Capital.ba

Tri godine krili da je „Banka Srpske“ zrela za stečaj

29.03.2017. / 13:56

– Gubitak banke 121 milion KM, kapital negativan 
– Odluka o stečaju u roku od nekoliko dana
– „Banci Srpske“ nedostaje 173,9 miliona KM za izmirenje dospjelih obaveza

BANJALUKA, „Banci Srpske“ nedostaje čak 174 miliona KM za izmirenje dospjelih obaveza, platežno je nesposobna, a uslovi za njen stečaj bili su ispunjeni još 2014. godine, rečeno je danas u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci.

Na ročištu za utvrđivanje uslova za stečaj “Banke Srpske“ rečeno je da će odluka o prihvatanju ili odbijanju prijedloga Agencije za bankarstvo RS biti naknadno donesena.

Predstavnik Agencije za bankarstvo RS Miodrag Berić i likvidacioni upravnik Petar Mićić danas su ostali pri ranijim prijedlozima za otvaranje stečaja, a podržao ih je i vještak finansijske struke Miroslav Lazendić koji je utvrdio da banka nije solventna i da neće uspjeti izmiriti sve povjerioce, te da je još prije tri godine bila zrela za stečaj.

Banka ima negativan kapital od 84 miliona KM

Predstavnik Agencije Miodrag Berić je podsjetio da je Agencija zbog pogoršanog finansijskog stanja 16. novembra 2015. godine uvela privremenu upravu u banku, a zatim početkom maja prošle godine pokrenula i postupak njene likvidacije.

Istakao je da je likvidacioni upravnik Agenciji krajem prošle godine dostavio izvještaj u kojem je konstatovao da je gubitak banke sa 30. novembrom 2016. iznosio 120,9 miliona KM, a da je ukupan negativan kapital 83,6 miliona KM.

„Upravnik je konstatovao da ni efekti od blokade računa dužnika nisu zadovoljavajući i da naplata ne ide u skladu sa planom likvidacije“, rekao je Berić.

Dodao je da je i Agencija u svom izvještaju navela da je solventna pozicija banke negativna te da ima i negativnu poziciju likvidnosti jer joj je na kraju novembra 2016. godine nedostajalo 173,9 miliona KM likvidnih sredstava za izmirenje dospjelih obaveza.

Kazao je i da se trenutno isplaćuje treći isplatni red povjerilaca od ukupno devet isplatnih redova.

„Iz svih navedenih činjenica vidljivo je da račun banke u ovom momentu nije blokiran, ali je isto tako činjenica da banka nije likvidna i nema mogućnost da izmiri sve svoje dospjele obaveze. Zbog toga je Agencija podnijela prijedlog da se nad bankom otvori stečaj“, rekao je Berić.

Lazendić: Banka ne može da izmiri sve obaveze

Vještak Miroslav Lazendić je istakao da je u potpunosti prihvatio prijedlog regulatora za pokretanje stečaja jer je banka nesolventna i platežno nesposobna.

„Uslovi za stečaj su ispunjeni ili su mogli biti ispunjeni čak i 2014. godine“, rekao je Lazendić.

On je istakao da su nezavisni revizori „Banci Srpske“ za 2014. godinu dali negativno mišljenje, a za 2015. čak nisu mogli ni izraziti mišljenje što ukazuje na činjenicu da u ovoj banci nije na pravilan način evidentirano stanje imovine i naplata prihoda. Bez obzira na to banka je u 2014. godine poslovala sa gubitkom, koji se nakon uvođenja vanredne uprave u 2015. godini značajno povećao. Kazao je i da je u 2016. minus povećan.

„Ovakav način poslovanja dovodi „Banku Srpske“ do nemogućnosti izmirenja svih obaveza i do prijeteće platežne nesposobnosti koja će se odraziti u narednom periodu. Banka ima imovinu iz koje se dobrim dijelom mogu izmiriti troškovi stečajnog postupka, a djelimično povjerioci, ali taj iznos nije dovoljan za izmirenje svih obaveza prema povjeriocima zbog čega je banka nesolventna, a to je uslov za pokretanje stečaja“, kazao je Lazendić.

Mićić: Namirenje povjerilaca zavisi od sudskih sporova

Likvidacioni upravnik „Banke Srpske“ Petar Mićić rekao je da je banka iscrpila sve zakonske mogućnosti koje je imala u toku postupka likvidacije, ali da plan likvidacije nije bilo moguće sprovesti zbog nešto lošijih efekata naplate u odnosu na planirane.

