Capital.ba

Tegeltijin zet siječe i šleperima odvozi mašine bivšeg RAOP-a

11.07.2019. / 13:15

– Imovina RAOP-a, koju su prije nekoliko godina kupili Rusi, se siječe i iznosi iz hala, o svemu je obaviješten i MUP
– Rusi u Banjaluci osnovali firmu “Elektroinženjering” na čijem se čelu nalazi Milan Keserović
– U „Elektroinženjeringu“ otvoren predstečajni postupak, upravnik tek uz asistenciju policije ušao u preduzeće

BANJALUKA – Imovina bivšeg preduzeća „Energoinvest Rasklopna oprema“ (RAOP) iz Istočnog Sarajeva, koju su prije nekoliko godina kupili ruski investitori i formirali novo preduzeće “Elektroinženjering”, potpuno je devastirana, zidovi hala su porušeni samo da bi se iz njih kranovima izvukle masivne mašine koje su isječene i otuđene. Radnici preduzeća su podnijeli prijedlog za otvaranje stečaja, ali uprava, na čijem čelu je zet bivšeg ministra finansija RS Zorana Tegeltije, pokušava na sve načine to spriječiti i institucije RS pod pritiskom, naprasno, povlače zahtjeve za blokade računa, otkriva portal CAPITAL.

raop

Prema našim informacijama oprema ovog preduzeća u Istočnom Sarajevu, koja se procjenjuje na oko 20 miliona KM, organizovano se krčmi i šleperima izvozi iz hala, a o svemu su brojnim prijavama obaviješteni Ministarstvo unutrašnjih poslova RS i tužilaštvo.

To, ipak, nije spriječilo Poresku upravu i Investiciono – razvojnu banku RS da nedavno, iznenada, povuku nalog o blokadi računa zbog milionskih obaveza nesolventnog „Elektroinženjeringa“ .

„Elektroinženjeringu“ čiji je direktor Milan Keserović, zet bivšeg ministra finansija Zorana Tegeltije, su državne institucije blokirale račune, ali su oni po nalogu Ministarstva finansija RS deblokirani i ponovo im je odobren reprogram obaveza, iako ni prethodni sporazum o reprogramu nisu poštovali.

Milan Keserović je bio zaposlen i u preduzeću „Nikola Tesla“ koje je Vlada osnovala, a koje je nedugo zatim propalo. Garanciju koju je dala za kredit tog preduzeća Srpska još plaća, a bivši savjetnik Milorada Dodika i direktor preduzeća Dragan Vučetić je pobjegao u Njemačku.

Cilj uspjelog pritiska na institucije da deblokiraju račune je spriječiti otvaranje stečajnog postupka i gubitak prava upravljanja firmom.

Okružni privredni sud u Banjaluci je početkom juna donio rješenje o otvaranju predstečajnog postupka u ovom preduzeću i za privremenog stečajnog upravnika imenovao Radomira Predojevića.

Izvještaj koji je upravnik dostavio sudu otkriva da je na djelu potpuno pustošenje preduzeća iz kojeg se mašine i oprema nemilice iznose, sjeku i prebacuju na nepoznatu lokaciju.

Uprava ignoriše sudsku zabranu raspolanja imovinom

Kako bi spriječio dalje otuđenje imovine sud je 1. jula donio rješenje o određivanju mjere obezbjeđenja kojom se naređuje opšta zabrana raspolaganja imovinom stečajnom dužniku „Elektroinženjering“, a sva ovlaštenja u vezi sa upravljanjem i raspolaganjem imovinom firme prelaze u potpunosti na privremenog stečajnog upravnika.

U obrazloženju rješenja suda, kojim je preduzeću zabranjeno da raspolaže imovinom, navedeno je da je privremeni upravnik 25. juna sudu predao izvještaj o ekonomskom stanju stečajnog dužnika u kojem navodi da se preduzeće ne nalazi na adresi iz sudskog registra, da duži niz godina ne radi i ne ostvaruje prihode, da su mu računi blokirani 1.300 dana zbog duga od 1,97 miliona KM.

Za upravu odluka suda ne znači ništa, čak su i fizički spriječili privremenog upravnika da uđe u krug preduzeća.

U rješenju suda potvrđuje se da je stečajni upravnik u poslovne prostorije uspio ući tek uz asistenciju policije.

Prilikom obilaska imovine preduzeća u proizvodnim halama zatekao je treća lica koja su građevinskim mašinama odvajala dijelove poslovnih zgrada, opremu i infrastrukturu preduzeća.

Upravnik je napisao i da je preduzeće prezaduženo, platežno nesposobno te predložio otvaranje stečajnog postupka.

„U podnesku koji je kod suda zaprimljen 27. juna privremeni stečajni upravnik navodi da je u više navrata pokušao da se neposredno uvjeri u kakvom je stanju imovina stečajnog dužnika, koja se nalazi u Istočnom Sarajevu, a koju čini više poslovnih zgrada i građevinsko zemljište uz taj kompleks“, navodi se u dokumentu i dodaje da je prilikom obilaska upravnik utvrdio da se imovina sistemski devastira i otuđuje.

