Capital.ba

U Banjaluci pokrenut najveći kriptovalutni spor u Evropi „težak“ 180 miliona KM

01.10.2019. / 13:18

BANJALUKA – Sudije banjalučkog Okružnog privrednog suda uskoro će odlučivati o najvećem sporu u regionu, a vjerovatno i Evropi, kada su u pitanju kriptovalute. Preduzeće “Bitminer Factory” iz Gradiške tužilo je jednu banku iz Republike Srpske za propast projekta vrijednog preko 180 miliona maraka i sad sudskim putem traži naknadu štete u tom iznosu, otkriva portal CAPITAL.

Bitminer Factory

“Bitminer Factory” je jedino društvo u BiH koje je registrovano kao Fabrika kriptovaluta na osnovu rješenja Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci, na osnovu kojeg su zaključeni ugovori o otvaranju računa u KM i stranoj valuti sa tuženom bankom, a u svrhu obavljanja registrovanih djelatnosti.

Njihov ambiciozni plan je predviđao investicije u obnovljive izvore električne energije, poput hidro centrala i solarnih elektrana, te njenu proizvodnju i prodaju partnerskom preduzeću koje bi ju koristilo za rudarenje kriptovaluta.

Kako se navodi u tužbi u koju je portal CAPITAL imao uvid sa bankom je bilo ugovoreno da se na dva računa (u KM i stranoj valuti) prikuplja novac od investitora projekta, što je banka prvo prihvatila, a kasnije raskinula ugovore o otvaranju računa, pravdajući se internim pravilima grupacije prema kojima je zabranjeno sarađivanje sa društvima koji se bave kriptovalutama, iako je ova banka dio grupacije koja je jedan od osnivača jedne digitalne kriptovalute.

Advokatski tim koji zastupa “Bitminer Factory” smatra kako je to pogrešno tumačenje jer je firma osnovana isključivo radi prikupljanja sredstava od investitora elektronskim putem, dok bi se „rudarenjem“ kriptovaluta bavila druga firma, koja nema veze sa postojećim ugovorima sa bankom, a koja je takođe svoj osnivački kapital uplatila u istoj banci, te je po završetku prikupljanja novca trebala početi sa proizvodnjom kriptovaluta, odnosno 90 dana od početka prikupljanja sredstava.

Ni u ovom slučaju prilikom uplate osnivačkog kapitala banka nije imala nikakve primjedbe u pogledu djelatnosti društva.

Banka je direktno uticala da se ovaj projekat ne realizuje odnosno da propadne nesmotrenim preuzimanjem radnji u smislu raskida ugovora a sve zbog pogrešnog tumačenja djelatnosti društva i samog projekta kao i odsustva volje da razumije posljedice svog postupanja“, navodi se u tužbi.

Tvorci ove ideje vođeni dosadašnjim uspjehom u realizaciji sličnih projekata u  Evropi i svijetu, bili su ubijeđeni u njen uspjeh jer su sklopili nekoliko ugovora o saradnji vrijednih preko 3,6 miliona evra u Evropi, te 4,37 miliona evra sa partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Na račun banke je leglo svega 87.582,30 evra nakon čega je banka jednostrano raskinula ugovor i samoinicijativno počela vraćati uplaćeni novac na račune investitora, zbog čega je, tvrdi se u tužbi, cijeli projekat automatski propao.

Osnivač “Bitminer Factory” je kompanija “Sette Energy” koja je za njene potrebe izgradio dvije mini hidroelektrane “Sitonija” i “Golubača” a nakon puštanja u rad trebalo je da bude izvršen prenos vlasništva isplatom iznosa od 3,8 miliona KM.

Kompanija “PVA Group” je za potrebe projekta izgradila poslovni objekat vrijedan 1,5 miliona KM.

Inovativni način prikupljanja investicija

Inače, u planu je bilo da se sredstva prikupljaju elektronski po principu takozvanih pametnih ugovora i javne ponude u digitalnoj formi.

Za razliku od klasičnih načina prikupljanja sredstava putem emisija hartija od vrijednosti, sredstva se prikupljaju javnom ponudom putem digitalnih tehnologija.

