ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Uprava „Alumine“ nagradila se sa 350.000 KM

Objavljeno u OSTALO

ZVORNIK – Uprava „Alumine“, kćerke firme Fabrike glinice (FG) „Birač“, donijela je odluku o isplati 350.000 KM bez odobrenja stečajnog upravnika FG kao Skupštine društva, kao i bez znanja Odbora povjerilaca. Od tog novca članovima Upravnog odbora i menadžmenta „Alumine“ isplaćene su prošle godine „nagrade“ od po 10.000 KM, a ove godine nešto manji iznosi jer nije bilo novca da jednokratne isplate budu veće, otkriva portal CAPITAL.

alumina

Predsjednik UO trenutno je Mile Matić, a članovi su Željko Đurić, Danijel Dragičević, Goran Maričić, Milan Baštinac, Pero Vasiljević i Milimir Govedarica.

Do promjena u UO došlo je krajem avgusta kada su smijenjeni Milorad Motika, Zoran Obrenović i Radislav Filipović, a na njihova mjesta imenovani Đurić, Dragičević i Baštinac.

O „nagradama“, koje su isplaćene članovima UO „Alumine“, vodila se žustra rasprava i na posljednje dvije sjednice Odbora povjerilaca FG „Birač“, koja je u stečaju, a u čijem je vlasništvu „Alumina“.

Stečajni upravnik FG „Birač“ Lazo Đurđević rekao je na sjednici Odbora povjerilaca krajem avgusta ove godine, da se članovi UO „Alumine“ „nagrađuju“.

„Ko se nagrađuje? Zašto se nagrađuje? Imaju platu i rade za platu! Pravilnik podrazumijeva da, ako je neko stvarno dao svoj doprinos, može dobiti 10, 20 ili 30 odsto. Gospoda su dobila prošle godine po 10 hiljada. Ove godine su trećinu isplaćivali, po 2.900 KM. Uporno im govorim da su indirektno u stečaju i da rade za platu“, naveo je Đurđević.

Đurđević je Odboru povjerilaca rekao da je UO „Alumine“ donio odluku o isplati 350.000 KM.

„Neki dan je isplaćeno Motiki, Matiću, Filipoviću, Obrenoviću i Maksimoviću po 3.900 KM, Aleksiću 2.300 KM, Maričiću 1.400 KM, Govedarici 1.300 KM i to je neka trećina jer nisu imali dovoljno novca da isplate jednokratno“, naveo je Matić.

Milomir Maksimović je direktor održavanja i investicija, a Radislav Filipović direktor proizvodnje i marketinga.

Član Odbora povjerilaca Tatjana Vranjković je upitala na osnovu čega su vršene isplate?

„Pitam ja vas! To je iz prošle godine. Isto je bilo i 2016. godine i prethodnih uz isto obrazloženje. Oni su sebi isplatili po 10.000 KM, Aleksić 6.000 KM itd“, istakao je Đurđević.

Vranjkovićeva je naglasila da ne može da vjeruje da su članovi UO mogli donijeti odluku o isplati 350.000 KM bez traženja saglasnosti Odbora povjerilaca.

Član Odbora Vaso Stanojević je rekao da nije u redu da stečajni upravnik pita Odbor zašto su isplaćene naknade.

„Zašto nemamo mjesečni izvještaj sa svim odlukama Upravnog odbora, stanjem potraživanja, dugovanja i zaliha. Jedno vrijeme smo imali mjesečne izvještaje koje ste nam prezentovali, ali je odjednom i to stalo. Zašto?“, upitao je Stanojević.

Đurđević je kazao da Odbor povjerilaca treba da zatraži izvještaje od Upravnog odbora, te je usvojeno da se traži mjesečno dostavljanje izvještaja o aktivnostima UO, odlukama koje usvajaju, te o odnosu obrtne imovine i obaveza zajedno sa pregledom zaliha.

Već na idućoj sjednici, 9. septembra, Odbor povjerilaca dobio je tražne izvještaje, te se opet raspravljalo o isplati 350.000 KM koju je odobrio UO „Alumine“.

