Capital.ba

Svinje više vrijede u Federaciji BiH

15.02.2020. / 10:37

BANJALUKA, SARAJEVO – Uzgajivači svinja u Federaciji BiH u puno boljoj su situaciji nego njihove kolege u Republici Srpskoj, tvrde farmeri iz oba entiteta.

SVINJE

Naime, kako kažu, svinjari u Federaciji imaju daleko bolje subvencije i automatski su na tržištu konkurentniji.

Dževad Kovač, predsjednik Federalnog udruženja uzgajivača koza i ovaca “Tor”, ističe da su prošle godine podsticaji za uzgajivače svinja u FBiH iznosili oko 16 miliona KM, što je, kako podvlači, apsurdno.

Još veći apsurd je to što Federacija najviše svinjsko meso izvozi u Tursku“, tvrdi Kovač.

Sasvim druga priča je kada je u pitanju uzgoj ovaca.

Ovce su u Federaciji u stanju zoološkog vrta“, slikovito je opisao Kovač stanje u ovom sektoru.

Prema njegovim riječima, podsticaji za rasplodnu ovcu u ovom entitetu iznose 30 maraka, ali troškovi vezani za prijave za podsticaj uz plaćanje raznih taksi i dažbina iznose preko 45 maraka, tako da nikome nije u interesu da ide u minus.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja svinjara RS, ističe da poljoprivrednici ne mogu da budu  zadovoljni visinom novčanih podsticaja za oblast poljoprivrede koju je predložilo resorno ministarstvo u Republici Srpskoj.

A, još manje podsticajima namijenjenim za razvoj svinjogojstva“, kazao je Maljičić i dodao da farmeri i u Federaciji i u Brčko distriktu imaju veće podsticaje za svinjogojstvo od farmera u RS.

Proizvodnja se polako seli u Federaciju, a mi sa ovim podsticajima ne možemo biti konkurentni nikome“, kaže Maljčić.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, ističe da je unazad nekoliko godina  svinjarski sektor najviše pogođen.

Svjesni smo da svinjari u Federaciji imaju daleko bolje subvencije i automatski su na tržištu konkuretniji od nas. Takođe, nepovoljan je odnos u isplati za svinjare,  tako da za krmače jednom godišnje imamo po 60 KM, a za tovne svinje 35 KM“, kazao  je Marinković.

Dodao je da ove godine svinjari s pravom mogu da budu nezadovoljni.

Iako imamo obećanja od nadležnog ministarstva da će u ovoj godini biti bolje, nažalost sve se svodi samo na obećanja“, rekao je Marinković, prema čijim su riječima u FBiH  više zastupljeni  prerada i uvoz, dok je u RS zastupljenija primarna proizvodnja

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS rekli su da farmer u FBiH za utovljenu svinju dobija 59  maraka, a za rasplodnu krmaču 140 KM, dok u RS taj podsticaj iznosi 45 za svinju, a za krmaču 115 maraka.

 “Treba imati u vidu da je Republika Srpska donijela pravilnik, a u Federaciji je tek u nacrtu, tako da te podatke za Federaciju treba uzeti sa rezervom. Osim toga u Republici Srpskoj je mnogo veća proizvodnja u oblasti svinjarstva, pa je Federaciji na neki način lakše da izjednači podsticaje po grlu sa nama, jer ima manje proizvođača, čime automatski izdvaja ukupno manje sredstava za oblast svinjarstva od RS“, kazao nam je Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva. Nezavisne

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!