Ponuđena sredstva se dalje na osnovu ugovora o poslovno tehničkoj saradnji investiraju u proizvodnju struje, a potom se ona dalje koristi za različite svrhe između ostalog i drugom privrednom društvu kojem je električna energija neophodna za rudarenje i proizvodnju kriptovaluta čime se garantuje njena cijena. Samim tim investitori mogu imati zagarantovane prihode unaprijed dok se preostali dio struje isporučuje drugim preduzećima. Investitori kao svojevrsni ugovor i potvrdu o uloženim sredstvima dobijaju tokene.

„Pametni ugovori“ jedan su od načina korištenja “blockchain” tehnologije. Ona se svodi na programski kod koji omogućuje da podaci koji se unose (u konkretnom slučaju transakcije) budu nepromjenjivi i ne zavise od međusobnog povjerenja među strankama.

Prema tome, pametni ugovori su alat čije mogućnosti prevazilaze tradicionalne ugovore a u suštini se ne razlikuju mnogo od istih. Napravljeni su za sigurnu, transparentnu i lakšu razmjenu sredstava i imovine, bez potrebe za posrednikom.

Tužilac nije bio u mogućnosti da promijeni ni banku ni račun na koji će se uplaćivati sredstva jer u ovakvim projektima to nije moguće budući da su uslovi izvršenja unaprijed definisani i nepromjenjivi pa tako i broj računa banke na koji treba da se vrše uplate. U tome leži prednost jer se osigurava pravna sigurnost u ovim vrstama transakcija“, stoji u tužbi.

U tuženoj banci nisu željeli komentarisati ovaj spor, ali su nezvanično procijenili da je neosnovan i da banka nije prekršila zakonske i interne procedure u ovom slučaju.

 

CAPITAL: Dejan Tovilović

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: U Banjaluci pokrenut najveći kriptovalutni spor u Evropi „težak“ 180 miliona KM

  1. Bitcoin

   Nase zakonodavstvo ne poznaje kripitovalute kao ni poslovanje blockchain tehnologiom. Samo tupan moze tuziti banku.

  2. Liliputanac

   :)

  3. Fluffy

   ,,Bitcoin” mislim da niste najbolje shvatili sam tužbeni zahtjev. U pitanju je naknada štete nastale raskidom ugovora od strane banke.

  4. DUŠKO

   Pomoću te fiktivne valute pni su bili spremni da uništavaju rijeke i prirodu.
   Kriptovaluta je osmišljena prevara.
   Gdje im je adresa da ih još demoliramo.

  5. Gastabajter

   Cuj bitcoin fiktivan,sta sve covjek nece cuti na Balkanu

   Tuzba je opravdana i banka mora da izmiri stetu koja je nastala ukidanjem racuna.

  6. Načitan

   Možda član 25. Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti ima šta reći o raskidu ugovora….

  7. re Bitcoin

   Koliko sam shvatio banka je nezakonito raskinula ugovor o otvaranju fiat racuna ovog preduzeca koje se bavilo kopanjem Bitcoina i njegovom prodajom na svjetskom tzistu

   Ako je tako onda je banka onemogucila poslovanje preduzeca i duzna je da nadohnadi svu stetu

   Vidjecemo koliko je RS i BIH pravna drzava

  8. Marko

   Kakvo poslovanje preduzeca? Sta je bitcoin? Ima li ga u zakonu? Kakvo rudarenje? Kakva registracija? To je isto da osnujem preduzece i bavim se prodajom svemirske prasine, naravno da ce banka uvidom u poslovne aktivnosti frknut klijenta sto joj zakon dozvoljava.

  9. Sds

   Ovo je garant unikredit. Njohovi se salter radnici ne ukljucuju ni u sta, samo kazu otidjite u centralu

  10. seljober ruljkovic

   Marko ti otvori preduzece i prodavaj svemirsku prasinu ako je mozes nabaviti i ako postoji trziste za takvu robu.Zato smo tu gde smo supak svjeta i evrope jer imamo takve pametnjakovice

   Obim trgovanja na Bitcoinu tyrzistu je preko 20 milijardi dolara dnevno
   Bitcoin prihvaca za online i ofline placanja roba i usluga desetine hiljada merkanata sirom svjeta
   a za svemirsku prasinu nisam cuo da postoji potraznja niti da se sa njom moze nesto platit

  11. Marko

   Seljoberu slazem se s tobom, odlican nacin za anonimnost, utaju i pranje para. Zalosno sto se toliko koristi u svijetu i daleko mu kuca. Radi cega svi hakeri traze da im se uplati u bitcoinu nakon izvrsenja krivicnog djela? Pametnom dosta.