“Puno toga bude na Odboru povjerilaca sa čime se mi upoznajemo što spada u opis redovnog poslovanja onoga ko se plaća da rukovodi i upravlja tim društvom, a sa druge strane kada se dijeli 350 hiljada, eto da se popune nečiji džepovi, nama se to kao povjeriocima ne daje i dobijamo obrazloženje da je to praksa koja godinama traje”, rekla je Vranjkovićeva.

Odbor se o izvještajima UO nije izjasnio nego je zaključeno da se isti razmatraju na idućoj sjednici Odbora.

„Alumina“ se nedavno zadužila za 10 miliona maraka kod Investiciono – razvojne banke (IRB) Republike Srpske kako bi platila tekuće obaveze, struju, gas i dug prema „Željeznicama RS“, objavio je CAPITAL.

Upravni odbor firme „Alumina“ 27. avgusta izabrao je za predsjednika Uprave Milu Matića, nakon što je 22. avgusta sa te pozicije smijenjen Milorad Motika.

Nakon dva dana, odnosno 29. avgusta smijenjena su i tri člana Uprave kompanije „Alumina“ Milorad Motika, Zoran Obrenović i Radislav Filipović, a na njihova mjesta imenovani su Milan Baštinac, Danijel Dragičević i Željko Đurić, o čemu je portal CAPITAL pisao u tekstu “Na Dodikov zahtjev smijenjena tri člana Uprave “Alumine””.

„Alumina“ je kćerka firma Fabrike glinice „Birač“ koja je u stečaju i njen je najprofitabilniji dio. Zapošljava oko 1.200 radnika.

Ova kompanija očekuje u 2019. godini prihod od oko 400 miliona KM, koji će biti iz izvoza, rekao je ranije Motika.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Ključne riječi:  , , , , , ,

Komentari |


Komentari (136)

 • Radnik

  E moj Zorane, prvo procitaj sta si nalupao pa se pokrij mokrom krpom!
  Matica je nemoguce savjetovati jer on ima nalogodavce sta mora uraditi po svaku cijenu!

 • zoran

  Mile vlada Zvornikom od 95, svi ostali su prolazni samo je on konstanta. Cak mu ni mocni Zvornicki SNSD-ovci nemogu nista.

 • Miko

  Mile Matic je za vas pilicare intelektualna institucija. Debeli ga napada godinama, podnose mu lazne prijave, stalno je pod lupom i covjek cist? Naravno da botovima to pravi problem, svoje frustracije nemaju gdje iznijeti, vec krijuci se iza laznih imena, stvarajuci atmosferu linca. Sa druge strane, fabrika odlucno radi…

 • Ima na internetu...

  Mile Matić direktno iz zatvora ušao u Narodnu skupštinu

  Objavljeno: 06.05.2011. u 11:28h

  (zurnal.info)

  Narodna skupština Republike Srpske na poslednjem, aprilskom zasjedanju, usvojila je Informaciju o odlukama o pomilovanju u 2010 godini. Bivši predsjednik Rajko Kuzmanović u toku prošle godine u četiri navrata donosio je Odluke o pomilovanjima. Ukupno 13 lica je pomilovano u periodu od 29. marta do 18. oktobra 2010.

  Skandalozno je, međutim, a u najblažem slučaju neobično slažu se i pravnici, da je predsjednik Republike ukinuo kaznu i onima protiv čijeg pomilovanja su izričito bili nadležni sudovi. Sud se nije složio u četiri slučaja, ali je i pored toga ministarstvo pravde Republike Srpske na čelu sa Džerardom Selmanom dalo svoju saglasnost.

  PARTIJSKA POMILOVANJA

  Predsjednik Republike Srpske je tako, mimo saglasnosti sudova, pomilovao I oslobodio Mileta Matića, takođe iz Zvornika, kazne zatvora od četiri mjeseca za krivično djelo „ugrožavanje javnog saobraćaja“.

