Capital.ba

Samo jedna trećina od ukupnog broja novozaposlenih su žene

15.01.2022. / 15:30

BANJALUKA – Žene u Bosni i Hercegovini i dalje su nedovoljno zastupljene i diskriminisane u mnogim sferama od politike do poslovanja i tržišta rada. Jedan od zaključaka iz izvještaja o istraživanju položaja žena na tržištu rada, koji je nastao krajem prošle i početkom ove godine, ukazuje da su na nivou ekonomije BiH žene činile 37 odsto od ukupnog broja novozaposlenih radnika, te da je najveći procenat novozaposlenih žena u prerađivačkoj djelatnosti i trgovini.

zakon o za

Foto: pixabay

Samo jedna trećina od ukupnog broja novozaposlenih u 2020. godini su žene, jedan je od glavnih nalaza izvještaja „Žene na tržištu rada u BiH“ koji je Agencija za rad i zapošljavanje BiH predstavila prije u novembru proše godine u Sarajevu. Izvještaj je urađen u okviru projekta Evropske unije koji pruža podršku zavodima za zapošljavanje za unapređenje aktivnih mjera zapošljavanja i razvoj strategija zapošljavanja u Bosni i Hercegovini za koji je Evropska unija izdvojila preko 1.2 miliona eura bespovratnih sredstava.

„Žene u Bosni i Hercegovini i dalje su nedovoljno zastupljene i diskriminisane u mnogim sferama od politike do poslovanja i tržišta rada. To se sada čini još važnijim jer istraživanja pokazuju da su žene, uz postojeće rodne nejednakosti, još ranjivije zbog posljedica COVID-19. EU nastavlja pružati podršku institucijama tržišta rada u Bosni i Hercegovini kako bi izgradile svoje kapacitete i napravile pomak u radu u skladu sa standardima Evropske unije,“ istakao je Gianluca Vannini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju, Delegacije Evropske unije u BiH.

Cilj izvještaja je sagledavanje situacije u pogledu izazova sa kojim su se poslodavci suočavali u 2020. godini. Ukupno je anketirano preko 2.400 poslodavaca na nivou Bosne i Hercegovine, a u uzorku dominiraju mala preduzeća sa gotovo 80 procenata, što i najbolje oslikava stvarno stanje u ekonomiji. Srednja preduzeća čine 15, dok velika tek nešto više od pet procenata.

„Analizirajući utjecaj pandemije COVID-19 na tržište rada, možemo reći da je ženska radna snaga značajno pogođena smanjenjem ekonomske aktivnosti. Rezultati ove studije ukazuju na potrebu da se odgovarajućim politikama i kroz obrazovni sistem, promoviše jedan inovativni pristup i odnos prema ženskoj radnoj snazi“, rekao je mr. Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Izvještajem se pokazalo da su najviše pogođena zanimanja tokom pandemije među ženama trgovac, šivač i obućar, koja nose više od polovine prekinutih ugovora.

„Ovaj izvještaj će pomoći kreatorima politika, posebno zavodima za zapošljavanje, da svojim aktivnim mjerama zapošljavanja, adresiraju izazove sa kojima se žene susreću. Po prvi put se na jednoj jedinstvenoj metodologiji provelo istraživanje za izradu detaljnog izvještaja o radu“, istakao je dr. Ranko Markuš, rukovodilac projekta. Buka

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!