kažu oni.

TI BiH je inspekcijskim organima u Tuzlanskom kantonu podnio prijavu protiv direktora Američkog univerziteta (AU) koji je naknadno i uhapšen zbog pokušaja naplate dodatnih troškova od studenata.

Na sličan način je, nakon uključivanja TI BiH u slučaj, izrečena presuda protiv bivšeg dekana Mašinskog fakulteta u Zenici koji je proglašen krivim za  nesavjestan rad u službi zbog odbijanja da raspiše konkurs kojim bi asistent na tom fakultetu mogao da stekne zvanje docenta.

Ti BiH je učestvovao i u slučaju otkrivanja nezakonitih radnju u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

Direktor Adem Zalihić i Upravni odbor Zavoda su nezakonitim odlukama uvećavali plate pojedinim radnicima Zavoda, a o čemu je TI BiH obavijestio i Kantonalno Tužilaštvo KS.

TI BiH Centar za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije pruža savjetodavnu pravnu pomoć prijaviocima korupcije, a inicijalni kontakt sa građanima se ostvaruje putem besplatnog broja 0800 55555. TI BiH posebno poziva zviždače, ili lica koja prijavljuju korupciju iz svog neposrednog radnog okruženja, da se obrate u slučaju da im je potrebna pravna podrška.

CAPITAL: D.T.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!