Capital.ba

Tenderi institucija RS padaju zbog namještanja poslova „Nestru“

13.07.2021. / 14:50

BANJALUKA – Institucije Republike Srpske ne odustaju od najmeštanja vrijednih poslova „Nestro Petrolu“, iako njihovi tenderi sve češće padaju nakon žalbi drugih naftaša.

nestro

Foto: Nezavisne novine

Nakon Narodne skupštine RS, Kancelarija za razmatranje žalbi poništila je krajem prošle sedmice i tender Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za nabavku goriva i prihvatila žalbe „Hifa Petrola“.

„Hifa“ je u žalbi navela da Ministarstvo, na čijem se čelu nalazi Boris Pašalić, traži da ponuđači imaju benzinske stanice na 24 različite lokacije, među kojima je i Oštra Luka, u kojoj uopšte nema pumpe, kao i određene opštine u kojima samo „Nestro Petrol“ ima pumpe.

„Ovakvim postupanjem se pogoduje ovom ponuđaču“. Očigledno je da se tenderska dokumentacija pripremala na način da isključi konkurenciju i omogući nesmetano učešće samo jednoj firmi“, piše u žalbi „Hife“ koja je imala zamjerke i na druge uslove u tenderskoji dokumentaciji za koje, takođe, tvrdi da su postavljeni tako da idu u korist ruskog lanca benzinskih pumpi.

S druge strane, Ministarstvo je u odgovoru na žalbu navelo da su navodi „Hife“ neosnovani i predložilo da Kancelarija žalbu odbije.

„Navedene lokacije su tražene isključivo zbog funkcionalnog, efikasnog i profesionalnog obavljanja poslova i radnih zadataka zaposlenih u Ministarstvu, koji poslove iz svoje nadležnosti obavlaju na području cijele RS, a što podrazumijeva česte posjete i terenske aktivnosti“, naveli su u Ministarstvu.

Ipak, Kancelarija za razmatranje žalbi je ocijenila da Ministarstvo nije dokazalo da je neophodno da gorivo za službena vozila nabavlja u svim mjestima navedenim u tenderskoj dokumentaciji u kojima se ne nalaze njegove područne jedinice.

„Takođe, nije ni dokazano da postoji aktivna konkurencija u vezi sa brojem benzinskih pumpi te se, s tim u vezi, konstatuje da je ugovorni organ propustio da osigura aktivnu i pravednu konkurencija zagarantovanu Zakonom o javnim nabakama“, navodi se u obrazloženju odluke.

Dodaje se i da Ministartstvo nije ponudilo odgovor na tvrdnju žalioca da u Oštroj Luci ne postoji benzinska pumpa te da u Čajniču, Rudom, Srebrenici, Petrovu i Šehovićima postoje benzinske pumpe iskjučivo „Nestro Petrola“.

CAPITAL već po raspisivanju tendera pisao da postavljeni uslovi ukazuju na to da Pašalić favorizuje „Nestro Petrol“.

Ministarstvo je za nabavku 50.000 litara dizela i 4.000 litara benzina pripremilo 130.000 KM sa PDV-om, a tenderom je, između ostalog, tražilo da ponuđač posjeduje benzinske pumpe u Prijedoru, Gradišci, Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Sokocu i Trebinju.

Pored toga, zbog terenskih aktivnosti zaposlenih u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi potrebno je da se pumpe nalaze i u opštinama Oštra Luka, Novi Grad, Pelagićevo, Petrovo, Vlasenica, Šekovići, Čajniče, Rudo, Srebrenica, Gacko, Brod, Zvornik, Bileća, Šamac, Rogatica, Istočno Sarajevo i Pale.

Sličnim principom su se, prije Ministarstva, vodila i Narodna skupština RS, čiji je tender Kancelarija takođe poništila, jer je utvrđeno da su pogodovali „Nestro petrolu“.

NSRS je od ponuđača tražila da ima benzinske pumpe u 39 opština i gradova širom Srpske, a ispostavilo se da baš „Nestro“ ima poslovne jedinice na svim tim mjestima, te da su na pojedinim, poput Čajniča i jedini.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!