Capital.ba

U Srbiji od 1. juna privatni izvršitelji

27.05.2012. / 14:24

BEOGRAD, Početak rada privatnih izvršitelja u Srbiji, koji je bio planiran za petak (25. maj 2012. godine), iz tehničkih razloga je odložen za kraj sljedeće sedmice, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde Srbije.
Prva 64 profesionalna izvršitelja će sljedećeg četvrtka, 31. maja, položiti zakletvu u Palati pravde u Beogradu, poslje čega će početi rad.
Sa teorije na praksu
Pomoćnik ministra pravde Vojkan Simić kaže za “Dnevnik” da bi nekolicina moglo da startuje već ove nedjelje. Preostali bi na dužnost mogi da stupe 10. jula.
– Pored ispita i zakletve potrebno je da ispune druge uslove – kaže Simić.
– To se odnosi na uređenje kancelarije, zaključenje ugovora o osiguranju od profesionalne odgovornosti. Pored toga potrebno je da izvršiteljima u potpunosti okončaju posao koji su do sada obavljali.Tokom protekle sedmice organizovali smo dodatnu trodnevnu obuku imenovanih kako bi se što bolje pripremili za novi posao.

 

Već je formirana Komora izvršitelja, a osnivačka skupština je održana 14. maja. Zakonom je propisano da privatni sudski izvršitelji mogu postati samo pravnici koji imaju položen pravosudni ispit i dve godine radnog iskustva. Naravno svi koji su polagali ispit su to ispunili a što se tiče poslova koje su ranije obavljali oni su priličo raznoliki. To su bivše sudije, advokati, direktori banaka, državni službenici, oni koji su radili u lokalnoj samoupravi, bivši preuzetnici ima i drugih zanimanja ali manje.
Nije zgoreg podsjetiti koji su to poslovi koje će ovi privatnici raditi.
Simić objašnjava da će oni određivati način izvršenja ukoliko to nije odredio izvršni povjerilac. U njihovoj nadležnosti biće naplata novčanih potroživanja po osnovu pruženih komunalnih usluga. Zadatak će im biti da utvrde identitet stranaka i učesnika u postupku izvršenja.
Da bi se naplata omogućila prikupljaće podatke o imovinskom stanju dužnika. Tu je zatim sam postupka odnosno popis, procjena imovine, pljenidba i prodaja pokretne i nepokretne imovine. Izvšitelj o svom trošku i na svoju odgovornost može povjeriti trećim licima prodaju imovine. On može da prima i čuva popisanu ili obezbjeđenu imovinu dužnika te da nalaže prenošenje vlasništva nad imovinom i da obavlja diobu imovine i novčanih sredstava nakon prodaje. Prima i prenosi novčana sredstva u skladu sa zakonom.
Sprovodi iseljenje i druge radnje koje su neophodne da bi se omogućilo sprovođenje izvršenja,a sve to u skladu sa zakonom i drugim propisima. Na zahtjev dužnika ili povjerioca posreduje u cilju postizanja sporazumnig rješenja.
Ovakav vid pomoći kod izvršenja presuda nije besplatan. Na početku postupka troškove podmiruje povjerilac a nakon njegovog završetka plaća ih dužnik.
– Izvršitelj ima pravo na naknadu troškova, a visina nagrade se određuje po tarifi koju je donjelo Ministarstvo – kaže Simić.
– Troškovi profesionalnog izvršitelja su viši nego sudski. Zauzvrat od profesionalnog izvršitelja se očekuje kvalitetniji rad i veća efikasnost. Konkretno ako je vrijednost potraživanja 5.000 evra u dinarskoj protivvrijednosti izvršitelja na ime nagrade može da naplati 430 evra, u domaćoj valuti, plus paušalni troškiv za radnje koje je preduzeo.

 

Privatni izvršitelji su izjednačeni sa sudskim u pogledu prava i obaveza. Ograničenje postoji samo kod izvršenja presuda koje se odnose na porodične i radne sporove za vraćanje na posao. To je ostalo u isključivoj nadležnosti sudskih izvršitelja.
Kada je prvi put pomenuto uvođenje privatnih sudskih izvršitelja kao glavni argument iz ministarstva pravde stigao je podatak da u Srbi ima čak 408.000 nerješenih predmeta za koje je izvršni postupkai toku. Od te brojke 90.000 je na izvršenje čekalo duže od dve godine.Takav broj predmeta zahtjeva, za efikanso rješavanje, armiju izvršitelja.
Pravilnikom Ministarstva je određen broj za svaki dio Srbije. Za Vojvodinu je predviđeno njih 77. Za sada je imenovano njih 11 za Novi Sad, dvoje za Sremsku Mitrovicu i jedan u Subotici. Inače je za Novi Sad predviđeno 29 izvršitelja, 13 za Sremsku Mitrovicu, 12 za Suboticu, 10 za Pančevo, osam za Sombor i pet za Zrenjanin.
U mjestima gdje nije predviđen nijedan sve ostaje u nadležnosti sudskih izvršitenja do imenivanja prvog privatnog.
Prve mušterije
Pitanje koje se nameće svakako je i koji će to biti prvi poslovi koji će se naći u nadležnosti izvršitelja?
Mušterije će svakako biti banke jer petina kredita u Srbiji kasni kod otplate. Tu su i komunalna preduzeća koja imaju poduže spiskove neizmirenih potraživanja. Samo u Novom Sadu pred sudom trenutno ima 91.972 predmeta koji se odnose na naplatu po osnovu komunalnih djelatnosti.
“Infostan” će koristiti privatne izvršitelje
Beogradski “Infostan” će koristi usluge privatnih izvršitelja prilikom naplate duga, rečeno je agenciji Beta u tom beogradskom javnom komunalnom preduzeću.
Kako je navedeno u odgovoru, “Infostan” je, kao i sva druga komunalna i ostala preduzeća, u obavezi da poštuje novi zakon, kao što je poštovao i dosadašnji kada su se predlozi podnosili nadležnom sudu.
Podsjeća se da Zakon o izvršenju i obezbjeđenju precizira da se od 17. maja prijedlozi za dozvolu izvršenja na osnovu vjerodostojne isprave radi duga za neplaćene komunalne usluge podnose profesionalnim, odnosno privatnim izvršiteljima.
U Infostanu su agenciji Beta rekli da to preduzeće mjesečno štampa i distribuira uplatnice objedinjene naplate za oko 635.000 domaćinstava u Beogradu.
Procenat naplate je proteklih mjeseci porastao i sada je oko 90 odsto, što potvrđuje da sve veći broj korisnika pristupa redovnom izmirenju utošenih obaveza, ističu u tom beogradskom javnom komunalnom preduzeću. Tanjug

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: U Srbiji od 1. juna privatni izvršitelji

  1. MILOSAV

    Postovani , Zivim u C.H. kao poverilac imam iizvrsnu poesudu Vrednost oko 20.000 eura,a dznik je privatno lice iz
    Beograda.Hteo bih da angazujem nekog od novih privatnih izvrsitelja(a radi naplate tog duga), pa vas molim da mi pomognete kako i odakle da pocnem.Spor je vodjen pred sudom u Srbiji i izvrsna presuda je od suda iz Srbije.
    Ako je moguce neka me kontaktira neko ko ce da mi da savet kako da krenem ili e- meil adresu ili telefon nekog privatnog izvrsitelja kiji je zainteresovan da se pzabavi tim. Unapred nvala pozdrav iz C. H.