Capital.ba

U srijedu Poslovni forum o značaju porodičnih firmi

13.05.2013. / 14:32

porodicne firmeBANJALUKA, U Banjaluci će u srijedu, 15. maja, biti održan prvi Poslovni forum o značaju privatnih firmi za ekonomiju svake zemlje “Porodične firme – stub razvoja ekonomije”, koji organizuje Centar za edukaciju “Pro eduka”.

Poslovni forum namijenjen je osnivačima, vlasnicima i direktorima malih, srednjih i velikih privatnih preduzeća, predstavnicima banaka i osiguravajućih kuća, načelnicima opština i načelnicima odjeljenja za privredu i finansije u opštinama i gradovima, direktorima javnih preduzeća, direktorima opštinskih razvojnih agencija, advokatima i notarima, članovima nadzornih i upravnih odbora kompanija, rekli su u ovom centru.

Predavači na Poslovnom forumu govoriće o ključnim izazovima upravljanja porodičnim firmama, selekciji kadrova i odabiru nasljednika, privlačenju investitora, odnosu među članovima porodice, a panel diskusije će pokušati da daju odgovor na pitanja koja vlasnici često postavljaju sami sebi, o izazovima koji stoje pred porodičnim firmama i mjerama koje država treba da napravi kako bi unaprijedila poslovanje porodičnih firmi.

Na forumu će govoriti profesor na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i ambasador ženskog preduzetništva EU Natalija Pekić, te stručnjak koji je svoje iskustvo sticao u Erste grupaciji i hrvatskom Telekomu, a sada je i sam vlasnik kompanije za korporativno savjetovanje Andrej Grubišić i izvršni direktor kompanije “Nektar” Bojan Radun.

“Cilj održavanja foruma i cijelog projekta jeste da se ukaže na konkretne probleme porodičnih firmi koje čine većinu domaćih privatnih kompanija i problem generacijske tranzicije koji tek očekuje većinu porodičnih firmi u Republici Srpskoj i koji je jedan od glavnih izazova od kojeg zavisi opstanak i budućnost naše cjelokupne privrede”, navode u Centru za edukaciju “Pro eduka”.

BiH je jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope, a ujedno i zemlja sa najmanjim brojem firmi po glavi stanovnika, što se neminovno odražava i na broj privatnih firmi u Republici Srpskoj.

Istraživanje koje je uradila “Pro eduka” urađeno je na uzorku od 208 porodičnih firmi. Najveći broj firmi, 89,9 odsto koje su učestovale u istraživanju su osnovali trenutni vlasnici, dok je tek 7,7 odsto naslijeđeno, a 1,9 odsto kupljeno.

Gotovo 80 odsto porodičnih firmi koje su učestvovale u istraživanju posluje manje od 20 godina.

Najveći broj ispitanika, 48,1 odsto radi u firmama koje posluju između deset i 19 godina, dok svaki peti, 22,6 odsto, učesnik ankete radi u preduzeću koje je aktivno između pet i devet godina. U okviru uzorka 16,8 odsto preduzeća rade između 20 i 49 godina, dok je 11,1 odsto staro manje od četiri godine. Za razliku od BiH, u EU je situacija sa porodičnim firmama značajno drugačija.

U najrazvijenijim industrijskim zemljama porodične firme čine 50 odsto BDP-a, stvaraju više od 60 odsto zaposlenosti i ostvaruju 75 odsto novih zapošljavanja, dok je 70 odsto tih firmi u rukama porodica, čak 70 odsto ne preživi transfer iz prve u drugu generaciju vlasnika, a 95 odsto ne doživi prelaz sa druge u treću generaciju vlasnika.

Kako preživjeti transfer iz generacije u generaciju, a zadržati svoju poziciju na tržištu ili je čak poboljšati, pitanje je na koje će odgovoriti jedan od najvećih stručnjaka za korporativno upravljanje u svijetu, savjetnik Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj Leonardo Peklar.

Poslovni forum biće održan u Banjaluci u srijedu 15. maja u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!