Capital.ba

Uručeni detašmani za 30 pravnih lica

05.10.2012. / 17:30

BANJALUKA, Privredna komora Republike Srpske uručila je danas detašmane za 30 privrednih društava za obavljanje poslova iz oblasti građevinarstva, izolaterstva i montažerstva u Njemačkoj u detašmanskoj 2012/2013. godini.

Komisija za detašmane Privredne komore raspodijelila je redovni kontingent detašmana na 26 ranijih korisnika i četiri novoprijavljena društva, dok su se na konkurs prijavila 32 privredna društva iz Srpske, jedno iz Brčko distrikta i jedno iz Federacije BiH.

Ukupan kontingent detašmanskih dozvola za preduzeća iz BiH u Njemačkoj je 2.000 godišnje, od čega je Srpskoj pripalao 667, i to redovni od 530 dozvola mjesečno i posebni od 137 dozvola.

Direktor Privredne komore Dragica Ristić rekla je da je posljednjih godina konkurencija na zahtjevnom njemačkom tržištu vrlo složena, ali da privredna društva iz Republike Srpske ispunjavaju sve uslove i opstaju.

Ona očekuje da će Komisija za detašmane Spoljnotrgovinske komore BiH u najkraćem roku verifikovati Prijedlog raspodjele posebnog kontingenta detašmana, koji joj je dostavila Privredna komora Srpske, kako bi korisnici uskladili svoje planove sa visinom odobrenih dozvola i na vrijeme otpočeli radove u Njemačkoj.

Direktor kompanije “Monting montaža” Bijeljina Spasoje Albijanić rekao je da se ovim detašmanima privredna društva iz Srpske održavaju i opstaju, jer sve svoje viškove kapaciteta sele na njemačko tržište.

On je dodao da domaća preduzeća na njemačkom tržištu, osim nedostatka radnih detašmana imaju i problem nedostatka stručne radne snage, što je posljedica nedostatka proizvodnih kapaciteta na tržištu Srpske i BiH.

“Drugi problem je što naši radnici vrlo slabo poznaju njemački jezik, posebno radnici u rafinerijama i termoelektranama”, rekao je Albijanić.

Prema njegovim riječima, izdavanjem detašmana i angažmanom operative iz Republike Srpske u Njemačkoj profiliše se i osposobljava kadar iz oblasti mašinske, elektro i građevinske montaže, koji radom na zahtjevnom njemačkom tržištu može biti spremna da izvodi radove i na mnogim drugim tržištima. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti