Capital.ba

UIO blokirala račun firme „Plants Global“, a žalbu ignoriše

03.11.2017. / 14:37

– „Plants Global“ od „Neimarstva“ kupio objekat u izgradji, sporan obračun PDV-a 
– Zekić: Pet mjeseci čekamo na odluku po žalbi, računi nam blokirani
– UIO: Poreski obveznik nije pravilno obračunao PDV, duguje dva miliona KM
– Stojanović: UIO pokušava dva puta da naplati PDV iz iste osnovice

BANJALUKA – Firma „Plants Global Inc BiH“ već pet mjeseci čeka odgovor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na žalbu koju je podnijela protiv rješenja Uprave, a kojim joj je naloženo plaćanje 1,47 miliona KM poreskih obaveza. Za to vrijeme UIO je pokrenula prinudnu naplatu duga za koji u ovom preduzeću tvrde da ne postoji, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH kontrolisala je isti poreski period u preduzeću „Plants Global Inc“ više puta i u svakoj kontroli utvrđen drugačiji iznos obaveza ovog poreskg dužnika.

I dok UIO tvrdi da ovo preduzeće nije pravilno obračunalo PDV, te da je time izbjeglo plaćanje dva miliona KM poreza, u „Plants Global Inc“ navode da je ovakav zaključak UIO potpuno nezakonit te da se ovdje radi o dvostrukom oporezivanju.

„Plants Global“: Dodatno utvrđena obaveza plaćanja PDV-a nezakonita

Problem oko poreskih obaveza nastao je nakon što je ovo preduzeće 2012. godine od firme „Neimarstvo“ kupilo stambeno-poslovni objekat u Trebinju.

Za poreske organe sporan je avans od 8,88 miliona KM koji su „Neimarstvu“ ranije isplatili kupci stanova i na koji je plaćen PDV.

Nakon što su preuzeli objekat u izgradnji u „Plants Global Inc“ su PDV obračunavali i plaćali samo na preostali iznos koji su im kupci plaćali za stanove, s obzirom na to da je „Neimarstvo“ platilo PDV na avans, dok poreznici smatraju da se ovdje radi o ugovoru o cesiji i da je „Plants Global“ morao PDV obračunavati na kompletan iznos, odnosno i na ranije uplaćen avans „Neimarstvu“.

„Mi osporavamo 1,29 miliona KM za koje nas oni terete, jer je to platilo „Neimarstvo“ za iste kupce stanova. Nemoguće je da tri različita inspektora UIO nalaze tri različita iznosa. Prvo nam je utvrđeno oko 32.000 KM, duga, zatim drugi inspektor nalazi 306.000 KM, potom se usvaja naša žalba i smanjuje iznos obaveze na oko 267.000 KM, da bi zatim  novi inspektor u novoj kontroli utvrdio 1,47 miliona KM. Zar je moguće da se taj iznos tako drastično poveća“, istakao je direktor ovog preduzeća Slavko Zekić i dodao da im je dug sada nakon kamata narastao na dva miliona KM.

On je istakao da nema govora o tome da je ugovor između njih i „Nemarstva“ ugovor o cesiji kako to tvrde u UIO.

„Ako je kupac nekog stana nama platio 50.000 KM, onda je to osnovica za obračun PDV-a. Pošto je „Plants Global“ pravilno ispostavio fakturu sa prikazanim PDV-om i taj iznos je plaćen, ne postoji dodatno utvrđena obaveza plaćanja PDV-a, po ovom ugovoru, jer je nezakonita“, kaže Zekić.

On tvrdi da mu poseban problem predstavlja to što iz UIO već mjesecima ništa ne odgovaraju na žalbu koju su podnijeli protiv ovakvog rješenja inspektora.

„Mi smo spremni da idemo na sud kako bi dokazali da smo u pravu. Problem je što nam već mjesecima ne odgovaraju na žalbu, a dok ne dobijemo taj odgovor, ne možemo pokrenuti tužbu. Dok to čekamo, onemogućeni smo da poslujemo, jer su nam blokirali račune i plijene bukvalno sve što nam bude uplaćeno“, kaže Zekić.

Istakao je da je zbog ovakvog postupanja UIO upitno više od 300 radnih mjesta, s obzirom na to imaju ugovor sa Fabrikom cijevi „Unis“ koja za njih radi određene poslove i sa „Agrofinom“ iz Trebinja koji je u vlasništvu „Plants Globa“.

„Imamo 2.000 tona u Derventi koje ne možemo da izvezemo. Oni su sada blokirali kompletnu Fabriku cijevi ’Unis’“, istakao je Zekić.

