Capital.ba

Ukida se vanredna uprava, Aggarwal preuzima „Krajina osiguranje“

17.01.2017. / 13:39

– Vanredna uprava u „Krjina osiguranju“ do 20. januara
– IRB tražila sazivanje vanredne Skupštine akcionara kako bi preuzela drupštvo
– Dujaković: Vanredni upravnik ne može zakazati skupštinu

BANJALUKA, Agencija za osiguranje RS ukinuće vanrednu upravu u „Krajina osiguranju“ 20. janura, nakon čega će ovo društvo preuzeti stari Upravni odbor na čijem čelu se nalazi većinski akcionar Naveen Aggarwal, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Iako su akcionari „Krajina osiguranja“, na čelu sa Investiciono-razvojnom bankom (IRB) RS, prošle sedmice najavili da će tražiti održavanje vanredne sjednice Skupštine akcionara na kojoj bi bili formirani novi organi upravljanja ovog društv, od toga, barem za sada, neće biti ništa, jer vanredni upravnik nema zakonska ovlaštenja da sazove Skupštinu akcionara.

Kako saznajemo IRB će nakon što bude ukinuta vanredna uprava zatražiti sazivanje vanredne Skupštine akcionara.

Međutim, dobro upućeni sagovornici CAPITAL-a smatraju da bi i to moglo da ide teško s obzirom na to da će na čelu UO ponovo biti Aggarwal, kojem ne ide u prilog sazivanje skupštine na kojoj on kao akcionar ne bi imao pravo glasa jer mu je Komsija za hartije od vrijednosti to pravo zabranila.

Dujaković: Vanredni upravnik može sazvati skupštinu samo zbog donošenja odluke povećanju kapitala

Direktor Agencije za osiguranje RS Slaven Dujaković rekao je za CAPITAL da vanredni upravnik može zakazati sjednicu Skupštine akcionara za vrijeme trajanja vanredne uprave isključivo radi donošenja odluke o povećanju osnovnog kapitala.

„To znači da vanrednom upravniku nije dopušteno zakazivanje sjednice Skupštine akcionara za odlučivanje o bilo kojim drugim pitanjima“, kaže Dujaković.

Dodao je da za vrijeme vanredne uprave, Agencija nije naložila vanrednom upravniku da zakaže sjednicu Skupštine akcionara radi donošenja odluke o povećanju kapitala, jer finansijski položaj društva ne iziskuje donošenje takve odluke.

„Obaveza uspostavljanja adekvatnog sistema korporativnog upravljanja u društvu, nakon eventualnog prestanka vanredne uprave, je na akcionarima, koji tu obavezu, a zarad ostvarivanja prava koja proističu iz vlasništva nad akcijama društva, treba da izvrše u skladu sa Zakonom o privrednim društvima i Zakonom o društvima za osiguranje“, rekao je Duajković.

Dujaković nije želio da potvrdi, ali ni da demantuje informacije o prestanku vanredne uprave u „Krajina osiguranju“.

„Agencija je zaprimila izvještaj vanrednog upravnika o rezultatima vanredne uprave u „Krajina osiguranju“. U toku je ocjena rezultata vanredne uprave, na osnovu koje će biti donesena konačna. Prema preliminarnim rezultatima iz izvještaja vanrednog upravnika trenutno nije ugrožena adekvatnost kapitala društva. Konačna odluka Agencije biće donesena 20. januara 2017. godine“, rekao je Dujaković.

I u Komisiji za hartije od vrijednosti, koja je akcionarima iz Indije Naveenu Aggarwalu i Gupti Netee oduzela pravo glasa u Skupštini akcionara, kažu da nemaju zakonsku mogućnost da zakažu sjednicu.

„Komisija nema nadležnost da sazove Skupštinu akcionara bilo kojeg akcionarskog društva, a takođe nema ni ovlaštenja da uređuje poslovanje društava za osiguranje“, rekli su u KHOV.

