Capital.ba

U FBiH ostvareni veći prihodi nego 2013.

10.12.2014. / 20:13

novac2MOSTAR, U devet mjeseci ove godine u Federaciji BiH /FBiH/ ostvareni su ukupni prihodi malo veći od pet milijardi KM, što je za 232,7 miliona KM ili za 4,9 odsto više u odnosu na isti period lani, dok je ostvarenje u odnosu na plan 65,3 odsto.

Ovo se navodi u Konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta FBiH, kantona, opština i finansijskih planova vanbudžetskih fondova FBiH za period januar -septembar 2014. godine, sa kojim je danas upoznata Vlada FBiH na sjednici u Mostaru.

Prihodi od poreza su blizu 4,4 milijarde KM i u strukturi ukupnih prihoda učestvuju sa 87,06 odsto. U odnosu na isti period 2013. godine njihovo ostvarenje je veće za 149,3 miliona KM ili 3,5 odsto, a u odnosu na plan ostvareni su sa 72 odsto.

Neporeski prihodi za ovaj period iznose 633,2 miliona KM, što je 12,64 odsto u odnosu na ukupne prihode. U odnosu na prvih devet mjeseci 2013. godine veći su za 81,4 miliona KM, a u odnosu na plan ostvareni su 60 odsto.

Ukupni devetomjesečni rashodi iznosili su nešto više od 4,7 milijardi KM, što je za 178,4 miliona KM ili za 3,9 odsto više u odnosu na isti period protekle godine, a ostvarenje u odnosu na plan je 64,1 odsto.

Tekući transferi i subvencije iznosili su 2,6 milijardi KM, a nakon konsolidacije iznose 2,3 milijarde KM i u ukupnim rashodima učestvuju sa 48,8 odsto.

Posmatrano po kategorijama, tekući transferi drugim nivoima vlasti iznosili su 62,1 miliona KM, pojedincima blizu dvije milijarde KM, neprofitnim organizacijama 151,5 miliona KM, subvencije javnim preduzećima 126,1 miliona KM, a privatnim preduzećima i preduzetnicima 11,8 miliona KM.

Konsolidovani kapitalni transferi za devet mjeseci 2014. godine iznose 62,5 miliona KM i u odnosu na 2013. godinu veći su za 12 miliona KM ili za 23,8 odsto.

Kada je riječ o ukupnim finansijskim rezultatima po pojedinim nivoima vlasti, za Budžet FBiH iznosi 187,2 miliona KM, za kantone 52,8 miliona KM, a za opštine 49,6 miliona KM.

Vlada FBiH usvojila je Informaciju o upisu učenika u osnovne i srednje škole u FBiH u školskoj 2014/15. godini u kojoj se navodi da je primjetno kontinuirano smanjenje broja učenika osnovnih škola.

Prema zbirnim podacima za FBiH, broj učenika u osnovnim školama u petogodišnjem periodu je smanjen za 30.909 ili 13,84 odsto.

Ovo smanjenje je evidentno u svim kantonima, a procentualno iskazano najizraženije je u Posavskom i Bosansko-podrinjskom kantonu.

Kao razlozi smanjenja broja učenika u osnovnim školama navedeni su pad nataliteta, povećanje broja djeca koja uopšte ne upisuju osnovnu školu, te neredovno pohađanje ili prekid osnovnog obrazovanja prije njegovog završetka.

U srednjim školama je, prema zbirnim podacima za osam kantona u FBiH, broj učenika prvih razreda u tekućoj školskoj godini u odnosu na školsku 2010/11. godinu manji za 8.842 učenika ili 28,53 odsto.

Kao razlozi za smanjenje broja upisanih u srednje škole navode se pad nataliteta, ali i činjenica što je prvi razred srednje škole u prethodnoj školskoj godini upisala prva generacija učenika koja je obrazovana prema devetogodišnjem programu osnovnog obrazovanja i koja je bila malobrojnija od prethodnih generacija.

Vlada FBiH usvojila je Program regionalnih istraživanja nafte, kondenzata i prirodnog gasa na prostoru FBiH za period od 2014. do 2023. godine, kao dokument razvoja istraživanja perspektivnih područja nafte i gasa na teritoriji FBiH.

Osnovni cilj istraživanja je definitivno raščišćavanje dileme o postojanju ekonomski interesantnih ležišta nafte i gasa, te davanje značajnog doprinosa poznavanju geološkog sastava i strukture zemljine kore na istražnim prostorima.

Na osnovu rezultata istraživanja, pretpostavlja se da postoje perspektivni prostori za istraživanja nafte i gasa na području Orašja, Odžaka i Tuzlanskog bazena, Sarajevsko-zeničkog bazena, te Velike Kladuše, Glamoča , Drežnice, Stoca i Neuma. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!