UIO BiH: „Plants Global“ trebao obračunati PDV na ukupnu vrijednost prometovanih nekretnina

U UIO BiH su rekli da je u aprilu 2016. godine izvršena je redovna kontrola za obveznika „Plants Global Inc BiH“ za period od avgusta 2013. do marta 2016.

Nakon prvog rješenja Grupe za reviziju i kontrolu u Regionalnom centru Tuzla kojim je utvrđena obaveza firme „Plants Global“ u iznosu od 267.505 KM, ova firma se žalila, nakon čega Odsjek za poreze u ovom centru poništava rješenje Grupe i predmet vraća na ponovni postupak.

Kako su pojasnili u UIO, rješenje je poništeno zbog toga što je utvrđeno da je „Plants Global“ trebao obračunati izlazni PDV na ukupnu vrijednost prometovanih nekretnina, a ne na osnovicu umanjenu za izvršene avansne uplate prema ranijem investitoru.

„Na osnovu naloga za kontrolu Regionalnog centra Tuzla izvršena je potpuna kontrola PDV-a u ponovnom postupku. U toj kontroli utvrđena je dodatna obveza  PDV-a u iznosu od 1,47 miliona KM“, istakli su u UIO i dodali da se najveći dio tog iznosa, 1,29 miliona KM, odnosi na obračunati PDV-a za izvršene promete prenosa prava raspolaganja stanova, garaža, parking mjesta kupcima stambeno-poslovnog kompleksa „Agrokop“.

Istakli su da je i jedan dio obaveza obračunat jer je utvrđeno da je poreski obveznik u zavisnosti od potrebe za jedan te isti promet ima duple, različito sačinjene ugovore, a sve s ciljem eventualnog umanjenja, odnosno izbjegavanja plaćanja PDV-a.

Potvrdili su i da je ovaj poreski obveznik uložio žalbu i na ovo rješenje, ali je Odsjek za poreze odbacio kao neosnovanu.

Nakon toga, „Planst Global“ je uložio i žalbu na rješenje odsjeka, a UIO još uvijek radi na toj žalbi.

Istakli su da je dug firme „Plants Global Inc BiH“ na kraju oktobra iznosio 2,05 miliona KM te da su joj računi blokirani.

Nalozi za prinudnu naplatu izdati su 26. aprila 2017. godine.  Dužnik je podnio zahtjev za plaćanje u ratama koji je dva puta odbijen zbog nepotpune dokumentacije. Grupa za prinudnu naplatu Regionalnog centra Tuzla je 22. septembra izdala rješenje o obustavi transakcija preko računa ovog dužnika“, rekli su za CAPITAL u UIO.

Profesor javnih finansija na Ekonomsko fakultetu u Istočnom Sarajevu Aleksandar Stojanović, koji je i pisao žalbu „Plants Global“, kaže da je situacija ovdje potpuno jasna i da UIO pokušava dva puta da naplati PDV.

„UIO ovim želi dva puta da se naplati iz iste osnovce. Ta osnovica iznosi 8,8 miliona KM i UIO se već iz te osnovice naplatila od drugog preduzeća, a sada to žele i od „Plants Global Inc“. Suština je da oni koriste jednu proceduralnu grešku, za koju su i oni krivi, da bi dva puta naplatili porez iz oste osnovice, što je nedopustivo“, kazao je Stojanović i dodao da o ozbiljnosti institucije i njenog rada govori to da su tri puta mijenjali inspektora u istom predmetu.

Naglasio je i da je problem što ovdje inspektori nemaju nikakvu odgovornost ako nanese štetu poreskom obvezniku.

Zakonski rok za donošenje odluke po žalbi od tri mjeseca

Zakonom o postupku indirektnog oporezivanja BiH predviđeno je da direktor UIO koji odlučuje o žalbi u drugodstepenom postupkuima rok od tri mjeseca za donošenje odluke.

Plants Global je žalbu podnio 12. juna ove godine, a odgovor još nije dobio.

U UIO nisu konkretno odgovorili na pitanje CAPITAL-a zbog čega ovaj poreski obveznik gotovo pet mjeseci čeka na odluku po žalbi, već su samo naveli da se predmet nalazi u Odjeljenju za pravne poslove koje postupa po žalbi.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: UIO blokirala račun firme „Plants Global“, a žalbu ignoriše

  1. Blaz

   Valjda u pravu postoji institut “cutanje administracije”,i ako nije odgovoreno u roku cini mi se tri mjeseca smatra se da je negativno odgovoreno…nepoznavanje prava ne opravdava,ali covjek valjda nema para za advokate…a mozda i ja grijesim.
   Ali 21.vijek je,vaznije su novine,nego pravosudni sistem.