Capital.ba

U planu višemilionski projekti obnove putne mreže

01.01.2021. / 12:30

BANJALUKA, Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske” Davor Kostrešević izjavio je da su u trogodišnjem planu ovog preduzeća od izuzetnog značaja infrastrukturni projekti, među kojima je rahabilitacija putnog pravca Prijedor-Banjaluka, izgradnja istočne obilaznice oko Trebinja, te obnova puta Jezero-Šipovo. Slikovni rezultat za romanijaputevi

Kostrešević je naglasio da je procijenjena vrijednost izgradnje obilaznice oko Trebinja gotovo 15 miliona KM, dok je rehabilitacija puta Jezero-Šipovo vrijedna oko 11 miliona KM.

Rehabilitacija ovog puta treba da počne ove godine. Mreža magistralnih i regionalnih puteva u tom dijelu Srpske nije na zadovoljavajućem nivou i činićemo sve da to promijenimo”, rekao je Kostrešević u intervjuu za Srnu.

Prema njegovim riječima, među planiranim kapitalnim projektima od posebnog značaja je rehabilitacija putnog pravca Prijedor-Banjaluka, koji je izuzetno važan za banjalučku regiju jer je postao poznat po ogromnom broju saobraćajnih nesreća.

Rehabilitacija će sigurno da počne u ovoj godini i završetak ovog projekta će bitno uticati na bezbjednost saobraćaja“, dodao je Kostrešević.

Kostrešević je apelovao na sve učesnike u saobraćaju da budu svjesni da se ovakve kapitalne investicije ne mogu realizovati za kratko vrijeme.

Svi očekuju da tako zahtjevna obnova puta može da se završi mnogo prije nego je to realno moguće. Koliko god se učesnicima u saobraćaju čini da nešto predugo traje, moram reći da ovakvi projekti nisu nešto što može da se završi za mjesec ili dva jer su oni u finansijskom i tehničko-tehnološkom smislu zaista zahtjevni”, objasnio je Kostrešević.

Govoreći o poslovanju u prethodnoj godini, koju je obilježila pandemija virusa korona, Kostrešević je rekao da je primjetan pad prihoda od oko osam-devet odsto, što je iznad prvobitnih procjena.

“Pad prihoda je vidljiv, prvenstveno zbog nemogućnosti naplate od indirektnih poreza. S druge strane, preraspodjelama sredstava uspjeli smo da amortizujemo pad prihoda i sačuvamo prioritete poslovanja”, napomenuo je Kostrešević.

Kostrešević je naveo da su ovogodišnja ulaganja u putnu mrežu podijeljena u dva značajna segmenta u operativnom smislu, od kojih je jedan segment redovnog održavanja puteva, vrijedan oko 60 miliona KM, a koji predstavlja kičmu poslovanja “Puteva” i jedan je od najvažnijih segmenata u vezi sa bezbjednošću učesnika u saobraćaju.

Drugi segment, naveo je Kostrešević, odnosi se na investicije, a iznosio je, takođe, 60 miliona KM.

Prema Kostreševićevim riječima, ovaj segment zavisi od procjena na terenu i potreba lokalnih zajednica.

On je istakao da je stanje putne mreže u Republici Srpskoj zadovoljavajuće, ali da ga je potrebno dovesti na viši nivo sa što više ulaganja kako bi se smanjila razlika u kvalitetu magistralne i regionalne putne mreže između Srpske i zemalja okruženja.

“U narednom periodu očekujem unapređenje u tom segmentu“, istakao je Kostrešević.

Kada je riječ o najznačajnijim projektima urađenim u prošloj godini, on je izdvojio obnovu puta LJubinje-Trebinje, dugog oko 60 kilometara, čija je vrijednost iznad 12 miliona KM.

“Ovaj putni pravac je završen u kompletu i mislim da je to rehabilitacija koja je zadovoljila sve kriterijume. Izuzetno važna je i obnova putnog pravca Modriča-Šešlije-Doboj, gdje su radovi na samom kraju, a koja je koštala više od 15 miliona KM”, naglasio je Kostrešević.

On je dodao da je od velikog značaja i projekat Crna Rijeka-Bjelajce, vrijedan više od šest miliona KM.

Tu je i nekoliko manjih infrastrukturnih projekata, ali koji su posebno značajni za same lokalne zajednice, kao što je kružna raskrsnica u Banjaluci kod `Lesnine`, koja je sigurno dala veliki doprinos gradu u pogledu samog protoka saobraćaja“, napomenuo je Kostrešević.

Kao značajne projekte u prethodnoj godini, on je pomenuo i dvije kružne raskrsnice sa obilaznicom u Brodu, kao i kružnu raskrsnicu u Prnjavoru.

“To su projekti rađeni u saradnji sa lokalnim zajednicama na način da `Putevi` finansiraju izgradnju, dok lokalne zajednice rješavaju imovinskopravne odnose i regulisanje prostornoplanske dokumentacije”, rekao je Kostrešević.  Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!