Capital.ba

Tegeltija mijenjao uslove da zaposli nestručne šefove i vozače

14.09.2018. / 16:57

BANJALUKA – Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Ministarstvu finansija Republike Srpske mijenjan je nekoliko puta da bi se prilagodili uslovi, te zaposlili šefovi, službenici, pa čak i vozači. Samo zbog rukovodioca Centralne jedinice za harmonizaciju finasijskog upravljanja i kontrolu i internu reviziju (CJH) Dragoljuba Nakića promijenjena su tri uslova u Pravilniku, pokazala je analiza portala CAPITAL

Zoran Tegeltija

Nakon što je krajem decembra 2010. godine imenovan za ministra finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija je već poslije godinu na toj funkciji donio novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Ministarstvu.

Pravilnik je na snazi od februara 2012. godine, a dokumentacija koju je analizirao CAPITAL pokazuje da je Pravilnik mijenjan četiri puta, u julu 2012, u junu 2014, te u aprilu i avgustu 2017. godine.

Uz ekonomski, ubačen i fakultet za menadžment

Pravilnik je najviše puta mijenjan zbog pozicije rukovodioca Centralne jedinice za harmonizaciju finasijskog upravljanja i kontrolu i internu reviziju (CJH).

Rukovodilac CJH je, prema Pravilniku, morao da ima VSS ekonomski fakultet, VII stepen stručne spreme, najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima revizije, položen stručni ispit za rad u republičkim organima uprave, poznavanje oblasti finansijskog upravljanja i interne kontrole, znanje engleskog jezika, poznavanje rada na računarima, certifikat ovlašćenog revizora ili internog revizora.

Ovo su očigledno bili prezahtjevni uslovi, pa je izmjenama Pravilnika u aprilu prošle godine pored uslova od najmanje tri godine radnog iskustva „na poslovima revizije“ dodato „ili poslovima kontrole“, te izbačen uslov o znanju engleskog jezika.

Ali ni to nije bilo dovoljno da se „ubaci“ planirana osoba na to mjesto, pa su uslovi ponovo mijenjani i u avgustu 2017. godine, kada je pored uslova VSS ekonomski fakultet dodato „ili fakultet za menadžment“.

Sve to urađeno je kako bi se na tu poziciju zaposlio Dragoljub Nakić, koji ne zna engleski, te ima diplomu fakulteta za menadžment.

Nakić je, dok uslovi nisu prilagođeni, radio po ugovoru u Ministarstvu finansija, a zbog njega je mijenjana sistematizacija, a čak jednom i poništen konkurs jer nije ispunjavao uslove.

Izmjene Pravilnika počele još 2012.

Prve izmjene Pravilnika u julu 2012. odnosile su se na radna mjesta u Resoru za makroekonomsku analizu i politiku i Resoru za trezor.

U prvom resoru, Pravilnikom je bilo propisano da postoje dva izvršioca na radnom mjestu viši stručni saradnik za makroekonomske analize i projekcije, što je izmjenom Pravilnika povećano na tri izvršioca.

Broj izvršilaca je povećan jer je Nikolina Draganić trebalo da se vrati na posao s porodiljskog odsustva. Draganićeva je na taj način degradirana, jer je prije odsustva bila načelnik Odjeljenja.

Istovremeno je na poziciji viši stručni saradnik za analize i projekcije sistema socijalne zaštite broj izvršilaca smanjen sa dva na jednog izvršioca.

U Resoru za trezor, izmjenjen je Pravilnik u dijelu koji se odnosi na poziciju stručnog saradnika za unos finansijskih transakcija u SUFI. Umjesto jednog za ovo mjesto predviđena su tri radnika. Pored toga, za ovo radno mjesto je u uslovima, pored VŠS ekonomista, dodato da na ovoj poziciji može biti zaposlen „ili inženjer informatike“. Druga izmjena Pravilnika bila je u junu 2014. godine za istu poziciju, gdje se broj izvršilaca sa tri povećava na četiri.

Izmjene su učinjene kako bi bila zaposlena Dobrila Kaurin, koja je inženjer informatike, a radila je u nekadašnjem Ministarstvu odbrane RS.

Pravilnik je po treći i četvrti put mijenjan prošle godine, u aprilu i avgustu.

