Capital.ba

U Srebrenici višak 70 odsto službenika, a primaju nove

23.02.2014. / 10:43

camil durakovicSREBRENICA, Načelnik srebreničke opštine Ćamil Duraković navodi da je oko 70 odsto zaposlenih u opštinskoj administraciji – tehnološki višak, odnosno da nemaju šta da rade, ali da ih ne može otpustiti zbog zakonskih prepreka.

Uprkos tolikom višku zaposlenih, Duraković potvrđuje da je nedavno zaposlio penzionera Ćazima Salimovića da mu bude savjetnik za privlačenje investitora i otvaranje novih radnih mjesta, s ciljem povećanja zapošljavanja u proizvodnim djelatnostima.

Duraković objašnjava da je Salimović bio uspješan menadžer, pa računa da će njegovo iskustvo i sposobnost privući investitore u ovu sredinu.

Na platnom spisku u ovoj opštini je više od 80 zaposlenih, među kojima su dva, a neki tvrde i četiri načelnikova savjetnika, te mnoštvo samostalnih stručnih saradnika i savjetnika za koje odbornici ne znaju koga savjetuju i sa kim sarađuju ako su samostalni i ako nemaju posla, kako tvrdi načelnik.

U srebreničkoj opštini je zaposleno i nekoliko diplomiranih kriminologa, kojih je, prema nezvaničnim podacima, više nego u policijskoj stanici?!

Zaposlen je i jedan islamski teolog, koji je četiri mjeseca štrajkovao pod šatorima ispred OHR-a u Sarajevu, a za to vrijeme redovno primao platu u opštini.

Zaposleno je i više profesora različitih struka i osoba drugih zanimanja za koje neki odbornici, pa i sam načelnik Duraković, tvrde da uopšte nisu potrebni i da džabe primaju relativno dobre plate, veće od hiljadu KM, a njihov doprinos je nevidljiv.

Duraković tvrdi da je on zatekao takvo stanje kada je došao na mjesto načelnika opštine.

Ipak, prema tvrdnjama odbornika Senahida Hasanovića i još nekih odbornika, u radni odnos je nekoliko osoba primio upravo Duraković ili je neke bivše funkcionere proglasio savjetnicima i samostalnim stručnim saradnicima pod pritiskom političkih partija koje participiraju u opštinskoj vlasti.

“U ovoj opštini nema opozicije i sve stranke koje imaju odbornike u lokalnoj Skupštini nastoje da zapošljavanjem nekog od svojih članova barem djelimično ispune predizborna obećanja”, rekao je Hasanović.

Često se na skupštinskim zasjedanjima čuju komentari pojedinih odbornika da su u ovoj opštini svi – samostalni stručni saradnici i da niko ni s kim ne sarađuje, niti ko kome podnosi izvještaje, nego svi rade odvojeno po vlastitom nahođenju, a rezultati se ne vide.

Najčešći način primanja u radni odnos jeste prijem na određeno vrijeme i produživanje tog staža do dvije godine rada, kada osobi zakonski radni odnos prelazi u zaposlenje na neodređeno vrijeme, ili nastavak rada u opštinskoj upravi nakon objelodanjivanja izbornih mandata.

Tako se određene osobe zadržavaju u radnom odnosu na određeno vrijeme nakon pripravničkog staža i taj odnos se produžava do zakonskog sticanja prava na radni odnos na neodređeno vrijeme.

Nakon nedavnih protesta građana, Duraković je prihvatio zahtjev demonstranata da se uvede moratorijum na zapošljavanje u opštinsku administarciju i u kolektive koji se finansiraju iz opštinskog budžeta.

Ipak, nije rečeno šta će biti učinjeno sa viškom zaposlenih u administraciji ili kako ih uposliti da nešto rade i doprinose ovoj zajednici. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!