  12. DUŠKO

   Upravo zato sam i stavio ,,foktivna“.
   Radi se igrankama , koje na koje i jeste stsvčjat upitnik o stvrnoj vrijednosti.
   Banka jedte prekršila ugovor, al njihova potraživanja je isto nerealna.

  13. schluss

   Sveznajuci, ne brinite se vi za banku. Bilo koja da je u pitanju. Svi ugovori koje banke zakljuce sa klijentima, bas svi, su takvi da ih banka moze raskinuti u svakom momentu. Ako ocijeni i procijeni da se situacija na trzistu promijeni. Skoro sam siguran da i u konkretnom slucaju postoji takva klauzula u ugovoru. Prema tome, za klijenta ce biti “puj pike ne vazi”. Ne znam sadrzaj ugovora niti tuzbe, ali ovo sto sam rekao, garantujem da je tako. Radio sam dugo u bankarstvu. SCHLUSS

  14. Combe

   Marko i bitcoin niste u pravu. Treba da shvatite da je dozvoljeno sve sto zakonom nije zabranjeno.

  15. Marko

   Combe,anonimnost transakcije i nepoznata djelatnost klijenta je zakonom zabranjena.

  16. Combe

   Marko jedino je sud mjerodavan da kaze sta je zakonom zabranjeno. Banka nema pravo da samoinicijativno prebacuje novac negdje sa bilo cijeg racuna. Ako su u tekstu cinjenice tacno predstavljene ispada da je banka bez ikakvog sudskig resenja odlucila da klijentu zatvori racun iako je klijent uredno izmirivao obaveze prema banci. Ako je u pitanu nezakonita djelatnost zasto je banka dozvolila otvaranje racuna i prihvatila uplate, na koje je sigurno uredno naplatila svoje provizije? Cak i ako je u pitanju nezakonita djelatnost zasto banka nije podnijela prijavu tuzilastvu?

   Da je u pitanju neka nezakonita djelatnost klijent se ne bi usudio prekrenuti spor pred sudovima. To bi bilo isto kao da diler droge tuzi banku i u tuzbi navede da banka nece da prihvati njegov novac koji je on stekao prodajom droge.

   Banka nema pravo da odlucuje da li je klijentovo poslovanje zakonito. Njihovo je da pruze uslugu koju naplacuju a sumnje u nezakonitosti se moraju prijaviti institucijama koje su nadlezne za to. To naravno vazi ako je u tekstu zaista napisano onako kako jeste.

  17. Marko

   Sve si rekao o svom znanju iz bankarstva kad si napisao da banka nema pravo da odlucuje da li je klijentovo poslovanje zakonito.

  18. dragan

   Strogo kazniti te banke koje su zbog svoje pohlepe dovele klijente u zabludu,i pricinile im stetu.Bez obzira da li su kriptovalute u pravnom sistemu ili nisu,banka je upoznata sa poslovanjem klijenta i obavezala se da ce ih pratiti u biznisu takvom kakav je,otvorila im je racun.Klijenti su ulozili novac,svoj i od saradnika i onda banka sve to unisti i prouzrokuje stetu klijentima i normalno je da treba da im nadoknadi i materijalnu i nematerijalnu stetu.Klijentima je unisten ugled u poslovnom svijetu.Zasto su banke pristajale na te odnose i ugovore sa klijentom,znali su sa cim se bavi i u koje svrhe otvara racun.A banka kasnije interno neka trazi odgovornost od svojih nesposobnih i pohlepnih menadzera koji su je doveli u ovakvu situaciju,mislili su da uzmu ekstra profit,i tada bi imali dobar bonus.Sada nek odgovaraju i jedni i drugi,ali investitora drzava mora da zastiti ako misli da nam se ne razbijeze.

  19. Marko

   Ja dodjem u banku i kazem da cu se baviti prodajom banana, a odjednom mi novac pocne dolaziti od prodaje jaja pod bubrege..

