Capital.ba

U šestorosjedima 18 miliona KM

23.10.2009. / 8:03

jahorina-sestosjed1JAHORINA, Višegodišnji izostanak ozbiljnijih ulaganja u primarne sadržaje na skijaškim stazama, koji je donio i negativan trend konstantnog opadanja broja turista u posljednjih nekoliko godina, te evidentno kaskanje za turističkim centrima u regionu, u kojima su dosta ranije shvatili da je modernizacija neophodna za željenu konkurentnost na tržištu, aktuelnom menadžmentu Olimpijskog centra “Jahorina” i upravljačkim strukturama ovog akcionarskog društva bili su jasan signal da planinska kraljica RS i BiH nema više vremena za čekanje, ukoliko želi da uhvati korak sa savremenim kretanjima u zimskom turizmu.
Bilo je sasvim jasno da su prijeko potrebne investicije na samom skijalištu, prvenstveno u kapacitete takozvanog vertikalnog transporta, ali se po automatizmu postavljala zadaća da se obezbijede i višemilionska sredstva za oživotvorenje ambicioznih planova.
Direktor OC “Jahorina”, Branko Koroman, kaže da se na osnovu ozbiljnih analiza i stručnih studija došlo do zaključka da je jedina realna mogućnost za stvaranje pretpostavki da se uđe u važniji investicioni ciklus pronađena u obezbjeđivanju sredstava kroz dokapitalizaciju društva.
Prošle godine započeli smo investicioni ciklus prvom emisijom akcija u vrijednosti od deset miliona KM, koje je otkupila IRBRS, čiji su fondovi i ove godine otkupili emitovane akcije u vrijednosti od 16 miliona KM. Na taj način, obezbijedili smo znatan iznos novca i krenuli u realizaciju nešto više od 18 miliona KM vrijednog projekta izgradnje novih i savremenih šestorosjednih žičara na trasama Poljice i Ogorjelica 1, koje bi trebalo da budu u funkciji već krajem decembra, odnosno na početku predstojeće zimske turističke sezone – objašnjava Koroman.
On naglašava da će preostali iznos biti upotrijebljen za naredne razvojne poduhvate, napominjući u prvom redu činjenicu da će već u toku novembra biti raspisan i tender za projekat zasnježavanja pojedinih dijelova na skijalištu, čijom se krajnjom realizacijom stvaraju uslovi za skijanje i pri nepovoljnim vremenskim prilikama.
Planiramo izgradnju i nekoliko ski-liftova, koji će funkcionalno uvezati pojedine skijaške staze i predstavljati najbolje rješenje za probleme na koje skijaši nailaze pri vjetrovitom vremenu – kaže Koroman, ne krijući da sve ovo što se radi i što će se uskoro raditi, prvenstveno u segmentu modernizacije vertikalnog transporta i podizanja kvaliteta samog skijališta, budi optimizam da će Jahorina ubrzo vratiti stari sjaj i ponovo preuzeti primat i vodeću ulogu među zimskim turističkim centrima u regionu.
Direktor OC “Jahorina” ne zaboravlja istaći ni činjenicu da je Skupština akcionara društva usvojila trogodišnji biznis plan vrijedan 40 miliona KM, zasnovan na rješenjima iz Master plana za Jahorinu i Regulacionog plana za ovo područje, te ozbiljnim studijama koje daju i određenu sigurnost da neće biti učinjena neka svojevrsna greška u koracima.
Najveća garancija u uspjeh svega što činimo i planiramo učiniti ogleda se u činjenici da je iza razvojnih planova OC “Jahorina” čvrsto stala Vlada RS, čija podrška, vjerujemo, neće izostati i u narednom periodu. Naravno, mi se uporedo bavimo i određenim pitanjima čije rješavanje će nam omogućiti i privlačenje direktnih stranih investicija, koje će nam, nadamo se, otvoriti i vrata probirljivog evropskog turističkog tržišta – kaže Koroman.
Na kraju naglašava da su u OC “Jahorina” uvjereni da će već naredna sezona donijeti snažan i pozitivan iskorak u svim segmentima, te za rezultat prvenstveno imati povećanje broja turista, što je i primarni cilj svakog turističkog centra, pa tako i Jahorine.
Našim investicijama ne stvaraju se samo pretpostavke za razvoj OC “Jahorina”, već i cjelokupne olimpijske ljepotice kao destinacije i svih onih subjekata koji se bave turizmom na ovim prostorima. Cijenimo da su naši projekti važan doprinos u ukupnim nastojanjima turističkih poslenika s Jahorine da i u ovoj godini, koju je obilježila finansijska i ekonomska kriza, podignu kvalitet ponude i ovdašnjeg turističkog proizvoda, te poslije nekoliko godina ugoste i mnogo više turista – zaključuje Koroman.

Divac i Paspalj redovni gosti “Bistrice”

Sa ostvarenih 30.000 noćenja u svom hotelu Bistrica od aprila do septembra ove godine, OC “Jahorina” potvrdio je da ova planina ima šansu da postane primamljiva destinacija tokom cijele godine.
Već godinama smo domaćini najprestižnijeg košarkaškog kampa u regionu, a ove godine smo ugostili i čuvenu omladinsku školu fudbala beogradskog “Partizana” i čelne ljude OK Srbije, Vladu Divca i Žarka Paspalja. Preporuke tih ljudi i njihove tvrdnje da Jahorina ima sve šanse da postane idealno mjesto za pripreme profesionalnih sportista, ukoliko se izgradi manja zatvorena dvorana, dovoljan su razlog da razmišljamo i o realizaciji takvih investicija u najskorijem periodu – kaže Koroman. Fokus

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!