Capital.ba

U BiH 85 odsto nezaposlenih posao čeka duže od godinu

23.07.2016. / 14:58

BANJALUKA, U BiH čak 85 odsto nezaposlenih građana na posao čeka duže od jedne godine, što je očigledna posljedica poslijeratnog stanja i tranzicije ekonomije u ovoj zemlji, pokazala je to najnovija anketa o radnoj snazi, koju je u petak objavila Agencija za statistiku BiH.nezaposlenost

Ova anketa sprovedena je polovinom aprila ove godine i prikupljeni su podaci o ekonomskoj aktivnosti i ostalim karakteristikama stanovništva za 8.165 domaćinstava u BiH.

Prema ovim podacima, radnu snagu u BiH, odnosno ekonomski aktivno stanovništvo, činilo je 1.074.000 osoba, dok je broj neaktivnih bio 1.415.000 osoba.

U okviru radne snage bilo je 801.000 zaposlenih i 273.000 nezaposlenih osoba, dok je u okviru zaposlenih osoba bilo 27.000 neplaćenih pomažućih članova domaćinstava.

Tako podaci iz ankete u 2016. godini pokazuju da je stopa nezaposlenosti iznosila 25,4 odsto (22,5 odsto za muškarce i 30 odsto za žene), i ona je nešto manja pošto je u istom periodu prošle godine bila 27,7 odsto (25,8 odsto za muškarce i 30,7 odsto za žene).

“Stopa nezaposlenosti bila je najviša među mladim osobama starosti od 15 do 24 godine i iznosila je 54,3 odsto”, kazali su iz Agencije za statistiku BiH.

Prema njihovim riječima, podaci iz ankete u 2016. godini pokazuju i da su stope aktivnosti i zaposlenosti iznosile 43,1 odsto i 32,2 odsto, dok su u 2015. godini bile 44,1 i 31,9 procenata.

Treba napomenuti da su te stope bile značajno više za muškarce nego za žene. Pored toga, ovi podaci pokazuju i da u BiH manje od polovine radno sposobnog stanovništva (43,1 odsto) čine aktivne osobe, odnosno one koje na tržištu rada učestvuju kao zaposlene i nezaposlene osobe.

Iz ovog dokumenta je vidljivo i da obrazovna struktura zaposlenih osoba pokazuje da 65,7 odsto osoba ima završenu srednju školu, zatim slijede zaposleni sa završenim akademskim obrazovanjem 17,8 odsto, te osobe sa završenom osnovnom školom ili nižim obrazovanjem 16,4 odsto.

Sa druge strane, obrazovna struktura nezaposlenih osoba pokazuje da 70,1 odsto osoba ima završenu srednju školu, potom slijede nezaposleni s osnovnom školom ili nižim obrazovanjem 16,6 odsto, te osobe sa završenim akademskim obrazovanjem 13,4 procenta.

Istovremeno, podaci iz ankete pokazuju nižu obrazovnu strukturu neaktivnih osoba starijih od 15 godina, a među njima je gotovo 54,2 odsto osoba sa završenom osnovnom školom ili niže, 40,9 odsto su osobe sa srednjom školom, a preostalih 4,9 odsto su akademski obrazovane osobe.

“Struktura zaposlenih osoba prema sektoru aktivnosti pokazuje da je najveće učešće u sektoru usluga 50,8 odsto, zatim u sektoru industrije i građevinarstva 31,3 odsto i u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribolova 18 odsto”, navodi se u ovom dokumentu.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, smatra da ovi podaci jasno pokazuju da društvo ne vodi brigu o zapošljavanju u BiH, a posebno mladih ljudi.

“To samo pokazuje stepen nesposobnosti svih vlada u BiH, koje svojim mjerama ne stvaraju ambijent za ulaganje i investiranje i novo zapošljavanje”, rekao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, stepen budžetski obezbijeđenih radnika, koji je jasan pokazatelj odsustva interesa za bilo kakav ekonomski razvoj u BiH, praktično je doveo BiH u situaciju da je zemlja s ekonomski najnižim nivoom razvoja i najvišim stepenom nezaposlenih, posebno kod mladih.

“Ono što je dodatno loše je činjenica da ni resorna ministarstva koja su zadužena za zapošljavanje, obrazovanje i privredu, nisu ni u kakvoj saglasnosti u vezi s tim kako da se stvara i kreira ambijent za obrazovanje radnika koji će imati mogućnost da se zaposli”, smatra ovaj ekonomista. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!