  20. Radnik

   Marko, providno je. Ajd tamo knjizi uplate i isplate, to sto radisu unikreditu ne znaci da moras da ih branis. Ko da si vlasnik banke ili bar direktor

  21. Combe

   Moje znanje bankarstva ne mora da bude na nekom nivou jer nisam ekonomista ali to me ne sprecava da znam da je novac na mom racunu moj i samim tim meni pripada pravo da odlucujem kako cu njime raspolagati. Banka nema pravo da pomjera novac klijenta po svojoj volji jer to nije njihovo vlastistvo. Oni eventualno u skladu sa ugovorom mogu samo da skinu svoje provizije i nista vise a ako sam pocinio nekalav prekrsaj ili oni sumnjaju da sam pocinio nekakav prekrsaj mogu da se obrate institucijama kao sto su tuzilastvo ili poreska. Pa te institucije oslucuju o blokadi racuna i drugim mjerama. Ako je nihovom “poslovnom politikom” neko nepogodan za poslovanje sa njima onda mu nisu trebali otvoriti racun i to su mu morali obrazloziti. A ne dozvoliti otvaranje racuna pa onda po svom misljenju vracati novac na racune sa kojih je uplacen.

   Vodjenje tekucih i ziro racuna je samo pruzanje usluge koju klijent placa. Nista vise od toga. Njihova poslovna politika ne moze biti vaznija od necijeg prava na imovinu. A to sto kazes da sam ja sve rekao o svom poznavanju bankarstva time sto kazem da banka nema pravo da odlucuje da li je poslovanje zakonito vise govori o tebi nego o meni. Na takvu tvoju izjavu ja mogu zakljuciti da si ti taj neko ko je odgovoran za ovaj problem ili da eventualno ne poznajes pravo i pravni sistem.

   Novac je imovina i jedino sud moze da odluci da li je stecen zakonito ili nezakonito. Ako vlasnik ne pokrene sudski postupak onda indirektno priznaje da nije postupio u skladu sa zakonom. Ja sam pogresnim tumacenjem zakona jedne institucije bio ostecen za 6900 km pa sam pokrenuo sudski postupak u kome sam dokazao da sam ostecen i dobio sav novac, sudske troskove i zateznu kamatu.

   Sud je vrhovni tumac zakona a ne banka, komunalno preduzece, poreska uprava i slicno.

  22. Dje smo mi

   Moj combe, aj ti objasni onoj na salteru. Ona je opcinjena sobom i svojom pozicijom, ne zna da u kini prosjacima placaju preko e-walleta, a da na pijaci kupujes telefonom preko bar koda

  23. Tezga boy

   Osjeti se miris jeftinog odjela i parfema. E moji kravataši to sto su vas naučili da se kiselo smijete budali, pardon klijentu ne znači da vaša naučena prica i kiseli smjesak radi kod prodaje jaja i 🍌. Banke u sistemu osim magle nemaju sta da prodaju, neki to zovu usluga.

  24. dragan

   Aloooooo ljudi,klijent je dosao u banku predstavio im svoj biznis plan,menadzer u banci koji ga je saslusao vidio je veliku zaradu i pristao je na saradnju i dabanka isprati klijenta u biznisu.Kad je klijent angazovao svoj ugled znanje i kapital saradnike i angazovao kapital,onda se banka predosmisli i sve to unisti.Klijent da nije imao banku da ga prati ne bi sve to pokretaoi dovodio saradnike u zabludu.Su mora da banku prisili da nadoknadi nastalu stetu,u cilju zastite investitora i zastite ugleda drzave kao plodnog tla za investitore.U suprotnom mozete da zaboravite na bilo koju ozbiljnu investiciju.A banka neka trazi od svojih sluzbenika koji su izazvali svu ovu pometnju nadoknadu stete.

  25. joma

   Bitcoin je i izmišljen sa namjerom da ti niko nikad ne može blokirati tvoja sredstva.
   U ovom slučaju i u svim drugim je jasno da vaš novac u banci nije vaš,jer je jasno da ga u svakom trenutku neko može blokirati,pa vi možete putem suda tražiti pravdu i po nekoliko godina,Bio bi jako srećan kada bi dočekao da nam banke uopšte nebudu potrebne,Ja imam 55 god i nije mi samo jasno kako ovakve stvari jako malo interesuju našu omladinu i ne vide prednosti ove tehnologije za cijelo društvo…

  26. Žarko

   Preduzeće nije osnovano da “rudari” valute već da iznajmljuje svoje tehničke kapacite, uz naknadu, trećim licima sa kojima ima sklopljene ugovore.