  Nakon toga uslijedio je spektakl. Narodna skupština Republike Srpske na istom zasjedanju na kojem je prihvatila informaciju o pomilovanjima trinaest lica, za spoljnjeg člana Odbora za privredu ovdašnjeg parlamenta izabrala je jednog pomilovanog zatvorenika. Mile Matić iz Zvornika postao je član Odbora za privredu, iako se nadležni sud protivio njegovom pomilovanju. Tako je Matić ćeliju zamijenio skupštinskom kancelarijom.

  Resorni ministar Džerard Selman optužbe da su pomilovanja rađena po partijskim i prijateljskim linijama odbacuje, navodeći da ne želi da komentariše sve što kažu narodni poslanici. Za Matićev izbor u Odbor za privredu glasali su poslanici vladajuće koalicije. Ruku „za“ digli su SNSD, DNS i socijalisti. Poslanici opozicije bili su suzdržani tokom glasanja, iakon su ranije upozoravali na nepravilnosti prilikom pomilovanja, a posebno Matićevog. Pojasnili su da nisu bili protiv isključivo zbog međustranačkog dogovora da se imenovanja u skupštinske Odbore ne koče stranačkim protivljenjima. Epilog je da i u skupštini imamo presušena lica, kao što je to slučaj i sa vladom RS, gdje je Ministar za boračka pitanja Petar Đokić, pravomoćno osuđen na tri mjeseca zatvora zbog prevare.

 • MILKO

  KOLIKO VAM SMETA MATIĆ DA TO POSTAJE PRESMJEŠNO. TO JE SAMO DOKAZ DA JE NA PRAVOM MJESTU. ČOVJEK JE ZASUKAO RUKAVE I BORIO SE SA PROBLEMIMA KOJI STE NAPRAVILI SA LITVANCIMA.

 • zoran

  Uskoro ce MILE u penziju, brzo ce proci 6 godina, isto kao od pocetka stecajnog postupka. Budite strpljivi, ko ceka on i doceka i Mile je cekao 30 godina pa mu se isplatilo.

 • Djoko

  Isplatilo, iaplatilo i te kako! A i jos ce!!! Brsti li brsti!

 • Tomislav

  Maticu se moze dosta stvari osporiti, al oni koji kazi da je ukrao nesto, taj samo reflektuje svoje rane radove. Matica su cesljali svi zivi, al eno ga, neokrnjen. To je jedno, a drugo, cinjenica je da je Matic digao propalu fabriku i napravi giganta

 • Posmatrač

  Mile Matić zasluzuje sve počasti i sigurno jedan je od najzaslužnijih što se fabrika prije šest godina digla iz ponora.

 • Sveti Petar

  Otvoren je stecaj Alusila u koji ste, kako kazete, ulozili 70 miliona.Sa Zeolitima to je vrijednost min 120 miliona.
  -Sta ako stecajni proda Alusil po knjigovodstvenoj cijeni koja je min 10 puta niza.Znaci li to isti scenario kao sa Pavgordom samo sada zakonit sudski.Prodajete 120 miliona za deset.
  -Ako stecajni podigne vrijednost na pravu i proda za 120 miliona Znaci li to da ce Adrija dobiti min 60 miliona kao suvlasnik 51 ( % ) a da nista nije dala. Zbog cega dzaba dobija tolike pare.Ko je vodio knjige Alusila .Zasto Alumina nije na sebe knjizila ono sto je gradila
  -Da li je tacno da su Svajcarci ulagali pare u nove pogone
  -Ako jeste u sta je onda ulagala Alumina.
  To su pitanja od drustvenog interesa a ne nikakva licnost Sve tekstove pisu dva prodata idiota pod razliitim imenima.Zbog cega .Sta ovdje briga bilo koga ko vodi fabriku ako to radi :ekonomicno, rentabilno i u interesu drustva a ne grupe To ce se uskoro otkriti Istina ce izaci kada se vidi ko je vlasnik Alusila i Energolinije Od cega je pojedinac,bilo koji, kupio tolike vrijednosti Da li cete biti osudjeni ili nagradjeni od javnosti pokazace ko bude vlasnik Ako Alumina kupi sve i otplati dug ostane drzavna Ja Vam licno cestitam i uopste mi nije vazno ko ste Ja bih Vam dao nagradu po milion dolara Ali ako neka fukara postane vlasnik drzavnog drzavnim parama preko papira.Sta ocekujete i Vi i Vasa djeca osim Osude i srama.

