Capital.ba

Troškovi probili Budžet Srpske za 221 milion KM

16.09.2021. / 14:15

BANJALUKA – Ukupni budžetski rashodi i izdaci, uključujući i otplatu dugova za 2021. godinu, iznose više od četiri milijarde maraka i veći su za 221 milion KM ili 5,8 odsto u odnosu na sredstva planirana Budžetom Srpske za ovu godinu.

Sekretarijatu

Foto: www.vladars.net

Zbog toga je neophodan Rebalans budžeta koji će se naći na idućoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, a njime je planiran budžetski deficit u iznosu od 115,8 miliona KM, što je manje u odnosu na prvobitno planirani deficit od 326,6 miliona.

Gdje su povećani troškovi?

Rashodi za lična primanja zaposlenih povećani su za 13,7 miliona KM i iznose 864,8 miliona. Kao razlog u Vladi navode izmjenu seta zakona o platama i ističu da je to bilo „socijalno pozitivno“ jer se najveći procenat povećanja odnosi na platu sa najnižim koeficijentom.

Rasli su rashodi i po osnovu korišćenja roba i usluga, i to za 10,5 miliona maraka i Rebalanskom iznose 115,4 miliona KM. U okviru povećanja od 10,5 miliona, konkretno se navode razlozi za oko četiri miliona koja se daju za udžbenike trećeg i četvrtog razreda i za opremanje vaspitno-obrazovnih ustanova računarima. Za ostatak od oko šest miliona ne navodi se razlog povećanja već samo da u te rashode spadaju troškovi za struju, komunalne, komunikacione i transportne usluge, troškovi putovanja i smještaja, te stručnih usluga.

Za 1,2 miliona povećani su i rashodi finansiranja i drugi finansijski troškovi koji će na kraju dostići 122,3 miliona KM, a sve je „u skladu sa planom otplate zaduženja“.

Subvencije su rasle za 4,8 miliona KM, te će iznositi 124,4 miliona. Razlog povećanja je, tvrde u Vladi, u najvećem dijelu podsticaj za povećanje plata radnika.

Grantovi će u ovoj godini iznositi 122,5 miliona i uvećani su za čak 57,2 miliona, od čega se najveći dio (42,5 miliona) odnosi na javne investicije, a tu je i grant Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite u iznosu od 7,2 miliona za koji se ne precizira za šta je namijenjen.

Doznake na ime socijalne zaštite Rebalansom iznose 257 miliona i povećane su za 21,8 miliona, a osnovni razlog je jednokratna pomoć penzionerima (19 miliona) te uvećanje drugih doznaka na ime socijalne zaštite. I ukupni izdaci za penzije rastu za 11 miliona zbog uvećanja penzija u iznosu od dva odsto od septembra ove godine.

Transferi između različitih jedinica vlasti povećani su za 20,5 miliona i iznose 235,5 miliona KM, od čega se najviše odnosi na transfere Fondu zdravstvenog osiguranja.

Smanjenje

S druge strane smanjuje se transfer Fondu dječije zaštite za 6,2 miliona maraka, a kao razlog u Vladi navode da je Fond ostvario suficit. U Vladi se nisu sjetili da ostvarenim suficitom npr. povećaju iznos dječijeg ili materinskog dodatka.

Transferi unutar iste jedinice vlasti povećani su za 36,6 miliona i iznose 165 miliona, a razlog uvećanja, naveli su u Vladi, je u najvećoj mjeri izdvajanje za saniranje posljednice pandemije virusa korona i sprečavanje širenja zaraze.

Izdaci za nefinansijsku imovinu rastu za 38,7 miliona, a planirano uvećanje je u najvećoj mjeri rezultat uvećanja te vrste rashoda u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova (14,3 milion), Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite (13,7 miliona), te u okviru Javnih investicija (2,6 miliona).

Povećani su i izdaci za finansijsku imovinu, dok izdaci za otplatu dugova Rebalansom iznose 567,1 milion KM.

Ostali izdaci Rebalansom iznose 59,4 miliona KM, što predstavlja uvećanje od 7,4 miliona KM.

U Vladi Srpske ističu da je tokom ove godine došlo do značajnog privrednog oporavka, te da su javni prihodi za osam mjeseci ove godine porasli za 13,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Takođe, dodaju da su ukupni prihodi od indirektnih poreza, koji su pripali RS, veći za 17,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Portal CAPITAL analiziraće u idućem periodu i povećanja/smanjenja budžeta pojedinačnih institucija i ustanova Srpske.

Rebalans budžeta pred poslanicima Narodne skupštine naći će se na sjednici koja počinje 28. septembra.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!