Capital.ba

U FBiH biće osnovano 15 uzajamnih fondova

23.06.2008. / 8:10

SARAJEVO, Novi zakon o investicionim fondovima potaknuće osnivanje petnaestak uzajamnih fondova u Federaciji,  kaže u intervjuu Alma Kadrić, predsjednica Udruženja društava za upravljanje fondovima u FBiH.

“Nacrt zakona o investicionim fondovima usvojen je u Predstavničkom domu FBiH i prema posljednjim saznanjima uskoro treba da bude izglasan u Domu naroda. Vjerujemo da će u roku od dva-tri mjeseca prijedlog zakona biti usvojen. Iako procedura traje sporo, zadovoljni samo što će zakon konačno ugledati svjetlo dana”, govori Kadrićeva.
Šta ovaj zakon donosi fondovskoj industriji?
KADRIĆ:
Znači nam puno. Sadašnji zakon je donesen 1998. godine, u trenutku kad su formirani PIF-ovi, i vrijeme ga je pregazilo. Novi zakon prije svega obuhvaća nove vidove investicionih fondova i nove načine investiranja. Investicioni fondovi sada ne moraju biti isključivo dionički, nego i obveznički i novčani, a takođe se mogu formirati rizični i nekretninski fondovi, bilo sa javnom, bilo sa zatvorenom ponudom. To su velike i značajne razlike. Takođe, biće omogućen izlazak na tržišta u inostranstvu, što je dobro zbog disperzije rizika.
U investitorskim krugovima govori se o formiranju čak 15 uzajamnih fondova odmah nakon usvajanja novog zakona?
KADRIĆ:
To je sigurno. Od jedanaest društava za upravljanje fondovima, koja imaju zatvorene fondove, najveći dio će krenuti u kampanju za osnivanje barem jednog otvorenog fonda. Osim toga, postoji veliki interes i drugih fizičkih i pravnih lica koja namjeravaju osnovati fondove. To su, prema mojim saznanjima, i strani i domaći investitori.
Uzajamni fondovi su startovali s minusima. Kako ubijediti ljude da se odluče na ovakav vid investiranja?
KADRIĆ:
Ove fondove počeli su osnivati u lošem političkom i ekonomskom trenutku, kao i u vrijeme pada berze. Svi su čekali donošenje novog zakona i novac za osnivanje uzajamnih fondova predugo je čekao zakonsku regulativu, a to je velika šteta. Jer da je zakon bio donesen prošle godine i da su fondovi krenuli u kampanje, ostvarili bi velike prinose, ali i doprinijeli povećanju prometa na berzama. Međutim, vjerujem da će se situacija promijeniti, posebno nakon usvajanja novog zakona.
Vi očekujete da će s novim zakonom živnuti tržište kapitala?
KADRIĆ:
Mi to očekujemo, a tome se nadaju i investitori. Svi čekaju šta ćemo mi dalje uraditi. U ovom trenutku je zatišje, plitko je tržište i nema uslova za značajnije investicijske zahvate. Fondovi su jako prisutni na berzama i mislim da su toga svi svjesni. Vrijeme je da se i Vlada FBiH uključi u tržište i to tako što će se pobrinuti za pravnu sigurnost domaćih i stranih investitora. Takođe, mora se učiniti nešto na promovisanju tržišta kapitala. Nedavni zagrebački “road show” je pozitivan primjer kako treba privlačiti investitore.
Zašto fondovi posluju negativno?
KADRIĆ:
Jedini prihod fondovi ostvaruju od dividende kompanija. U ovom trenutku maksimalno 10 preduzeća u FBiH, od mogućih 800 upisanih u registar, isplaćuje dividendu. Sad je pitanje jeste li sretni dobitnik da imate u portfoliju te dionice i u kojoj količini. Imamo preduzeća koja posluju sa dobiti, no njihovi većinski vlasnici uglavnom donose odluku o reinvestiranju. Osim “BH Telecoma”, koji nam je siguran i donosi značajnu dividendu, sve druge firme imaju minimalne dividende. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!