On je nakon ročišta rekao da su je neto imovina banke na kraju novembra 2016. godine iznosila oko 90 miliona KM, a obaveze više od 170 miliona KM.

„U ovom momentu je teško reći koji procenat povjerioca će biti namiren, jer je teško procijeniti koliko bi stečajni postupak mogao da traje. Takođe, namirenje povjerilaca uveliko zavisi i od ishoda sporova koje banka vodi, odnosno u kojima je banka tužena strana. Tu, prije svega, mislim na tužbu Ukio banke u visini od 38,6 miliona KM, tako da će stečajni upravnik te procjene moći dati tek po ishodu sporova“, rekao je Mićić.

Agencija za bankarstvo Republike Srpske podnijela je Okružnom privrednom sudu u Banjaluci zahtjev za stečaj „Banke Srpske“ u likvidaciji 10. januara ove godine

Ovo je druga likvidirana banka u RS koja će najvjerovatnije ići u stečaj. Prethodno je Okružni privredni sud u Bijeljini, 25. januara donio rješenje o pokretanju stečaja u „Bobar banci“.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Tri godine krili da je „Banka Srpske“ zrela za stečaj

  1. SRBIN

   Od koga su krili i ko je krio?
   Pa to se znalo bila je o a zrela i 2008 i svih ostalih godina. Ako je neko i krio to je bila ABRS, kao i ovi sto se prave pametni i ptedlazu stecaj nakon godinu dana parazitiranja i lagodnog zivota u banci koja je propala. Taj Beric da imalo ima obraza nebi ćerku drzao u propaloj banci da sjedi i prima platu, dok su ćerkama poginulih boraca dali otkaze. Mićić se takođe kicosi i na racun te propale banke se voza, telefonira i zivi kao i ostali paraziti koji su tamo i u ABRS-u. Prodavali su se za parfem sto im je Edvinas nekada kupovao. Zenturace po agenciji su imale takve orgazme na cupavog Litvanca, a na kraju im je zavukao bas onako momacki…

   • Slavica

    Krivicno djelo nesavjestan rad u sluzbi pocinila je Zeljka Rakocija, koja je bila direktor kontrole tako sto je stitila Bobar banku i zalagala se za blaze mjere jer je cuvala svog ljubavnika Dragana Radumila. Drzala sam je iz sazaljenja za zamjenika direktora i kasnije kao savjetnicu a ona je reketirala Novu i Hypo banku jer su iste placale rentu za svoje radnike u njenom stanu pored parka Petar Kocic. Vratila mi je tako sto je svjedocila protiv mene i Vujnicke.

  2. Vjestak

   Pa ovo je da puknes od smjeha, bila je 2014 za stecaj, a oni vodili likvidacioni postupka godinu i po dana, pa sto onda 2015 ne proglasiste stecaj. Gdje nestade 2013 i 2012, revizorski izvjestaji bez misljenja, zapsinik deviznog inspektorata itd… Koliko je ovaj vjestak inkasirao para u dzep da ovako pausalno daje svoje misljenje, sigurno je dobro placen….

  3. LITVANAC

   ZAŠTO SE NE OBAJVI SPISAK SVIH ONIH KOJI U BANCI IMAJU KREDITE, A NE VRACAJU IH, DA VIDIMO ZBOG KOGA BANKA IDE U STEČAJ I ZBOG KOGA DEPOZITARI NEĆE BITI NAMIRENI.
   TREBA OBJAVITI KO JE ODOBRIO KREDITE, KADA JE ODOBRIO I KOME JE ODOBRIO, SVE SE TO LAKO UTVRDI, ALI SE TO KRIJE KAO ZMIJA NOGE. NEĆE SE DUGO KRITI

  4. moral

   Agencija sve znala 2012, ništa nije preduzela još dopustila dokapitalizaciju! Dvije banke propadoše a ministar finansija se slobodno šetka!!! zašto? Ima li taj čovjek morala?

  5. Mile

   Nova banka

   • re Mile

    Godina istekla. Jos dvije.

  6. Savo iz Kikinde

   Sta je reci pa niko da prokomentarise ovu bruku i sramotu?

  7. Veronika

   Zašto se ne držite pravila komentarisanja,koje ste istakli