Predsjednik Sindikalne organizacije „Krajina osiguranja“ Slobodan Bobar rekao je za CAPITAL da su radnici razočarani odnosom države prema ovom društvu i da više nemaju nikakve nade da će „Krajina“ stati na noge. On kaže da radnici ne vjeruju u zvanična obrazloženja da u ovom momentu nema ko da sazove Skupštinu akcionara.

„Upravnik je imao šest mjeseci da nađe rješenje. Bili smo puni nade nakon sastanka prošle sedmice kada je rečeno da će biti formirani novi organi upravljanja, a ako se sve vrati na stanje kakvo je bilo prije uvođenja vanredne uprave jasno je šta se sprema firmi i radnicima“, rekao je Bobar.

Kada može biti zakazana Skupština akcionara

Zakonom o privrednim društvima RS predviđeno je da vanrednu sjednicu Skupštine akcionara društvo može sazvati na zahtjev trećine članova upravnog odbora ili bilo kojeg drugog lica koje je ovlašćeno osnivačkim aktom da sazove vanrednu skupštinu, na zahtjev likvidatora društva, ako je društvo u likvidaciji i po pisanom zahtjevu akcionara sa najmanje 10 odsto akcija sa pravom glasa.

Advokat Aleksandar Sajić kaže za CAPITAL da vanredni upravnik nema pravo da saziva Skupštinu akcionara, jer samo postojanje vanrednog upravnika u nekom privrednom društvu dovodi i do suspendovanja akcionarskih prava, pa samim tim i ovlaštenja koja ima skupština društva.

„Dok je vanrednog upravnika ne postoji Skupština akcionara. Prema tome, skupština se može sazvati tek onda kada prestanu ovlaštenja koja ima vanrednog upravnika“, rekao je Sajić.

On je istakao da organi upravljanja može da sazove skupštinu na prijedlog akcionara koji imaju više od 10 odsto akcija.

„Bez obzira na to da li je riječ „Krjina osiguranju“ ili nekom drugom mislim da skupštinu saziva UO. Ako UO ne odluči o prijedlogu akcionara koji traži zakazivanje Skupštine akcionara ili taj prijedlog odbije, akcionar se po isteku zakonom predviđenog roka može obratiti nadležnom sudu da on sazove skupštinu“, rekao je Sajić.

Problem je što bi u slučaju sazivanja skupštine sudskim putem to moglo da potraje s obzirom na to da sud ima rok od 45 dana da sazove Skupštinu akcionara.

„Krajina osiguranje“ nalazi se pod vanrednom upravom od 20. jula prošle godine. Agencija za osigurnje RS uvela je vanrednu upravu u ovo društvo zbog niza nezakonitosti koje su vlasnici iz Indije Naveen Aggarwal i Gupta Neete počinili nakon što su krajem 2015. godine, za 6,9 miliona KM kupili većinski paket akcija ovog društva.

Paralelno sa kontrolama Agencije, kontrolu je sprovodila i Komisija za hartije od vrijednosti RS koja je provjeravala povezanost akcionara iz Indije pri kupovini akcija „Krajine“. Nakon što je utvrđeno da su Aggarwal i Neete djelovali zajedno pri kupovini, KHOV je donijela rješenje kojim ih je obavezala da objave ponudu za kupovinu preostalih akcija „Krajine“. Komisija je rješenjem ovom dvojcu oduzela pravo glasa na Skupštini akcionara „Krajina osiguranja“ sve dok ne objave ponudu za preuzimanje

CAPITAL: Marina Čigoja

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Ukida se vanredna uprava, Aggarwal preuzima „Krajina osiguranje“

