Capital.ba

UPIS RS: Zakon o igrama na sreću ima mnogo loših strana, na štetu RS i njenih građana

30.05.2022. / 9:41

BANJALUKA – Udruženje priređivača igara na sreću u Republici Srpskoj (UPIS RS) smatra neumjesnim i zlonamjernim javne istupe Ministarstva finasija RS sa ministarkom Zorom Vidović na čelu, u kojima se legalni domaći priređivači omalovažavaju i prikazuju kao neka neformalna i neidentifikovana grupacija.

igre na sreću

Foto: Capital

Iako UPIS RS ističe da uvijek insistira na kulturi dijaloga, a u polemikama i raspravama na iznošenju argumenata i njihovom sučeljavanju sa argumentima druge strane, ovo udruženje do sada u Ministarstvu finansija nije uspjelo da dobije sagovornika.

Naprotiv, dobili smo vidno nervoznog i netolerantnog protivnika, koji jeftinim manipulacijama pokušava da diskredituje legalne priređivače igara na sreću, lažno ih prikazujući kao zagovornike bezakonja, što je, naravno, apsolutna neistina i besmislica. U manipulacijama i lažnim optužbama na naš račun najdalje je otišla gospođa Vidović, koja je nedavno u Teleringu na RTRS-u izjavila čak da bi najsrećnija bila da igre na sreću i priređivači u Republici Srpskoj uopšte ne postoje. U toj izjavi itekako se osjeti njen animozitet prema nama. Ministarka Vidović u tom trenutku zanemaruje višemilionske prihode u budžetu RS koje uplaćuju upravo legalni priređivači igara na sreću. Zanemaruje i brojne zaposlene radnike u domaćoj industriji igara na sreću “, kažu u UPIS-u RS i zaključuju da Ministarstvo finansija takvim manipulacijama prikriva loše strane Zakona o igrama na sreću koji je Vlada RS donijela bez ikakve javne rasprave i konsultacija sa priređivačima.

U UPIS-u RS kažu da Ministarstvo finansija RS namjerno pogrešno tumači njihovo kritikovanje aktuerlnog Zakona jer se teško suočava sa argumentima. A argumenti koje UPIS RS najčešće navodi su da su najizraženije loše strane Zakona o igrama na sreću te što su njime ukinuta stečena prava domaćih priređivača, a obaveze im uvećane za preko 300 odsto.

Loše strane Zakona su i da favorizuje privatne firme bliske vlastima kao što su zajedničko preduzeće Lutrije RS i švajcarske firme – Elektronska video lutrija (EVL), te Senet i Prointer. Upravo favorizovanjem EVL-a, firme kojoj za razliku od ostalih priređivača zakon dozvoljava postavljanje video lutrijskih terminala (VLT) gdje god požele, kao posljedica se javlja povećanje obima maloljetničkog kockanja. Jedino su terminali EVL-a dostupni maloljetnicima s obzirom na to da se nalaze i u lokalima koje maloljetnici posjećuju na velikom školskom odmoru ili u slobodno vrijeme. Zakon je omogućio i nenormalno visoko i apsolutno nepotrebno rasipanje milliona KM za plaćanje računarskog sistema za nadzor priređivača igara na sreću (RAS). Umjesto da nadzor obavlja Ministarstvo finansija, kao što je to slučaj u svim uređenim državama svijeta, Ministarstvo taj osjetljiv i odgovoran posao prepušta privatnoj firmi Prointer, koja sa Planet Softom Banjaluka čini konzorcijum“, navode u UPIS-u i ponovo postavljaju pitanje zašto Republika Srpska za uvezivanje priređivača u RAS mora platiti višestruko veći iznos od realnog.

UPIS RS podsjeća da će taj trošak za RAS, po projekciji Ministarstva finansija RS, biti 60 miliona KM, a po računici priređivača, mnogo, mnogo veći.

UPIS takođe napominje da od donošenja Zakona o igrama na sreću Lutrija RS i dalje posluje negativno uprkos povlašćenoj poziciji koju sa svojom firmom u većinskom vlasništvu EVL ima na domaćem tržištu igara na sreću.

Mi, naravno, nemamo ništa protiv uvezivanja u RAS, ali insistiramo na tome da to bude najbolje, a ne neko nametnuto rješenje. Smatramo da se naši argumenti na tu temu moraju uzeti u razmatranje, jer legalni priređivači igara na sreću okupljeni u UPIS-u RS i ALPIS-u pune budžet RS, dok preduzeće EVL kod vlasti ima povlašćen položaj a u tome učestvuje sa mizernih 3 odsto“, kažu u UPIS-u i podvlače da nemaju želju da se nadmudruju sa Ministarstvom finansija RS, ali da moraju da odgovore na neumjesne navode.

Prema njihovim riječima, to se posebno odnosi na omalovažavajući pristup koji prema njima ima Ministarstvo finansija RS. UPIS RS ističe da okuplja oko 90% domaćih priređivača igara na sreću.

UPIS RS je uredno registrovano udruženje u čijem sastavu su istaknute domaće i renomirane strane firme koje se bave legalnim priređivanjem igara na sreću. To može da se provjeri u sudskom registru, kao uostalom i svi drugi podaci o našem udruženju. Zašto Vlada i Ministarstvo finansija RS imaju maćehinski i omalovažavajući odnos prema nama ako se zna da su vlasnici, direktori i mnogi radnici domaćih firmi koje okupljamo, kao i njihovi očevi, bili direktni učesnici odbrambeno-otadžbinskog rata. Mnogi od njih su iz rata izašli kao ratni vojni invalidi. Od države ne dobijaju ništa, a državi su dali sve, tako da je velika sramota na koji način se prema njima odnose predstavnici vlasti“, kažu u UPIS-u RS.

Ovo udruženje podsjeća da je već mnogo puta do sada tražilo sastanak sa nadležnima kako bi se u direktnom razgovoru razmotrili svi problemi u domaćoj industriji igara na sreću i pokušala pronaći najbolja rješenja za državu, građane i poslovnu zajednicu koju zastupaju.

I ovim putem pozivamo nadležne da prihvate razgovor sa nama kako bismo započeli saradnju u korist države, građana i naše poslovne zajednice. Imamo pravo da ukažemo na nepravilnosti i loša rješenja, a znamo i kako sa njima da se izborimo. Dokazali smo to i od ‘92. do ‘96 učešćem u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Sada namjeravamo da u miru osnažimo Republiku Srpsku što je više i bolje moguće“, poručuju na kraju iz Udruženja priređivača igara na sreću u RS.

CAPITAL

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!