Capital.ba

Uprava „Elektroprivrede RS“ svim radnicima davala stimulacije

02.12.2016. / 15:46

– Na nezaslužene stimulacije potrošeno skoro pola miliona KM
– Stimulativni dio plate se kretao od 10 do 30 odsto za 155 radnika
– Putni nalozi izdavani osobi koja nije u radnom odnosu

BANJALUKA, Matično prduzeće MH „Elektorprivreda RS“ isplaćivalo je svaki mjesec u prošloj godini stimulaciju, koja se kretala i do 30 odsto plate, skoro svim radnicima bez dokaza na koji su način oni te stimulacije zaslužili, otkrila je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.elektroprivreda rs

U izvještaju revizije navedeno je da je čak 97 odsto radnika Matičnog preduzeća, ili njih 155 u prosjeku mjesečno primalo stimulaciju od deset do 30 odsto. Ovo predzeće lani je zapošljavalo 176 radnika, ali rukovodioci nemaju pravo na stimulaciju.

„Stimulativni dio plate za radnike je utvrđivan pojedinačno za svaki mjesec i mjesečno se kretao od 10 do 30 odsto za 155 radnika u prosjeku u toku 2015. godine, što čini oko 97 odsto od broja radnika koji su imali pravo na stimulaciju, s obzirom na to da pravo nemaju samo rukovodioci“, navodi se u izvještaju revizije.

Revizori su istakli da bi po pravilu stimulacija trebala da predstavlja motiv za izvanredne ili bar iznadprosječne rezultate u radu, te da u situaciji u kojoj najveći broj radnika već ostvaruje stimulaciju, to umanjuje efekte takve vrste nagrađivanja i poprima karakteristike praktičnog povećanja plate radnika.

„Preduzeće postupku revizije nije moglo da dokaže na koji način je svaki radnik pojedinačno ispunio propisane kriterijume na osnovu kojih je dobio stimulaciju“, istaknuto je u izvještaju.

stimulacije

Ukupni troškovi bruto zarada i naknada radnika u prošloj godini iznosili su 3,9 miliona KM od čega je na zarade za redovan rad otišlo 3,45 miliona KM, a za stimulacije 425.704 KM.

Pored toga, revizori su ukazali i da je Matično preduzeće lani izdavalo više putnih naloga za službena putovanja osobi koja nije u radnom odnosu u preduzeću što nije u skladu sa Uredbom o naknadama za službena putovanja u zemlji i inostranstvu za zaposlene u javnom sektoru RS kojim su te naknade predviđene za zaposlene, a ovi putni nalozi su izdavani radi obračuna troškova službenih putovanja nastalih u vezi obavljanja usluga definisanih zaključenim ugovorom o djelu.

„Takođe, u pojedinim slučajevima zaposlenima koji su bili na službenom putovanju priznavani su troškovi smještaja i noćenja na osnovu hotelskih računa hotela koji spada u prvu kategoriju, što nije u skladu sa pomenutom uredbom. Troškovi smještaja i noćenja na službenom putovanju obračunavaju se najviše do visine cijene noćenja u hotelu druge kategorije (sa četiri zvjezdice) u mjestu službenog boravka“, navedeno je u izvještaju.

Neto dobit ovog preduzeća u prošloj godini iznosio je nešto više od dva miliona KM.

Matično preduzeće u zavisnim preduzećima ERS ima 65 odsto kapitala, odnosno u Istraživačko-razvojnom centru elektroenergetike sa 51 odsto.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Uprava „Elektroprivrede RS“ svim radnicima davala stimulacije

  1. Ovca

    Onaj osjecaj kad ti je muka vise od ove drzave, ovi ce nam sjebati RS, niko drugi nije potreban, a vamo kao srbuju, ljudi probudite se iako je vec kasno

  2. gagi

    Šta je sa zimnicom i ogrjevom? i koliko je tu sredstava isplaćeno.Šta je sa besplatnom strujom koja je dijeljena pa prodavana?.

  3. Sonja

    Gdje je Zeljko Kovacevic tu su stimulacije!!! Sa cime i sa koliko je stimulisana Sonja. Askrabic je na glavi steze se obruc oko Kovacevic, Sonje i Bastinca. Ko ce prvi propjevati?