Capital.ba

U šest mjeseci dobit iznosila 150,7 miliona KM

18.09.2021. / 9:00

SARAJEVO – Dobit bankarskog sektora u Federaciji BiH (FBiH) u šest mjeseci iznosila je 150,7 miliona KM, što je za 45,2 miliona KM ili 42,8 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

dobit

Foto: Pexels

Sve banke sa sjedištem u FBiH, njih 15, iskazale su u prvom polugodištu pozitivan finansijski rezultat, objavila je Agencija za bankarstvo FBiH, iz koje dodaju da je prošle godine pandemija virusa korona značajnije uticala na profitabilnost banaka.

Ukupni prihodi banaka u FBiH u šest mjeseci iznosili su 599 miliona KM i u odnosu na isti period prethodne godine veći su za 21,2 miliona KM ili za 3,7 odsto, a u strukturi ukupnih prihoda, prihodi od kamata i slični prihodi učestvuju sa 57,7 odsto, dok operativni prihodi učestvuju sa 42,3 odsto.

U odnosu na isti period prethodne godine, došlo je do smanjenja učešća prihoda od kamata i sličnih prihoda za 2,8 procentnih poena, koliko iznosi povećanje učešća operativnih prihoda.

Ukupni kamatni i slični prihodi su u posmatranom periodu zabilježili smanjenje od 4,2 miliona KM ili 1,2 odsto, a dominantna stavka u ovim prihodima su kamatni prihodi po kreditima i poslovima lizinga, čije je učešće u ukupnim prihodima smanjeno za 2,7 procentnih poena.

U šest mjeseci kamatni prihodi po kamatonosnim računima depozita kod depozitnih institucija smanjeni su za 1,2 miliona KM ili 75,1 odsto, u odnosu na isti period prethodne godine.

U istom periodu, učešće kamatonosnih računa depozita kod depozitnih institucija u ukupnoj aktivi bankarskog sektora u FBiH smanjeno je sa 15,1 odsto na 13,5 odsto, odnosno za 1,6 procentnih poena.

Prema izvještajnim podacima banaka, ukupni rashodi na nivou bankarskog sektora u FBiH u prvom polugodištu iznose 447,3 miliona KM i u odnosu na isti period prethodne godine manji su za 25,1 milion KM ili 5,3 odsto.

Banke u FBiH na kraju juna imale su ukupno 6.458 zaposlenih, što je za 64 radnika manje u odnosu na kraj 2020. godine. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: U šest mjeseci dobit iznosila 150,7 miliona KM

  1. Duska

   Da li se ko pita iz čega je nastala dobit?? Provizije na usluge koje je radio bivši SDK, su enormno visoke i banke same određuju iznose, a Ministarstva finansija uopšte ne prate segment bankarskih usluga. Treba vratiti sistem Službe društvenog knjigovodstva putem kojeg će država imati uvid u sve platne transakcije, izvoz i uvoz roba i moći će da se prati kompletna privreda, naplata poreza, jer ovo sa bankama je samo destabilizacija čitave ekonomije, a o pranju novca i da ne pričamo. Preuzmimo napokon našu ekonomiju u naše ruke bez stranih savjetnika koji su nam uništili sve dobre sisteme koje smo imali pa i bankarski sektor koji je privatizacijom i isključenjem vlasništva države, postao uglavnom strano vlasništvo i način izvlačenja novca iz BiH i još uz pomoć CB BiH.Za uplatu takse od 5 KM naplaćuju 2,80 KM provizije?? Stanovništvo BiH se osiromašuje, a zarade u bankarskom sektoru ima samo mali broj “prvih” ljudi u bankama sa enormnim zaradama, a ostali zaposleni imaju jako niske plate sa radnim vremenom od 10-12 sati dnevno bez naknade za prekovremeni rad i trpe svakodnevni mobing od strane Uprave banke koji su i poslove prodaje usluga spustili na šalterske radnike i zbog obima posla koji imaju usluge koje pružaju su nekvalitetne i jako spore. Kamata na oročene depozite je NULA a iz depozitnih sredstava banke su ostvarile dobit. Šta bi se desilo sa bnkama da stanovništvo povuče svoj novac zaključite i sami!!!