 1. Nismo mi blesavi

  Ma zar nije postojao način? Kako? Zbog čega? Zbog čega? Koliko ih se krije iza ovoga u Krajini? Ko će da dijeli kolač? Na sva ova pitanja gradjani, radna klaso, sirotinjo gladna i promrzla moraćete pitati institucije ove države, resornog ministra, Irb, Lazendića, posebno Dujakovića u Agenciji, a i bivšu upravu Mili, Valana, Simića, Mihajila i Bogdanovića. Zar ste mislili da smo blesavi da ovo i ranije nismo znali, da kukavica jaje ostavlja drugom u gnijezdo. Sad ste bas pokazali koliko vrijedite. Naveen nije našao Krajinu, nego je NEKO našao Naveena. On je malo kriv koliko naši lezilebovići i profiteri treba da odgovaraju.

 2. hvala

  Hvala državo, hvala agencijo,hvala tužilaštvo i sudstvo. Nije se od vas ni moglo očekivati nešto bolje. Ni slučajno se nije moglo desiti da učinite nešto dobro za svoj narod. Postavlja se pitanje uvođenja vanredne uprave ? Trebali ste tada pustiti robovlasnika da završi posao, ali ste htjeli pokazati da vi tobože nešto radite i kontrolišete. Kako vam je trebalo šest mjeseci da proučavate može li se ili ne sazvati skupština i pod kojim okolnostima. Sve je jasno i jadno.U službi državnog okupatora, najvažniji segmenti ” naše” države. A Sajići….dabogda se sobom zabavili. Hvala još jednom

 3. Bot

  Ovaj scenario smo vidjeli vec stotinu puta, ali kad se niko ne buni samo nastavite….

 4. država

  Zar vi niste svjesni svoje nesvijesti? Zar baš nikog u ovoj prokletoj državi niste uspjeli da zaštitite! Dujakoviću dođi ti u ponedeljak pa sačekaj prijatelje,ali i ti dođi sa obezbjeđenjem da se nebi razlikovao od Jovanovića.Pa onda u paketu istjerajte one jadnike.

 5. Mister no

  Svaki pojedinac koji izlazi na izbore i daje svoj Glas za pogane mozgove i mracne umove Mora da uzme u obzir i posljedice Koje da sobom donosi nesavjesno djelovanje i sve Dok se bude na ovakav nacin razmisljalo sve dotle cemo imati sav ovaj cirkus.Nisu ovi politicari pali sa marsa onl su dosli iz naroda.Toooo znaciiiiii Kakav narod takvi i politicari.Zali boze samo ljude Koji imaju potencijal i znanje a nisu mogli da odu odavde pa moraju da slusaju i gledaju iz Dana u dan sav ovaj cirkus.Glasajte i dalje za ove monstrume sa divljom svijesti Pa cemo do kraja zivota imati sav ovaj cirkus.

 6. Borac VRS i domaćin bivši

  Čitam ovo i nemam verze, sa događajima u ”Krajini-osiguranju”.
  Malo sam o obavješten o tom događaju, ali gledam situaciju.
  Da li ima kraja i pljačka ovog jadnog naroda. Imam kuću, dvoje djece, rješeno stambeno pitanje, za oboje. Moj im je savjet tužnog srca, kao roditelj, put pod noge i ”ne okreći se sine”. Ovakva ne treba meni država, za koju sam se borio i stvarao, ali nemam ništa od toga. Zato djeco, tužna srca i žalosti, idite kod svakog drugog, samo nemojte ovdje ostati, jer ovdje nemate više šta tražiti.
  Pročitajte i pogledajte oko sebe sve, pa i ovaj događaj.
  Hvala, zemlji gdje sam rođen, kajem se za koju sam se borio, koja je uništena kriminalom, depotizmom i svačim.
  Idite, moja djeco budite sluge, bolje će te biti poštovani i imati više, nego od one države, za koju se dvaš otac borio i koju je stvorio.
  Žao mi je moja djeco biježite odavde…nemate ništa dobro dočekati od kriminalac, jer sve uzeše.

