Capital.ba

U Republici Srpskoj kradu njeni građani, ali i Rusi, Makedonci…

15.09.2020. / 12:55

BANJALUKA – Blizu milion maraka težak je privredni kriminal koja su napravila trojica ruskih direktora povezana sa poslovanjem lanca benzinskih pumpi „Nestro petrol“. Drugi strani državljanin, Makedonac, Republiku Srpsku je pokrao za blizu 3,6 miliona KM preko derventske Fabrike cijevi „Unis“. Ovo je samo dio nezakonitosti koji pokazuje razmjere privrednog kriminala u Republici Srpskoj.

Privredni kriminal

FOTO: Nezavisne novine

Policija Republike Srpske je prošle godine podnijela krivične prijave protiv 478 osoba za privredni kriminal koji je napravio desetine miliona maraka štete državi, firmama i povjeriocima. Zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi, nezakonito postupanje, falsifikovanje te nezakonita eksploatacija prirodnih bogatstava samo su dio krivičnih dijela u preko 600 otkrivenih slučajeva.

Tužilaštvima je podneseno 348 izvještaja.

MUP Republike Srpske u svom izvještaju o radu, a koji će se pred poslanicima naći na narednom zasijedanju Narodne skupštine Republike Srpske je izdvojio neke od značajnijih predmeta koje donosimo u nastavku teksta.

Dva predmeta u vezi „Nestro Petrola“  Banja Luka

Dva ruska državljanina, u svojstvu generalnog direktora i zamjenika direktora “Nestro petrola” prijavljena su za zloupotrebu ovlašćenja u privredi.  Pričinjena materijalna šteta navedenom preduzeću i pribavljena protivpravna imovinska korist je iznosila 237.534,65 KM.

U drugom predmetu podnesen je izvještaj protiv ruskog državljanina, direktora „Eurotranzit“ Banjaluka, zbog krivičnog djela „Nezakonito postupanje u privrednom poslovanju“, a u vezi upotrebe isprave neistinitog sadržaja za utuživanje nepostojećeg potraživanja prema „Nestro Petrol“ AD Banja Luka, u iznosu od 600.000 KM.

Predmet „Unis – fabrika cijevi“  Derventa

Podnesen je izvještaj protiv makedonskog državljanina koji je u svojstvu direktora „Unisa-fabrike cijevi“ izvršio tri krivična djela. U jednom slučaju je prijavljen za zloupotrebu ovlašćenja u privredi, a u dva navrata za nepravilno izdvajanje sredstava pravnog lica. Nezakonito je stečeno 3,57 miliona KM, a za isti iznos je oštećen budžet Republike Srpske i njeni fondovi.

Predmet  “Javna ustanova Vode Srpske“

Podnesen je izvještaj protiv tri lica, zbog sumnje da su u dva navrata izvršili zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, zloupotrebu u postupku javne nabavke, te da krivično djelo nesavjestan rad u službi. Pribavljena je protivpravna imovinska korist od 977.028 KM, a “Vode Srpske” su oštećene za 1,31 milion maraka.

Predmet „Šljunkare“

Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci su prijavljena dva fizička i jedno pravno lice, tačnije preduzeće “Darko komerc” iz Laktaša zbog sumnje u nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, a u vezi nezakonite eksploatacije šljunka iz rijeke Vrbas. Nelegalno je zarađeno 4,72 miliona maraka, dok je budžet RS oštećen za 501.183,57 KM.

Tužilaštvu u Doboju, zbog nezakonite eksploatacije šljunka su prijavljene dvije osobe i preduzeća “Dijamat” iz Doboja. Na teret im se stavljaju krivična djela kao što su zloupotreba ovlašćenja u privredi, protivzakonito zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogatstava, te falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.  Pribavljena protivpravna imovinska korist je iznosila 2.391.819,66 KM.

Istom tužilaštvu po sličnom osnovu je prijavljen osnivač i vlasnik preduzeća “Geosfera” iz Doboja. Zbog nezakonite eksploatacije šljunka iz korita rijeke Bosne nezakonito je stečeno 1,63 miliona maraka dok je budžet RS oštećen za iznos od 53.781,26 KM.

Direktor preduzeća “Rašo” iz Doboja je prijavljen da je po istom osnovu stekao protivpravnu imovinsku korist od 24.574,79 KM a za isti iznos je oštećen i budžet Srpske.

U navedena četiri predmeta stečena je protivpravna imovinska korist u iznosu od 8.780.553,36 KM, dok je budžetu RS pričinjena materijalna šteta u iznosu 579.539,62 KM”, navodi se godišnjem u izvještaju MUP-a Republike Srpske.

Predmet „Sarajevo osiguranje“, Filijala Banja Luka

Nadležnom tužilaštvu podnesen izvještaj protiv direktorice banjalučke filijale „Sarajevo osiguranja“ zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja. Sumnja se da je pričinila materijalnu štetu i ujedno nezakonito stekla imovinsku korist od 1,13 miliona KM.

Predmet „Mikrofin osiguranje“, Banja Luka

Izvještaj nadležnom tužilaštvu podnesen protiv tri lica zbog zloupotrebe službenog položaja, falsifikovanja i uništavanja službeni isprava. „Mikrofin osiguranju“ su pričinili materijalnu štetu a za sebe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 585.000 KM.

Predmet „EURO K 2007“, Banja Luka i „Đorić Denart“ Prnjavor

Tužilaštvu prijavljeni direktori navedenih preduzeća zbog sumnje da su u šest navrata zloupotrijebili službeni položaj, falsifikovali i uništili trgovačke knjige i isprave. Pričinjena materijalna šteta i stečena protivpravna imovinska korist iznosila je 561.779 KM.

Predmet PD „BHS Power“, Bratunac

Hrvatski i češki državljani prijavljeni su da su kao članovi upravnog odbora privrednog društva „BHS Power“ iz Bratunca, pričinili materijalnu štetu i ostvarili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1.170.000 KM.

Predmet „Šume Srpske“

Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci prijavljene su tri osobe zbog sumnje da su koristeći službeni položaj u šumskim gazdinstvima „Oštrelj“ Drinić i „Vrbanja“ Kotor Varoš izvršili zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje isprave. Pričinjena je materijalna šteta od 250.464 marka, a u istom iznosu ostvarena protivpravna imovinska korist.

Nadležnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu prijavljeno je jedno lice zbog sumnje da je koristeći svoj položaj u ŠG „Romanija“ Sokolac, izvršilo krivično djelo “Nezakonito davanje pogodnosti privrednim subjektima“ i „Nesavjestan rad u službi“. Pričinjena materijalna šteta i ostvarena protivpravna imovinska korist je iznosila 102.641,58 KM.

Za pustošenje šuma i nesavjestan rad u službi u ŠG “Vrbanja” iz Kotor Varoši je prijavljeno pet osoba. Materijalna šteta još nije utvrđena.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!