Capital.ba

Upražnjene i “zakovane” fotelje u Agenciji za bankarstvo RS

21.12.2021. / 15:46

BANJALUKA – Upravni odbor Agencije za bankarstvo Republike Srpske ostao je bez jednog člana, nakon što je Srđan Šuput imenovan za vršioca dužnosti zamjenika direktora Agencije, a pored te, ostala je upražnjena i pozicija portparola, jer je Lejla Rešić napustila Agenciju.

agencija za bankarstvo

Foto: Capital

U Agenciji za bankarstvo za CAPITAL su pojasnili da su po stupanju na snagu odluke o imenovanju Srđana Šuputa za v.d. zamjenika direktora obavijestili Ministarstvo finansija RS da su se stekli svi uslovi da on počne sa obavljanjem dužnosti na koju je izabran.

Naveli su i da obavještenje od strane Agencije nije uslov za pokretanje procedure za izbor novih članova Upravnog odbora RS.

CAPITAL je nedavno pisao i da je zbog odlaska u penziju razriješena Slavica Milikić, pomoćnicu ministra finansija RS Zore Vidović, koja je i član Upravnog odbora Agencije za bankarstvo RS.

U Agenciji su potvrdili da odlazak u penziju ne predstavlja osnov za razrješenje dužnosti člana UO prije isteka perioda na koji je imenovan.

„Shodno navedenom, nema zakonskih prepreka da gospođa Milikić i dalje obavlja funkciju člana Upravnog odbora“, naveli su u Agenciji.

Pored jedne upražnjene pozicije u Upravnom odboru, u Agenciji je odnedavno upražnjena i pozicija saradnika za odnose s javnošću, na kojoj je bila Lejla Rešić, bivša ministrica uprave i lokalne samouprave.

„Agencija namjerava popuniti navedeno radno mjesto tokom iduće godine, te će u tu svrhu biti raspisan javni konkurs“, istakli su u Agenciji.

Sredaru i Tepiću neograničeni mandati

Inače, u Agenciiji postoje i rukovodeće pozicije koje nemaju ograničen mandat, a oko čega su podijeljena mišlenja pravnika sa kojima smo razgovarali.

Na poziciji rukovodioca Jedinice za nadzor u Agenciji za bankarstvo RS nalazi se bivši zamjenik direktora Dragan Serdar, dok je rukovodilac Jedinice za restrukturiranje Nenad Tepić.

Oni su na te funkcije imenovani 2018. godine putem javnog konkursa, a ono što je zanimljivo je da im mandat nije ograničen, dok je mandat direktora, zamjenika i Upravnog odbora pet godina.

U Agenciji su za CAPITAL rekli da su ovi rukovodioci, u skladu sa Zakonom o Agenciji za bankarstvo, imenovani od strane Upravnog odbora nakon konkursa i  da njihove funkcije nisu mandatnog karaktera.

S druge strane, neki pravnici sa kojima smo razgovarali smatraju da u skladu sa Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima RS, Agencija za bankarstvo spada pod „druga imenovanja“ te da bi u samim tim i za imenovanje njenih rukovodilaca trebalo da se primjenjuje ovaj zakon.

Vladimiru Rudiću treći mandat za Ombudsmana za bankarski sistem RS

Mandat je, s druge strane ograničen u organizacionoj jednici Ombudsman za bankarski sistem RS, ali njom suvereno već duže od deceniju rukovodi Vladimir Rudić koji je polovinom ove godine dobio još jedan petogodišnji mandat.

„Ombudsmanom u ovom trenutku rukovodi Vladimir Rudić, koji je imenovan za odlukom Upravnog odbora Agencije za bankarstvo RS iz jula 2021. godine, na pet godina“, kažu u Agenciji.

Rudiću je ovo treći uzastopni mandat na toj poziciji.

CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Upražnjene i “zakovane” fotelje u Agenciji za bankarstvo RS

  1. Nezadovoljna radnica

   Serdar je nsjveci manipulator u Agenciji, treba ga spustiti tamo gdje i pripada, na portirnicu da plasi nezadovoljne klijente.

  2. Objektivno i transparentno

   Ovaj tekst je urodio plodom! Ocekujem da objektivna novinarka M. Cigoja Ljubojevic sada objavi tekst o tome kako je vd zamjenik direktora Srdjan Suput smaknuo Serdara i na njegovo mjesto postavio za vd-a Vladimira Zeta-Zore-Vidovic Burazora. U suprotnom ce djelovati da ste i vi postali dio rezima….