 7. Trebinjska presuda

  Cemu sve ovo i zarad cega se desi sest mjeseci agonije u iscekivanju biljeg sutra. To bolje sutra nikad nece doci jer ovim ste pokazali koliko ne znate, kako ste sirovi i bez imalo strucnosti za ono cim se bavite. Ovo vam je svima u drzavi dokaz da ste priznali svoj poraz. I ne znate da ce oni koji su jednom pokusali sada uspjeti da dobiju postupak “trebinjske presude” glatko i u svoju korist. Doci ce do svojih para, a imovinu i sve sto ima Krajina ce zadrzati kao poklon neznanja, nestrucnosti, neprifesionalnosti i lakomislenosti drzavnih strucnjaka. E, moja drzavo, kakav kadar imas i dobro nam je.

 8. Sjecanje

  Prosle godine, kada smo se potajno radovali kako ce i Krajina najzad da popuni tehnicke rezerve dolaskom novog gazde, padao je snijeg. Prodje cijela godina za sve nas jako ruzna s puno patnje, nepravde i bola, a da se tek na isteku tog vremena drzava sjeti da posroji jedno preduzece imena Krajina kojem treba naci rjesenje za izlaz iz krize. Sjeti se drzava ali nista ne uradi. I sad pada snijeg, isti taj gazda treba ponovo doci, ali sad mu se vise niko od nas ne raduje. Bez plate, bez imalo radosri docekali sve medjunarodne i vjerske praznike puni gorcine. Svakodnevno nazivani neradnicima i ovo malo sto nas je ostalo, tuzno se sjecamo sveg sro je nekad, a i u skoeasnje vrijeme bilo. Cekamo i taj ponedjeljak, pa da vidimo sta ce to Dujakovic da uradi kad dodju Jovanovic i svita i krenu u harac po ovom jadnom narodu. Zar nije dosta? Zar hocete ponovo juli? Zar ponovo treba utvrdjivati sta j se ko uradio a da nije trebao? Pa zar vam nije dosta vilo. Vratite nas na pocetak. Tocak koji je stao tesko se pokrene, a vi gospodo nama jos jedan jaram. Stanite negdje u szranu i posmatrajte kako se desava zlocin kojem ste vi kumovali. I neki drugi ljudi ce jednom imati da li ruzno i tuzno sjecanje ili samo sjecanje na vas.

 9. Sjecanje

  Prosle godine, kada smo se potajno radovali kako ce i Krajina najzad da popuni tehnicke rezerve dolaskom novog gazde, padao je snijeg. Prodje cijela godina za sve nas jako ruzna s puno patnje, nepravde i bola, a da se tek na isteku tog vremena drzava sjeti da posroji jedno preduzece imena Krajina kojem treba naci rjesenje za izlaz iz krize. Sjeti se drzava ali nista ne uradi. I sad pada snijeg, isti taj gazda treba ponovo doci, ali sad mu se vise niko od nas ne raduje. Bez plate, bez imalo radosri docekali sve medjunarodne i vjerske praznike puni gorcine. Svakodnevno nazivani neradnicima i ovo malo sto nas je ostalo, tuzno se sjecamo sveg sro je nekad, a i u skoeasnje vrijeme bilo. Cekamo i taj ponedjeljak, pa da vidimo sta ce to Dujakovic da uradi kad dodju Jovanovic i svita i krenu u harac po ovom jadnom narodu. Zar nije dosta? Zar hocete ponovo juli? Zar ponovo treba utvrdjivati sta j se ko uradio a da nije trebao? Pa zar vam nije dosta vilo. Vratite nas na pocetak. Tocak koji je stao tesko se pokrene, a vi gospodo nama jos jedan jaram. Stanite negdje u szranu i posmatrajte kako se desava zlocin kojem ste vi kumovali. I neki drugi ljudi ce jednom imati da li ruzno i tuzno sjecanje ili samo sjecanje na vas.