 • Re Tomislav

  On je digao fabriku kao i ti. Kad je tako dobar i strucan, sto covjek ne napravi svoju firmu pa zaradi? Nego kao dobar sam da upravljam necim sto je nicije i ispunjava zahtjeve i zelje nalogodavaca koji ga tu drze!

 • Risto

  Maticu samo pod prozor mozete pljunuti. Ubjedljivo je najstrucniji mendzer u regionu, a platu dobijate samo zbog njegove sposobnosti da se izbori sa nemanima koji kidisu na Aluminu

 • Re risto

  Ej Risto, izgleda to neznas sta znaci menadzer! Koji crmi menadzer. Mozda on ima u nazivu onoga sto jeste samo slovo m a znacenje je sasvim drugacoje.

 • Pero

  Gdje su tvoji razultati, sta ti je zvanje a sta zanimanje, osim sto laprdas, jer mrznja i sujeta te unistavaji. Ne mozes da prihvatis da je neko uspjesan i sposoban, jer bas zbog toga ljudi niskih pobuda i nizeg morala su pali u 3 plan

 • Re pero

  To sto ti miis da je doticni spospban, govori i o tebi koliko mozes dobaciti ili koliko si dobacio. Slepilo je izgleda odavno zavladalo u Zvorniku!

 • zoran

  RE, koliko si ti nesreco dobacio, osim sto svakome odgovaras i pametujes a nesmes ni ime da napises. Vjerovatno si bot koji zaradjuje uvlaceci se ljudima u guzicu. Ja mogu razumeti ljude koji napadaju Mila Matica iz razloga sto bi zeleli biti na njegovoj poziciji ali nemogu da razumijem ljude slicne tebi koji za sitne interese lupaju gluposti i kririkuju druge a nisu sposobni dve nacrtane ovce sacuvati.

 • Re zoran

  Zorane, pa kako te nije sramota da se ponovi javljas i nesto pametijes kad si se izlupo ko niko! Posle ovoga , mozda te matic i primi da radis za njega! Pa jebo vas ‘og, zar nista ne vidite?

 • Djoko

  Dok se vi prepucavate, matic brsti li brsti…

 • Jablan

  Nemojte tako ljudi, carski je vo!

 • Zeljo

  Djoko, matic brsti al nesto otpadne da Lazo pokupi!!!

 • Živio Željo.

  Sva je sustina u Željinom zaključku.

 • zoran

  Re, Nikako da kazes sta je tvoj interes da pises protiv Matica, da mozda nestitis Drzavu ili zaradjujes 10km i sendvic od nekoga koji bi zeleo biti na Milovom mjestu.

 • Zeljo

  Ko zna ko je koga ili sta od koga je je primio? I Lazo to moze imeti udjela. Nisu tu stvari jednostavne!

 • Jablan

  Dajte ljudi, Carski je vo!

 • zoran

  RE, Nemoj se sekirati, ja sam rekao da bih dosao iz EU kada bih dobio posao u Alumini ali ti to nisi razumeo i to me uopste ne cudi. Ja nisam rekao sa kojim poslom bih bio zadovoljan jer je to neostvarljivo iz prostog razloga sto bi to znacilo da se Milo mora pomeriti sa mesta presednika uprave.

 • zoran

  JABLANE, stalno ponavljas, Dajte ljudi carski je vo. Da je Lujo to ponavljo nebi tvoj imenjak izasao na megdan. Lujo je tepao i hrabrio Jablana i zato je bio takav rezultat.Tebi treba Lujo da bi ti ostvario nesto u zivotu a ne samo da se zalis na druge’

 • Jablan

  Joj Zorane, pa ti nista nisi skonto! Cak izgleda nisi bas nesto ni citao!!!
  A sto se tice EU, malo je vjerovatno da si ikad tamo krocio. Nesto bi od tebe napravili tamo htio ne htio pa bi sigurno progresivnije razmisljao a ne opravdavao i branio sljam.