  27. Marko

   Neka gospodin koji je otvorio racun u banci i sad se zali na banku dadne capitalu ugovor o otvaranju racuna da ga svi procitamo pa bi se ovde mnogi iznenadili. A o kripto valutama se razumijete ko mara u krivi k….c

  28. Tezga boy

   Cripto je mnogo jednostavniji i jasniji od otvaranja računa u banci. Znaju se pravila i rizici. Market radi od 0-24 pa ko voli neka izvoli. Banka sebe ogradjuje i sa njenog gledišta ne postoji rizik, sav rizik je na klijentu. Ako već znaš trgovati sa realnim parama i virtualne ti neće praviti problem.
   I ne vidim razlog zašto bih bas neko tebi ili bilo kome dao to na uvid?

  29. Direkt

   Banke bi rado ne postavljale pitanja, ali pretpostavljam da moraju zbog regulatora i to nije nista sporno, koliko je nase zakonodavstvo neauzurno, tako da su u ovoj zemlji trgovci kriptovalutama izjednaceni bukvalno sa teroristima i osobama koje hoce da izbjegnu placanje poreza i tako ce biti sve dok i nasa drzava pravno ne regulise kriptovalute, a to je Boga ti pitaj kada. Pa kad je Zapad poceo da prelazi na digitalnu televiziju jos krajem 90-ih, a mi tek prije nekoliko godina i tu je i zapelo i tako vec godinama, tako da za kriptovalute trebace jedno 10-20 godina da ih i nasa drzava pravno regulise, a do tada, snalazice se kako ko umije i umjesto da i nasa drzava sto prije pravno regulise ovu oblast, ista cak pritiska banke da sankcionisu takve poslove, sto je necuveno. Ovo je luda kuca. Svakoj drzavi je valjda u interesu da regulise rad kriptovaluta, jer to su dodatni prihodi, na kojih takodje moze da se udari porez, ako se to regulise, mada, kad bolje razmislim, dobro je sto ova drzava zaostaje za normalnim svijetom u svemu, pa i u ovoj oblasti, jer ako bude i ovo regulisala, trgovanje Bitcoinom i drugim kriptovalutana mozda i nece vise biti unosan posao.

  30. Dejan

   Da Treba ih Tužiti uplatio sam do sada 1000 eura srestava Da Zaradim.I Pričali su Da Ću zaraditi.I samo mi Traže Još Novca Da Uplaćujem.Da Boleo bi da Budem Svedok Na Sudu Da Raskrinkam Sve Stvaraoce Lažnog Novca Dohitalizacije i Zaključavanja Blokceina.Jer Nauka Univerzuma Koju sam Napisao je Tačna.Tako Ću Poraziti Sve lažne Stvaraoce Digitalnog Novca.A vladi Doneti Nauku za Procvat Sveta.

  31. Bolitetuki

   Svigdje u svjetu kriptovaluta su postale svakodnevnica i sa njima se normalno trguje samo kod nas seljoberi koji vode sve zivo pa i banke zive jos uvjek u srednjem vjeku (i razumiju se u kripto valute koliko i ovaj nesretnik gore sto sere po istima jer je procitao na fb da su kriptovalute prevara). Dokle god to bude tako i mi cemo svi kolektivno zivjeti u srednjem vjeku i odusevljavati se sto je asfaltiran put u Cesmi dok ostatak svjeta ide na izlete na mjesec.
   Treba nas jebati dok nam oci ne iskoce jer smo i mi ista stoka kao i ovi sto nas vode.

  32. Dejan

   @tukiteboli, lupaš. Gdje je kriptovaluta postala svakodnevnica? To je kao što pročitamo da je neki ludak ubio pet ljudi u USA, pa svi pričamo kako se u USA ljudi ubijaju gdje stignu. Da, može se trgovati sa kriptovalutom u svijetu. Ponegdje. Za ponešto.