Izmjenama u aprilu 2017. godine se za rukovodioca Odsjeka za opšte poslove u Sekretarijatu, pored pravnog fakulteta, kao potreban uslov dodaje „ili ekonomski fakultet“.

To je urađeno da bi za rukovodioca Odsjeka za opšte poslove bila postavljena Lidija Kalinić, a na mjesto rukovodioca Odsjeka za administrativne poslove Miroslava Simić. Njima su zamijenjene pozicije.

U Sekretarijatu su mijenjani i uslovi za upravnika voznog parka, pa je za ovu poziciju od aprila prošle godine neophodan saobraćajni inženjer sa najmanje jednom godinom radnog iskustva u traženom stepenu obrazovanja. Do tada je za ovu poziciju bio propisan uslov VKV vozač sa najmanje dvije godine radnog iskustva u traženom stepenu obrazovanja, a koji posjeduje certifikat za tehničku ispravnost vozila. Aktuelni upravnik voznog parka je Ranko Čavić, koji je saobraćajni inženjer.

Lani je izmijenjen i broj potrebnih vozača, i to sa tri na četiri, a uslov za ovo mjesto se iz „VKV auto-mehaničar“ zamijenjuje sa „vozač motornih vozila“. To je urađeno kako bi mogao da bude zaposlen Draženko Kekić koji je „vozač motornih vozila“.

U Resoru za fiskalni sistem za službenika za administrativno-tehničke poslove umijesto uslova SSS gimnazija, propisuje se srednja ekonomska škola. Na ovu poziciju tako je zaposlena Vedrana Kosić. Radila je ranije po ugovoru, te je promijenjena sistematizacija, pa raspisan konkurs. Na toj poziciji prije Kosićeve bila je radnica sa gimnazijom, a koja je otišla u penziju.

Ministarstvo finansija zapošljava više od 170 radnika

Prema podacima Glavne službe za reviziju javnog sektora RS Ministarstvo finansija RS je na kraju 2017. godine zapošljavalo 171 radnika, od kojih 161 na neodređeno vrijeme i 10 izvršilaca na određeno vrijeme.

Od navedenog broja, 140 je državnih službenika, 30 namještenika i jedno imenovano lice.

Prema nezvaničnim informacijama, u posljednje vrijeme je u ovo Ministarstvo zaposleno desetak radnika po ugovoru, te se očekuje dolazak još činovnika.

Nakon što je penzionisan, nedavno je u to ministarstvo ponovo zaposlen i bivši pomoćnik ministra finansija RS Mile Banika, ovog puta kao savjetnik Zorana Tegeltije. I penzionisana radnica Mira Straživuk, pored hiljada visokoobrazovanih kadrova na Zavodu za zapošljavanja RS,  je „nezamjenjiva“, pa je ponovo angažovana u Ministarstvu finansija, o čemu je portal CAPITAL pisao u tekstu „Tegeltija zaposlio penzionere – Mileta Baniku i Miru Straživuk“.

Iz Ministarstva finansija RS do objave ovog teksta nisu odgovorili na pitanje zbog čega je Pravilnik mijenjan četiri puta i da li su izmjenama omogućena zapošljavanja osoba koje prema prvobitnom Pravilniku nisu mogle da budu zaposlene na određena radna mjesta? Nakon što dobije odgovor, portal CAPITAL će ga objaviti.

CAPITAL: S. Šurlan

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Tegeltija mijenjao uslove da zaposli nestručne šefove i vozače

  1. Dragan

   Znate li uopste ko je taj Dragoljub Nakic iz Doboja? Kao poslusnik se zaposlio na carini kao carinik, kroz rad se “skolovao” i zavrsio menadzment. Jadno je dа se zbog jednog takvog mijenjaju pravilnici dok talentovana i pametna mladost odlazi vani.

  2. Krcko

   Jadno je i to sto ova ljepota sa slike vrsi prepravke zaposljavanja i otkaze ne samo u svojoj okolini vec i u cijeloj Republici, kroji kapu kako mjemu odgovara i sve koji mu se nadju na tom humanom putu suta u zapecak,smjenjuje,ostavlja bez posla..Ma pravi humanitarac.