 • zoran

  Jablane moj, o tome ko je koliko citao ne bih ovom prilikom, jer koristis reci velikog borca za slobodu Srpskog naroda, Petra Kocica, da bi ispao pametan a ispao si glup jer nerazumes o cemu je pisac pisao i stavljajuci to u kontekst situacije u Alumini i ZV je stvarno smijesno. A sto se tice EU, vjeruj da vec duze vremena zivim u EU i super mi je, djeca su mi zavrsila prestizne fakultete u EU tako da sam se ostvario u svakom pogledu. U slobodo vreme citam sta se desava u RS i posebno u ZV pa komentarisem iz moga ugla situaciju i nepokusavam nikoga vredjati samo iznosim svoje misljenje o Alumini i Milu Maticu i dalje ostajem pri stavu da je on najbolje resenje za Aluminu i njene radnike kao i za regiju Birac.

 • Radnik

  Pusti ti zorane pisaniju iz daljine. Trebao bi pogledati tokove novca, prodaju, investicije, nakaradne odluke u nabavkama pa tek onda nesto zakljucivati i pisati. Na osnovu cega ti nesto pises i tvrdis a nepoznajes cinjenice sta se desava i koliko je novca ispumpano iz Alumine zadnjih godina.

 • Jablan

  Zorane, malo bi morao obnovite srpski jezik jer mijesanje ekavice i ijekavice nije dozvoljeno cak ni u nekom pomodarstvu, koje ocevidno bezuspjesno pokusavas a o knjizevnosti je bezveze s tobom polemisati a posebno o knjizevnim metaforama. Daj boze da imas punu osnovnu skolu. A to sto si kazes u EU, daj nesto napisi na jeziku zemlje u kojoj zivis!

 • Djoko

  Dok vi o knjizevnosti i jeziku… matic brsti li brsti…

 • zoran

  Jablane moj, knjizevna gromado idi trazi koridu i svog Rudonju pa se bodi do mile volje.

 • Zeljo

  Ipak je ovaj zoran neki maticev botic iz fabrike koji je dobio neku lagodnu poziciju, ocevidno vecu nego zasluzuje, pa se hoce nekako oduziti.

 • zoran

  Zeljo, to ti je zakljucak kad polazis od sebe.Ja sam samo izneo moje misljenje, posmatrajuc sa velike distance, situaciju u Republici Srpskoj, BiH i celom tzv. zapadnom Balkanu . Zasto bi se situacija u Alumini trebala razlikovati od situacije u drzavi i okolini u kojoj se Alumina nalazi. Zasto bi se Mile Matic i svi drugi koji su direktori javnih preduzeca razlikovali od politicara iz svih stranaka u drzavi i okolini.Onaj ko se bori da smeni Mila i ostale, zele samo da sednu na njegovo mesto i rade isto sto radi Metic ili svi ostali koje sam naveo.

 • Zeljo

  Dakle, Zorane ti se slazes da oni ne rade kako treba a da se neki drugi kao bore da ih zamijene i rade isto.
  Pa jebo te ‘og, zar svako normalan ne bi bio protiv i jednih i drugih?
  Sta to ti propagiras? Zato i jeste zakljucak da si maticeva podguzna muva i jad!!!

 • zoran

  Zeljo ti si jedna nevaspitana osoba jer si spreman zbog drugacijeg misljenja da ljude nazivas pogrdnim imenima. Ako neznas kako da postignes neki cilj u zivotu nema potrebe da ljude nazivas svakakvim imenom. Ako je tvoj nacin da nesto zaradis uvlacenje mocnima u guzicu moras znati da postoje ljudi koji se gade tome i spremni su otici sa porodicom u neizvjesnost da nebi zavisili od takvih ljudi a ja sam jedan od mnogih koji je napustio RS koju je stvarao jer su losi ljudi isplivali odmah posle rata i zato je takva situacija.

 • ← Older Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+