 10. radnici Krajine

  OVO JE SAMO MILA MOGLA DA NAPRAVI

 11. LULA

  Zašto da idu naša djeca,ja sam protiv odlaska, neka idu lopovi ali u zatvore.
  trebamo da se dignemo i bagru skinemo sa vlasti pa na Tunjice.

  • re lula

   Slažem se

 12. Krajisnik

  Ti koji stalno prozivas bivsu direktoricu a koju poznajem preko 20 godina i znam da je cestita i postena zena, prozivas je jer nemas mu*a da prozoves one koji su sve ovo zakuhali. Ako je po tvome onda je ona jako mocna jer je ona isla u Ameriku da dovede infijca?? Pa zar ona dovede i tu pjanduru upravnika??! Ona je vama dezurni krivac. Sram da te bude seljacino jedna. Idi ti u agenciju pa se bori za svoju firmu. Ko trazi hljeba pored pogace ovako zavrsi. Ima tu jos postenih ljudi koji ne misle tako. I zato je moj savjet da se drzite zajedno i samo zajedno nesto mozete . Zao mi je postenih radnika ali mislim da ce razum prevladati.A tebi je druskane sladje tudje govno nego domaca cokolada. A samo ti znas zasto. Bas si veliko djubre. Spasi ti ono sto je ostalo. Vrijeme je za pametne poteze. Krivci su na drugoj strani. Uvjerices se i sam ali malo kasno. Ipak zelim da uspijete i da se oporavite.

  • re krajišnik

   Milu prozivaju radnici koji je znaju preko 30 god.i o njenoj dobroti i poštenju mnogo znaju.Posebno o njenom džepu.Da je Mila i bilo sve tako kako pišeš što dođosmo do indijca.Nisi ti moćna,ti si obična bijeda koju su tvoji mentori davno napustili.Imamo mi m..a,to smo i pokazali,samo što za razliku od tebe mi odlazimo praznih džepova,a ti imaš i za praunuke.

   • re mila

    Ja ti u jednom danu dadoh 20 hiljada,a bilo je puno takvih dana.Radnik sa terena.

 13. NA POMOLU JE KONAČNA SAHRANA KRAINA OSIGURANJA,NEKA SE STIDE SVI ONI KOJI SU DOPRINJELI OVOM

 14. DUJAKOVICU SVE SI TI OVO ZAKUVAO?MISLIO SI I ODAVDE DA UZMES JEDAN STAN I JEDAN TENICKI PREGLED. TRENUTNO SU NAJOPASNIJI KRIMINALNI KADROVI IZ DNS.

 15. Pjesnik

  JEDAN JE ZIVOT I BORITE SE ZA SVOJA PRAVA.A OVO STO PISETE NIKO NORMALAN NECITA. SAMO DA ZNATE I DA NEGUBITE VRIJEME.SRETNO VAM BILO.

 16. Podrska

  Sve cega ste se bojali, desi se. Sta je dezavu, IRB, Agenciju, resornog ministra, a i druge briga za Vas. Niste im niko i nista, ni kceri, sinovi a ni kumovi, jer oni se brinu samo za sebe i sebi najblize. Obecali pa slagali, a sad se vade na zakone, a uvazavaju Sajicevo misljenje koji kaze: “mislim da skupstinu saziva UO”. Zar je misliti i biti siguran isto.? Misljenje je to kao moze i ne mora. Misljenje je jedno, a tvrdnja sa zakonskim uporistem drugo. Dali su Vam vjetar u ledja, pustili informaciju u javnost kako ce Vas preuzeti, javno slagali, a sad se lagano povukli i ranjenoj ptici odsjekli i krila. Bog da vidi sve i pomogne Vam, sacuva razum i strpljivost u Vasoj borbi. Mnogima ste pokazali put pravde i istine, put za pravednike. Nije uvijek pravda ta koja pobijedi, ali negdje se to vidi i biljezi. Pokazite i ovaj put spremnost da radite, ali isto tako pokazite da zivite u doba demokratije, a ne robovlasnistva. Moj Vam je savjet: sve sto znate, za svakog za koga imate dokaze, svi koji su odgovorni, javno ih prozovite i trazite odgovornost. To je Vase pravo, Vasa sloboda. Istrajte ljudi jer samo takvi kao vi pomoci ce da se ovo drustvo dovede u red bez kriminala i korupcije! Da je bar takvih malo vise. Ne dozvolite da Vas ucutkaju prijetnjama i osvetom! Naprijed i slozno!

