Capital.ba

Uduplana štednja građana, a kamate pale

15.10.2014. / 6:25

slikaBANJALUKA, Bankarski sektor RS dobro posluje, imajući u vidu sveukupnu privrednu situaciju, koja je od 2007. godine dramatično lošija, smatraju ekonomski analitičari.

S tim u vezi, “Nezavisne” su uradile analizu osnovnih parametara bankarskog sektora RS iz kraja 2007. godine, dakle prije svjetske ekonomske krize, s tim istim parametrima sa kraja 2013. godine.
Istraživanjem smo došli do saznanja da je u tom razdoblju došlo do povećanja ukupne aktive, ali i ukupnih plasmana banaka RS, te nešto slabijeg rasta depozita.
Međutim, najsnažniji rast zabilježen je kod štednje stanovništva, koji je i više nego udvostručen u odnosu na 2007. godinu, dok je došlo i do pada kamatnih stopa u tom periodu.
To potvrđuju i raspoloživi podaci prema kojima je na kraju 2007. godine štednja građana, koja se sastoji od oročene i štednje po viđenju, iznosila 748,4 miliona KM, dok je taj iznos na kraju prošle godine bio 1.686,9 miliona KM.
Prema zvaničnim podacima Agencije za bankarstvo RS, zaključno sa 31. decembrom 2007. godine ukupna aktiva banaka RS iznosila je 6.225,7 miliona, dok je na isti dan 2013. godine iznosila 7.508,9 miliona KM. Pored toga, treba reći da su zadnjeg dana 2007. godine ukupni plasmani iznosili 4.554 miliona KM, a na kraju prošle godine bili su 6.281,3 miliona KM.
“Došlo je i do značajnog rasta ukupnih bruto kredita, koji su 2007. godine iznosili 2.720,3 miliona KM, a prošle 4.875,6 miliona KM”, precizirali su iz Agencije za bankarstvo RS. Oni su istakli da su ukupni depoziti kod banaka iz RS prije sedam godina iznosili 4.586,5 miliona KM, dok je taj iznos za prošlu godinu bio 4.637 miliona KM.
“Na ukupne kredite u drugom polugodištu 2007. godine (treći i četvrti kvartal) banke RS primijenile su prosječnu ponderisanu nominalnu kamatnu stopu u visini od 8,26 odsto i efektivnu od 9,45 odsto. Sa druge strane, na ukupne kredite u 2013. godini, banke RS primijenile su prosječnu ponderisanu nominalnu kamatnu stopu u visini od 7,14 odsto i efektivnu od 7,97 odsto”, kazali su iz Agencije za bankarstvo RS.
Komentarišući ove podatke, Marko Đogo, predsjednik Sekcije za bankarstvo u Udruženju ekonomista RS – SWOT, rekao je da je u cijeloj BiH u potpunosti promijenjena struktura štednje, ističući da bilježimo značajan rast štednje stanovništva, i to mnogo značajniji nego u susjednim zemljama, iako je to ranije kod nas bila zanemarena kategorija.
“Međutim, u isto vrijeme kod nas kako raste štednja stanovništva povlači se štednja države, koja je od privatizacije imala značajne uloge kod banaka”, rekao je Đogo. Prema njegovom mišljenju, kreditni plasmani veoma slabo rastu, a njihov kvalitet dramatično opada u smislu koliko imamo problematičnih kredita.
“Ne može se porediti situacija iz 2007. godine i sada, zahvaljujući tome jer je cjelokupna privredna situacija djelovala mnogo veselije. Banke su imale veoma visoke stope pokazatelja profitabilnosti, te veliki godišnji procentualni rast kredita”, rekao je Đogo i dodao da banke za ovakvu privrednu situaciju dosta dobro posluju. Ocijenio je da situacija u bankarskom sektoru RS nije toliko loša kao u ostalim dijelovima privrede, ali da nije ni ružičasta. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!