ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Uredba Vlade FBiH neće otkloniti koruptivne rizike u zapošljavanju

Objavljeno u POSAO

SARAJEVO, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je donijela Uredbu o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u FBiH (Uredba) sa ciljem da se pri zapošljavanju predvidi postupak javne konkurencije po ugledu na državnu službu.

Transparency International u BiH (TI BiH) je ranije podržao nastojanja Vlade FBiH da se urede prakse zapošljavanja u cijelom javnom sektoru kako bi se omogućio izbor najboljih kandidata i stalo na kraj partijskom i drugim vidovima koruptivnog zapošljavanja.

Međutim, Uredba, prema mišljenju TI BiH, neće otkloniti koruptivne rizike, niti će osigurati izbor najstručnijih kandidata u transparentnoj proceduri. Federalna vlada nije usvojila prijedloge TI BiH da se u procesu selekcije prednost da pismenom testiranju, a odbijena je i sugestija da se predvidi obavezan izbor prvorangiranog kandidata. Usvojeni propis tako sadrži ozbiljne nedostatke u pogledu otklanjanja najčešćih koruptivnih rizika, čime razotkriva stvarne namjere Vlade FBiH koja se očito samo deklarativno zalaže za borbu protiv korupcije.

TI BiH jeste učestvovao u ranim konsultacijskim procesima u vezi sa izradom Uredbe, te su predstavnici Vlade ovo često navodili u javnosti, ali napominjemo da TI BiH nije imao uvid u konačnu verziju dokumenta koja nam je predočena tek po njenom usvajanju. I ovakvim postupanjem Vlada FBiH je pokazala da ne postoje ozbiljne namjere da se civilno društvo uključi u kreiranje javnih politika i propisa. TI BiH

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+