Capital.ba

Ulazak Hrvatske u EU poremetiće izvoz BiH

03.10.2012. / 13:18

SARAJEVO, Ulazak Hrvatske u EU poremetiće izvoz BiH u tu zemlju, jer BiH ne napreduje dovoljno brzo u ispunjavanju evropskih standarda za većinu roba životinjskog i biljnog porijekla, rekao je danas šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen.

Sorensen je upozorio da BiH nije ostalo puno vremena kako bi se pripremila za veoma značajnu promjenu do koje će doći sljedeće godine, kada Hrvatska koja je vrlo važan trgovinski partner BiH, počne primjenjivati pravila EU za uvoz roba.

Sorensen je u Zgradi EU u Sarajevu organizovao radni ručak za poslovne lidere u BiH, a na vrhu dnevnog reda bilo je trenutno poslovno okruženje u BiH.

Bilo je riječi i o pomoći EU malim i velikim preduzećima u BiH u transferu znanja i novim tehnologijama, uvođenju evropskih standarda kvaliteta, te podršci preduzetništvu i razvoju infrastrukture.

Radnom ručku prisustvovali su generalni direktori ili menadžeri Rafinerije ulja Modriča, Skonto Proma iz Prijedora, ASA Prevent Grupacije iz Sarajeva, portala “Posao.ba”, Mljekare Livno, Meglea BiH iz Bihaća, Mire iz Prijedora, Alme Ras iz Olova, Sanina iz Dervente, Žitoprometa iz Bijeljine, te Bimala iz Brčkog, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti