ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

UniCredit u BiH i EBRD potpisali ugovor o posebnoj kreditnoj liniji za razvoj konkurentnosti malih i srednjih preduzeća

Objavljeno u OSTALO

– 10 miliona evra za kreditiranje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini
– Mala i srednja preduzeća, za uspješnu realizaciju kredita kojim će pospješiti svoju konkurentnost, dobiće novčani podsticaj

BANJA LUKA, UniCredit u BiH i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su ugovore ukupne vrijednosti 10 miliona evra, od kojih će 5 miliona evra biti realizovano kroz saradnju sa UniCredit Bank d.d. Mostar i 5 miliona evra u saradnji sa UniCredit Bank a.d. Banja Luka. 

EBRD je uz podršku Evropske Unije, osigurao sredstva kroz Program podrške konkurentnosti malih i srednjih preduzeća zapadnog Balkana. Program je namijenjen kratkoročnom i dugoročnom finansiranju malih i srednjih preduzeća s ciljem usklađivanja njihovog poslovanja sa zahtjevima i standardima Evropske Unije. Ovaj kreditni proizvod EBRD-a je osiguran iz sredstava Evropske unije kroz IPA (Instrument pristupne pomoći) Fond, u iznosu od 1,5 miliona evra.

Poseban značaj ovog kreditnog proizvoda je što će klijenti po završetku i verifikaciji projekta dobiti bonus u iznosu od 15% vrijednosti kredita.

Ovim kreditnim proizvodima UniCredit u BiH i EBRD prepoznali su važnost i potrebu podrške malim i srednjim preduzećima na putu njihovog razvoja i konkurentnijeg položaja na tržištu, usklađujući svoje poslovanje sa pravilima i regulativom Evropske unije.

Krajnji cilj jeste da se ovim kreditnim proizvodima omogući razvoj malih i srednjih preduzeća, te na taj način pruži prilika za približavanje tržištu Evropske Unije i jačanja ekonomije u Bosni i Hercegovini.

“Povećanje konkurentnosti malih lokalnih preduzeća je svakako jedan od najvećih izazova i predstavlja ključni cilj u pružanju podrške razvoju lokalne ekonomije.  Naš okvirni program  obezbjeđuje veoma potrebna sredstva za tu svrhu i nama je veoma drago što danas možemo objaviti da se UniCredit banka pridružila našim naporima.  Angažovanje ovako snažnog i cijenjenog partnera će poslati jasan signal poslovnoj zajednici i mi smo uvjereni da će naša ponuda bosanskohercegovačkim preduzetnicima biti široko prihvaćena.”, rekao je prilikom potpisivanja ovog ugovora Ian Brown direktor EBRD-a u Bosni i Hercegovini.

“Zadovoljstvo nam je s našim dugogodišnjim partnerom EBRD-om pokrenuti povoljnu kreditnu liniju za razvoj malog i srednjeg preduzetništva, koji mogu biti zamajac snažnijeg rasta gospodarstva naše zemlje”, rekao je Dalibor Ćubela, predsjednik Uprave UniCredit Bank d.d. Mostar.

”UniCredit pruža priliku malim i srednjim preduzećima da, uz pomoć ove kreditne linije, unaprijede svoje poslovanje. Također, na taj način, Banka podržava stvaranje povoljnog poslovnog okruženja ovog dijela privrede. Povoljan kredit, uz zagarantovan bonus, idealna su prilika za sve bh. kompanije koje žele da poboljšaju svoju konkurentnost. Zadovoljstvo nam je što nas je EBRD i ovog puta prepoznao kao partnera na još jednom značajnom projektu.”, naglasio je Gordan Pehar, predsjednik Uprave UniCredit Bank a.d. Banja Luka.

Sve informacije o proizvodima „Krediti za finansiranje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća” biće dostupne u poslovnicama UniCredit-a širom Bosne i Hercegovine, kao i na web stranicama www.unicreditbank-bl.ba i www.unicredit.ba.

 

PR

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+