U izvještaju je naveo i da je u poslovnim halama stečajnog dužnika otkrivena već pripremljena oprema i postrojenje za otuđenje.

„Građevinski objekat se i dalje devastira na način da se skida i siječe metalna konstrukcija, krovni nosači, stubovi… Materijali se sijeku i sortiraju na hrpe željeza, aluminija, bakra i tako sortirani se pripremaju za transport odnosno otuđenje“, navedeno je u izvještaju.

„Elektroinženjering“: Nema uslova za stečaj

Izvještaj privremenog stečajnog upravnika trebao je poslužiti sudu da utvrdi osnov za otvaranje stečaja.

No, uprava „Elektroinženjeringa“ se ne predaje, jer im stečaj nikako ne odgovara.

Šalju obavještenje sudu da je njihov račun, nakon 1.300 dana i milionskih neizmirenih obaveza prema državi i dobavljačima, odjednom deblokiran, tako da „ne postoje razlozi za otvaranje stečaja“.

Račune „Elektroinženjeringa“ blokirali su Poreska uprava RS zbog duga od preko milion KM i Investiciono – razvojna banka (IRB) RS zbog duga od oko 600.000 KM, ali su, prema našim saznanjima, oni naprasno odblokirani.

„Stečajni dužnik u podnesku od 28. juna osporava navode privremenog stečajnog upravnika te ističe da u postupanju stečajnog dužnika nema nezakonitih radnji i da je deblokirao račun i isplatio najveći broj povjerilaca.  Što se tiče radnji koje su vezane za raspolaganje imovinom, one se odvijaju na osnovu ugovora o prodaji pokretnih stvari od 10. januara 2019. godine i aneksa ugovora od 4. marta “, naveli su iz ovog preduzeća u dopisu sudu.

Keserović ubjeđuje sud da se radi o stvarima koje su dotrajale i neupotrebljive za preduzeće kao i da su odluku o načinu raspolaganja imovinom donijeli vlasnici iz Rusije.

Uprava firme smatra da nisu ispunjeni uslovi da se naredi opšta zabrana raspolaganja imovinom te da je cilj privremenog stečajnog upravnika da dođe do nezakonitog otvaranja stečajnog postupka, kao i da ne postoji razlog za otvaranje stečaja.

Ugovora o prodaji mašina nema

U rješenju suda navedeno je da stečajni dužnik tvrdi da se oprema prodaje na osnovu ugovora, ali da taj ugovor nije dostavljen u spis.

„Stečajnom dužniku je zabranjeno da raspolaže imovinom bez saglasnosti privremenog stečajnog upravnika i ta zabrana se odnosi i na raspolaganje po navedenom ugovoru“,  dodaje se u rješenju.

Stečajni upravnik Radomir Predojević nije detaljnije želio da govori o ovom postupku. Samo je kratko za CAPITAL rekao da je rješenjem suda imenovan za privremenog stečajnog upravnika sa zadatkom da se utvrde uslovi za otvaranje stečajnog postupka.

„S obzirom na to da je postupak u toku nikakve informacije vam ne mogu dati“, kazao je on.

Rasprodata imovina pod hipotekom

Jedan od predlagača stečaja za CAPITAL je rekao da imaju nenamirena potraživanja i da su zbog toga podnijeli prijedlog za stečaj. On je, takođe, potvrdio da se uništava i otuđuje imovina „Elektroinženjeringa“ koja je pod hipotekom.

„IRB je pokrenuo izvršenje na imovini preduzeća radi naplate svojih potraživanja, ali je kada je pokrenut predstečajni postupak, prije nekoliko dana povukao blokadu. Isto je uradila i Poreska uprava RS“, rekao je on.

Dodao je i da je podneseno nekoliko krivičnih prijava zbog otuđivanja imovine kao i da preduzeće ne radi od početka 2016. godine.

Vlada RS je prodaju imovine RAOP-a ruskim partnerima najavljivala kao veliku investiciju koja će doprinijeti zapošljavanju radnika.

CAPITAL: S. Vukelić

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Tegeltijin zet siječe i šleperima odvozi mašine bivšeg RAOP-a

  1. ministar policije

   ovako ce zavrsiti i rafinerija i elektroprivreda neki lokalni domacin ce doci isjeci sve zbog duga od 14 maraka

  2. hostapler 1.a klase

   Dolaze prava vremena da se osnuje firma za reciklazu industrijskog otpada, bice unosnog posla neograniceno kada Zeljeznice, obe rafinerije u Modrici i Brodu i obe termoelektrane u Gackom i Ugljeviku odu u stecaj..mislim da treba samo platiti reket Tegeltiji ili Djokicu..puna kapa i meni i njima. EXTRA

   P.S. nije mi zao radnika ako su glasali za ovu vlast..