 17. irb

  IRB TRENUTNO IMA KLJUČ U RUKAMA U POKUŠAJU DA SPASI OVE LJUDE. SAD STE NA POTEZU. UKOLIKO TO NE URADITE, JASNO JE DA MEŠETARITE SA INDIJCEM.AKO NIŠTA, GOSPODO IZ DRŽAVE STANITE PRED TE LJUDE I RECITE IM DA IDU SVOJIM KUĆAMA. PA BAR SU TO ZASLUŽILI.JEL TREBA OPET DA SE DESI JULI MJESEC ? JEL MISLITE DA SE TO MOŽE OPET IZDRŽATI ?

 18. Rodjo

  Agencija za osiguranje je dala svoj zakonski maksimum. Ulozeno je mnogo rada i truda da se vanredna uprava privede kraju. Sada je red da Irb povuce konce na svoju stranu jer oni imaju preko 35% akcija u ovom drustvu, a poceli su privatizaciju jos davne 2008 godine. Njihovi kadrovi su istrosili Krajinu u svakom smislu te rijeci, a nista nisu ucinili. Sad je red na ispravljanje greske nastale odavno. Uhvatite se u kostac sa tom cinjenicom i zavrsite ovo do kraja, zbrinite ljude adekvatan nacin, ne pravite jos vise socijale nego sto je ima. Vi ste na potezu, mada ste pred sah matom

 19. prijatelj

  DRŽAVA NAM SVAKODNEVNO UVODI SANKCIJE. TEŠKO OVOM NARODU. KO ĆE NORMALAN OSIGURAVATI U KRAJINI KAD SE VRATE STRANCI,I JA SAM TO DO SADA RADIO ZBOG LJUDI KOJI TAMO RADE,A BOGAMI VIŠE NE.IMATE MOJU PODRŠKU,IAKO VAM TO NIŠTA NE ZNAČI.VELIKO POŠTOVANJE ZA PRIJATELJE IZ KRAJINA OSIGURANJA.

 20. vjera,nevjera

  BOG SE JAVI,DRŽAVO. SAMO ŠTO VI OVOG PUTA ODLUČIŠTE DA SE BOG NE JAVI KRAJINI,KAO I MNOGIM KRAJINAMA. I boga i vjeru ste prisvojili kad su vaši interesi u pitanju,zarad jednog čovjeka.Neka vam bog pomogne,a narod ko šiša.

 21. Revizor

  evo moj skromni predlog:
  neka IRB proda svoj paket akcija strateškom partneru iz sektora osiguranja za 1 EUR i time sačuva obraz, a onda će lako doći do dogovora šta da se radi, ovako niko nije odgovoran,a svi pametni i znaju šta treba.
  da je džabe odmah je potrebno 10 mio KM za normalan rad..nekretnine ne donose posao nego dobri kadrovi i dobro plaćen menadžment.
  Sve ostalo su iluzije koje ne prave posao niti se iz nekretnina daju plate i plaćaju štete.

 22. prijatelj

  Čitajući sve ovo, pade mi na pamet pjesma ” izdali me prijatelji,izdao me brat” .Srbima nekako leži ova pjesma

 23. ministar

  KAD ĆE RESORNI MINISTAR DOĆI U SVOJU FIRMU? DA MU OTPJEVAMO: Neka ti je prokleto,sve što si nam oteo…”