Capital.ba

Tegeltija priznao: Postoji rizik prenosa nadležnosti sa RS na BiH

29.11.2016. / 12:24

BANJALUKA, Iako predstavnici Vlade RS zvanično tvrde da nema riječi o prenosu nadležnosti sa Agencije za bankarstvo na Centralnu banku BiH, ministar finansija RS Zoran Tegeltija, kao predsjedavajući Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora RS, u izvještaju dostavljenom Narodnoj skupštini RS, ipak, priznaje da taj rizik postoji.rp_tegeltija.jpg

U izvještaju Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora RS za 2015. godinu navedeno je da su se članovi Komiteta upoznali sa spornim pitanjima u izradi novog Zakona o bankama RS, „kao i sa rizicima prenosa nadležnosti, u dijelu koji se odnosi na restrukturiranje banaka, a koje zahtijevaju međuentitetsko usaglašavanje i donošenje odluka na nivou nadležnih organa u pogledu nadležnosti entiteta“.

„Rizici prenosa nadležnosti postoje kod određivanja organa nadležnog za restrukturiranje banaka, donošenja odluka o pokretanju postupka i preduzimanju mjera restrukturiranja i uspostavljanja fonda za restrukturiranje banaka, upravljanje i korišćenje sredstava fonda“, navedeno je u izvještaju, što je zvanična potvrda pisanje portala CAPITAL prethodnih dana.

Članovi Komiteta, kojeg osim ministra finansija čine direktori Agencije za bankarstvo RS i Agencije za osiguranje RS, te predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti RS, u izvještaju navode i da restrukturiranje banaka treba da obavljaju entiteti.

„U cilju postizanja institucionalne efikasnosti, opravdano je funkciju restrukturiranja banaka organizovati u okviru Agencije za bankarstvo RS, koja shodno tome treba samostalno da donosi odluku o pokretanju postupka restrukturiranja i primjeni odgovarajućih instrumenata“, istaknuto je u izvještaju.

komitet

Posebno je zanimljivo, da ministar finansija RS ipak u posljednjoj rečenici o ovoj temi u izvještaju, ostavlja otvorenu mogućnost da se fondovima za restrukturiranje banka upravlja sa nivoa BiH.

„Što se tiče finansiranja restrukturiranja ono se treba obezbijediti dijelom iz sredstava fonda za osiguranje depozita Agencije za osiguranje depozita BiH, kao i iz posebnih fondova za restrukturiranje koji se formiraju od naknada banaka, uz jasno identifikovanje entitetskog vlasništva nad budućim fondom, dok se upravljanje njime može organizovati putem različitih modaliteta“, navodi ministar Telegeltija.

CAPITAL je prošle sedmice objavio povjerljivi dokument Međunardonog monetarnog fonda u kojem se od vlasti u BiH traži potpisivanje memoranduma o finansijskoj stabilnosti kojim je predviđeno osnivanje Odbora za superviziju kojem bi Agencija za bankarstvo RS bila podređena.

Komentarišući mogućnost prenošenja nadležnosti i ministar finansija RS Zoran Tegeltija je u nekoliko navrata istakao da ne postoji nikakava mogućnost prenosa nadležnosti, iako na tu mogućnost i sam upozorava u dokumentu koji će se iduće sedmice naći pred poslanicima Narodne skupštine RS.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Tegeltija priznao: Postoji rizik prenosa nadležnosti sa RS na BiH

  1. miki

    Nema vise kradje. Napokon jedna pametna odluka! Dosta vas je bilo bando!