  3. rosulje

   “Želim da istaknem veliku zahvalnost predsjedniku i premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović, ministru industrije, energetike i rudarstva Željku Kovačeviću i ministru finansija Zoranu Tegeltiji zato što su imali političku mudrost da prepoznaju ovako važan trenutak u istoriji razvoja Srpske”, napominje Keserović.

  4. Radumilo Vladimir

   Osim odgovornog lica,ili više lica ove kriminalne grupe,direktno ili indirektno odgovorni su i,ovlašteni u policiji RS, Poreskoj upravi RS, IRB-eu, APIF-u, Tužilaštvu RS,i najviše ministar unutrašnjih poslova RS-a,koji su svi upoznati sa obimom kriminala i koji direktno ili indirektno,najčešće direktno,čine sve da prikriju kriminalno djelo a njegov obim posebno.
   Ovo je očigledan primjer brutalne pljačke čiji je stražar i zaštitnik beskrupulozna vlast
   ogrezla u kriminalu kontinentalnih razmjera.

  5. RAOP

   Vujinićeva opet pravi kriminal u IRB-u, a ne podnosi izvještaje o poslovanju pred Skupštinu RS-a. Ministrica finansija Vidović kaže što je bilo bilo je sada će se podnositi izvještaji.
   Pa Zoro Vidović ne podnose se jer je Snježana Vujinić dala kredit zetu od Zorana Tegeltije od 500.000 km iz direktne linije, a ovaj nije vratio ni marku i sad je zajedno sa kamatama dužan 600.000 km. Da li mi radnici IRB RS treba da ostanemo bez posla jer vi već godinama ne možete iz IRB-a otjerati vucibatinu i kriminalca Snježanu Vujinić kojoj je mandat istekao prije 4 godine. Viškoviću rekao si da ćeš se obračunati sa kriminalom, čega si se prepao.

  6. zoran

   izgleda da je nastupio pocetak kraja lopovskog udruzenja povezanog sa pojedincima iz i oko Vlade RS. Ako Drzavno rukovodstvo ne pohapsi lopove i kriminalce znaci da su i ono deo udrzenja.

  7. Vječni iluzionista

   Kriminal je najjači kad ga obezbjeđuju i uništavaju dokaze, kriminalci zaposleni u državnim institucijama.To je taj slučaj.
   Ukradu,ili bolje rečeno tiho odvezu,stotine šlepera,pazite stotine šlepera,najvrednije opreme stvarane 70 godina,a policiji se naredi da žmiri i žmiri.I to traje 3 god. I onda inspektori počiste tragove.
   Posle toga pustoš.Nema fakturisanja,nema obračunatog poreza,nema falsifikatora,nema perača tragova,nema…
   I na kraju nema Energoinvesta, nema nade, smisla za život u takvom okruženju nema.

  8. RODOLJUB DŽABNI

   A ŠTA TU OKOLIŠATE.PA SVAKO DIJETE U SRPSKOM SARAJEVU ZNA DA NARODNA MILICIJA ŠTITI OVU BANJALUČKU DRUŽINU.IMATE STOTINU TELEFONA SA DESETINAMA SLIKA RAZARANJA,PALJENJA I PLJAČKANJA RAOPA.I NIŠTA.A MOJ KUM U ZATVORU ŠTO JE DOVUKO TRAKTOR DRVA DA PREZIMI.

  9. Vucko Pale

   Opozicijo jadna ne smije glasa da pustis, gdje si sada Trivicka da se javi. BN TV ne smije ni da preuzme informacije sa capitala. Sve pohvale za capital.

  10. Prodane duse

   Zbog čega ne puštate komentare na ovaj tekst, je li Tegeltija kupi i vas kao bn tv

  11. informisan

   Želju Kovačevića istražujte on je pokrovitelj cjelokupnog kriminala, on se sa tzv Rusima sastajao po Crnoj Gori, a ovaj mali mulac Keserović ne zna da li je došao ili pošao. Radici RAOP-a sačuvali fabriku u ratu, a sada u miru ne mogu.

  12. trta

   Trivićka ko je tebe kupio pa ne smiješ ovo prokomentarisati, a ovamo glumiš nekoga borca za pravdu

  13. Selfi

   Sta ce trivicka, pravi samopromociju. Do juce je ni u lokalnom granapu nisu znali

  14. prorektor za nerede

   Trivicka je profesor sta ima sa granapom. Da ste radnici ko sto niste dosli bi pred vladu bacili koji molotovljev potrazili ministra privrede dali mu koju preko zuba pa bi vas neko poceo ozbiljno i shvatati.

  15. Strasno

   Kako te nije sramota da spominjes molotovljev koktel, primitivac jedan

  16. Obzervacija

   Primitivci su u vladi. Kupljene diplome i luksuzni službeni auti ne čine gospodu.