Capital.ba

U Doboju uplaćeno 44 odsto iznosa prve rate poreza na nepokretnosti

24.07.2013. / 12:14

dobojDOBOJ, Na području grada Doboja evidentirano je 24.438 obveznika koji plaćaju porez na nepokretnosti i za sve njih su dostavljeni poreski računi, koji za ovu godinu ukupno iznose 4.147.631 KM, saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske – Područna jedinica Doboj.

S obzirom da je plaćanje u dvije rate, za naplatu je do juče dospjelo 1.427.153 KM, od čega je naplaćeno 634.000 KM ili 44 odsto od prve rate poreza.

Polugodišnji iznos za uplatu od 2.073.815 KM je umanjen za iznos po prigovorima i žalbama poreskih obveznika.

Na ukupan broj računa za 2013. godinu uložen je 4.131 prigovor, a većina se odnosi na visoku poresku stopu od 0,5 odsto na procijenjenu vrijednost, procjenu nepokretnosti, poresko oslobađanje za obradivo poljoprivredno zemljište i objekte koji služe za vlastitu poljoprivrednu proizvodnju, te umanjenje po osnovu stanovanja.

Prigovori se podnose mjesnoj Područnoj jedinici Poreske uprave 15 dana od prijema poreskog računa.

Rješavanje prigovora je usporeno jer Područna jedinica provjerava sve elemente koji su prijavljeni poreskom prijavom i upoređuje ih sa zahtjevom poreskog obveznika iz podnesenog prigovora.

Prigovor je riješen dostavljanjem rješenja poreskom obvezniku na podneseni prigovor. Na dostavljeno rješenje poreski obveznik ima pravo žalbe Ministarstvu finansija Republike Srpske.

Žalba se podnosi posredstvom Poreske uprave Republike Srpske, Područne jedinice Doboj, a republička taksa je 10 KM.

Najveći poreski dužnici su akcionarska društva. Većina tih obveznika izjavila je prigovor na visok iznos poreza. S obzirom da je rješavanje prigovora u toku, u tom periodu nema naplate poreza.

Obveznike koji nisu platili dospjelu obavezu iz poreskog računa, a nisu izjavili prigovor, Poreska uprava telefonski upozorava za plaćanje i o tome pravi službenu zabilješku. Nakon datog roka za izmirenje neplaćene obaveze, preduzima se postupak prinudne naplate.

U 2012. godini od ukupno utvrđene obaveze koja je dospjela za naplatu od 541.685 KM naplaćeno je 312.000 KM ili 58,9 odsto.

Izjavljen je 2.981 prigovor ili 12 odsto od ukupnog broja poreskih računa od 24.355. Svi podneseni prigovori su riješeni. U 2012. godini poreska stopa iznosila je 0,06 odsto.

U 2013. godini dospjela je prva rata za plaćanje od 1.427.153 KM. Od toga je naplaćeno 634.000 KM ili 44 odsto. Izjavljen je 4.131 prigovor ili 17 odsto od ukupnog broja poreskih računa koji iznosi 24.438. Do danas je riješeno 970 podnesenih prigovora.

Poreska stopa za 2013. godinu je 0,5 odsto od procjenjene vrijednosti nekretnine.

U Republici Srpskoj lokalne zajednice same određuju stopu poreza na nepokretnosti u responu od 0,05 do 0,5 odsto.

Odlukom dobojskih odbornika, krajem decembra prošle godine, Dobojlije plaćaju najveću poresku stopu od 0,5 odsto.

Prošle godine u budžet grada od poreza na nepokretnost po stopi od 0,06 odsto prikupljeno je oko 280.000 KM, a ove godine se očekuje da će se po stopi od 0,5 odsto ostvariti prihod od 2.500.000 KM. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: U Doboju uplaćeno 44 odsto iznosa prve rate poreza na nepokretnosti

  1. dragan s.

    GLUPI LJUDI DONOSE GLUPE ODLUKE,A JOŠ GLUPLJI ĆUTE I SPROVODE IH. oko 835% su OVI PRVI NAVEDENI PODIGLI POREZ U NAŠOJ OPŠTINI,A OVI DRUGI ĆUTE I PLAĆAIU.STRAŠNO.ČOVJEK NARAVNO NORMALAN SE UPLAŠI KADA SHVATI GDJE ŽIVI….I SA KIM ŽIVI

  2. dragan S

    Mislim da nama treba stopu izjednačiti sa vrijednosti nekretnine, kad smo glupi pa im punimo budžet da bi oni mogli za svoje luksuze “sisati” i zadnju marku iz njega.
    Neka se svi koji popune uplatnicu i uplate, ništa drugo nego HARAČ, zapitaju šta će im se to vratiti iz tog budžeta.