Capital.ba

Uroš Gostić upravlja Zavodom za zapošljavanje

06.08.2018. / 17:05

BANJALUKA – Nekoliko dana nakon što je objelodanjen zahtjev dobojskog SNSD-a da se pripravnici u „Šume Republike Srpske“ zaposle uz saglasnost te stranke, Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje RS donio je odluku da u to preduzeće bude primljen 41 pripravnik.

Iako nije bilo predviđeno, ni planirano zapošljavanje pripravnika u „Šumama“, Zahtjev za učešće u raspodjeli radnih mjesta po programu Vlade RS za obuku pripravnika 20. jula predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Uroš Gostić uputio je generalnom direktoru „Šuma RS“ Risti Mariću.

„Tražimo tačan raspored, naziv i broj radnih mesta, koje ste dobili po programu Vlade RS za obuku pripravnika. Raspodjela i popunjavanje pripadajućih radnih mjesta mora se odvijati uz saglasnost predsednika GO SNSD Doboj“, navedeno je, između ostalog, u Zahtjevu iz dobojskog odbora SNSD-a.

Da je sve unaprijed dogovoreno, kako se i navodi u dopisu, potvrđuje i činjenica da je Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje zasjedao tek šest dana kasnije, kada je i odobreno zapošljavanje pripravnika u „Šume RS“.

Iz Pregleda poslodavaca kojima su odobrena sredstva po “Programu podrške zapošljavanju mladih sa VSS u statusu pripravnika u 2018. godini” – komponenta II – lica bez radnog iskustva sa VSS, vidljivo je da je na sjednici UO 26. jula „Šumama“ odobreno 180.000 KM za zapošljavanje 30 lica.

Pored ovog, kroz komponentu I koja obuhvata lica bez radnog iskustva sa VSS iz kategorije djece poginulih boraca, UO je odobrio dodatnih 57.313 KM za zapošljavanje 6 lica u „Šume“.

Pored ove dvije komponente, u Zavodu su naveli i da su „dodatno“ odobrena sredstva kroz komponentu „zapošljavanje lica bez radnog iskustva sa VSS“.

I u ovom dijelu je „Šumama“ je odboreno zapošljavanje 5 lica.

Podsjećamo, Upravni odbor Zavoda zasjedao je i 10. jula kada je odlučivao o sufinansiranju obavljanja pripravničkog staža za 767 lica sa VSS, a koji su na evidenciji nezaposlenih i bez radnog iskustva.

Tada je odlučeno da stotine pripravnika bude zaposleno u „Elektroprivredu RS“, više republičkih i lokalnih institucija i ustanova, te po gradskim i opštinskim upravama, od kojih je u skoro svim na vlasti SNSD, o čemu je portal CAPITAL pisao.

Tada na spisku poslodavaca nije bilo „Šuma RS“.

Što se tiče privatnih preduzeća, analiza CAPITALA pokazala je da će podsticaj za zapošljavanje pripravnika u najvećem dijelu dobiti privatnici u opštinama u kojima je na vlasti SNSD.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je tada da su sredstva u okviru Akcionog plana Vlade za zapošljavanje mladih dodjeljivana nezavisno od političke pripadnosti rukovodstva lokalnih zajednica.

“Akcioni plan je mijenjan u dva navrata da bi bilo obuhvaćeno što više ljudi. Ovim planom biće zaposleno 5.150 ljudi, od kojih 1.210 pripravnika. Od ukupnog broja pripravnika biće zaposleno 210 iz porodica poginulih boraca”, kazao je Savanović.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!