Capital.ba

Tržište akcija u Republici Srpskoj – kriza identiteta

22.01.2022. / 10:26

Bife.ba

BANJALUKA -Ako se finansijsko tržište Republike Srpske i Bosne i Hercegovine posmatra preko berzanskih indeksa onda ova godina označava njegovo punoljetstvo.

tržište akcija

Foto: Pixabay.com

Na Banjalučkoj berzi se može pronaći podatak o prvoj vrijednosti BIRS-a od 18.maja 2004. godine u iznosu od 1.110 poena s tim da je početna vrijednost BIRS-a bila 1.000 poena.

Hronologija tržišta pokazuje da je 16.aprila 2007.godine tržište dostiglo svoj vrhunac i tada je vrijednost BIRS-a bila 5.218 poena.

Investitor koji je u maju kupio akcije koje ulaze u sastav BIRS-a u proporciji u kojoj one ulaze u BIRS, je polovinom aprilu 2007. uvećao svoju imovinu za 5 puta, odnosno za 420%. ((5.218/1000-1)*100).

Sa druge strane tržišni vremeplov BIRS-a je bio surov prema investitorima koji su na tržište ušli, tj. kupili akcije, polovinom aprila 2007. godine, jer do dana današnjeg, posmatrano u odnosu na vrhunac, tržište pada, a vrijednost imovine u akcijama se topi.

Vrijednost BIRS-a na dan 14.januar 2022. je 732 poena i manja je od početne vrijednosti BIRS-a za 27% (((732/1000-1))*100 = – 27%) i upravo toliki je kapitalni gubitak onoga investitora koji je ušao na tržište na njegovom početku i nakon toga ništa nije prodavao (prihode od dividende ne uzimamo u obzir).

Investitori koji su kupili BIRS (tj.akcije iz BIRS-a) na vrhuncu tržišta i nisu ih prodavali su ostvarili kapitalni gupitak (razlika između prodajne i kupovne cijene) od 86% ((732/5218-1)*100 = 86%).

Za tri godine (2004 – 2007) tržište je poraslo 420%, a za narednih 15 godina (2007 – 2022) akcije na Banjalučkoj berzi su izgubile na vrijednosti za 86%.

BIRS je za 18 godina prešao dugačak put od velikog uzleta i tržišnog ushićenja, do strmoglavog pada koji traje sve do ovih dana.

Stanje na tržištu akcija Republike Srpske se i u ovoj godini tržišnog punoljetstva, na njenom početku, može označiti kao krajnje depresivno, bez obzira što su neke akcije ostvarile ogroman rast cijene.

Investitori koji su kupovali akcije kada je tržište bilo na vrhuncu imaju ogromne emocionalne ožiljke.

Ekstremne vrijednosti BIRS-a od 1.000, 5,218 i 732, te njima pridružene promjene od 420%, -27% i -86% slikaju velike promjene na tržištu, koje predostavljaju očigledan oblik ekstremne nestabilnosti.

Nestabilnost i depresija i pretjerane emocije se mogu vezati i za tržište kao skup kupaca i prodavaca akcija, ali i za pojedince, a sva tri pojma se mogu objediniti u krizu identiteta koja je karakteristična za mladalaštvo.

Ova godina tržište akcija ima priliku da pokaže da je kriza identiteta na tržištu akcija prošla i da su depresija i emocionalne rane učinili tržišne učesnike, investitore, pametnijim, mudrijim, pragmatičnijim i emocionalno stabilnijim.

Kretanje BIRS-a u 2022.godini će pokazati da li su kupci i prodavci akcija na Banjalučkoj berzi, i tržište  akcija u cijelini,  prevazišli krizu identiteta. Bife.ba

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Tržište akcija u Republici Srpskoj – kriza identiteta

  1. Honduras

   Do nas je da pokažemo da smo sazrili. Do zakonodavca je da spriječi protuzakonite radnje i iste sankcioniše ma tko ih sprovodio. Na žalost u prošlosti smo uslijed neznanja previdjeli da će neke strane banke zloupotrijebiti svoj položaj da bi opljačkale stanovništvo i privredu i da sve dovedu u jako lošu situaciju. U svijetu postoje takozvani Margini krediti koji su odlični i za kreditora i za one koji se kreditno zaduže na osnovu Marginih kredita. Kredite koje je Hypo Bank plasirala kao kredite za kupovinu akcija su namjerno napravljeni od strane Hypa da bi se opljačkali oni koji podignu kredite za kupovinu akcija. Kod nas je zakon dobar, međutim doslijedno se ne primjenjuje. banke su zloupotrijebljavale situaciju te su na razne načine onemogućavale svoje klijente koji su podigli kredite za kupovinu akcija da pravovremeno reaguju i da vrate pozajmljena sredstva dok same banke nisu po ugovoru pravovremeno reagovale i prodale akcije kad su bile obavezne prema ugovoru. Nisu prodale akcije kad su pakle na vrijednost od 120% iznosa datog kredite. Tako da se pravovremeno nisu naplatile i svu štetu uslijed svog nepoštovanja ugovora prenijele na svoje klijente. Takve radnje se više ne smiju dozvoliti bankama i tržište će se veoma brzo ioporaviti. država treba biti svjesna da je ogromna sredstva izgubila uslijed takvog djelovanja banaka. da nije bilo takvog djelovanja banaka sad bi imali cjelokupnu privredu bar duplo razvijeniju. Buđet bi se punio sa ogromno većim sredstvima.