Capital.ba

Svijetle tačke Telekom, Celeks i naftna industrija

17.01.2012. / 8:10

BANJALUKA, Iako je privatizacija preduzeća u Srpskoj, prema mišljenju mnogih, bila loša, analitičari ističu da ima i pozitivnih primjera u koje se, prije svih, mogu ubrojati “Telekom”, “Rafinerija nafte” Brod, “Celeks”, “Vitaminka”, “Alpro”.

Direktor Sektora granskih udruženja pri Privrednoj komori RS Pero Ćorić kaže da je uspješna ona privatizacija gdje se uspio pronaći strateški partner koji je preduzećima otvorio nova tržišta.
– Pozitivan primjer svakako je banjalučki “Celeks”, kao i preduzeće “Metal” iz Gradiške koje je kupio italijanski partner i ovom preduzeću otvorio tržište Italije. Činjenica je da je pozitivna i privatizacija “Rafinerije nafte” Brod, a tu je svakako i “Vitaminka” – kazao je Ćorić.
On je istakao da je dolazilo do problema u onim preduzećima koja su se privatizovala bez vizije i koja su bila opterećena dugovima.
– Zato sada imamo preduzeća poput “Industrije alata Trebinje” koja je najsvježiji primjer loše privatizacije. Tu su i sva ona preduzeća koja su poslije privatizacije otišla u stečaj kao što su “Metalka” Prnjavor, “Standard” Gradiška i druge – naglasio je Ćorić.
Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić kao primjer dobre privatizacije izdvaja “Telekom” koja je, kako kaže, iz ugla radnika u potpunosti opravdala očekivanja.
– Uspješan primjer je i “Celeks”, “Rudnik Stanari”, kao i “Rafinerija nafte” Brod. Ipak, mnogo više je onih koje su doživjele krah. Tu su prije svih, banjalučka “Fruktona”, “Čajavec”, “Rasklopna oprema” Istočno Sarajevo, “Fabrika alata Trebinje”, “Fabrika duvana” – kazala je Mišićeva.
Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je privatizacija naftne industrije Republike Srpske bila jedna od uspješnijih.
Dodao je da je drugi primjer firma “Alpro” iz Vlasenice, dok je vrlo uspješna bila i privatizacija banjalučke “Vitaminke”.
– Ta preduzeća su uspješno privatizovana zahvaljujući činjenici da su kupci imali interes da sačuvaju matičnu proizvodnju. Takav primjer je i “Živinoprodukt” iz Srpca koji je kupila slovenačka “Perutnina ptuj” koja danas odlično radi. Ipak, činjenica je da se uspješne privatizacije mogu nabrojati na prste dvije ruke – naglasio je Pavlović i dodao da je relativno dobar primjer privatizacije banjalučki hotel “Bosna”.
Direktor banjalučkog preduzeća “Vitaminka” Žarko Mikić kaže da je ovo preduzeće, koje je privatizovano 2002. godine, od tada povećalo proizvodnju za oko pet puta.
– Otprilike toliko je povećan i prihod. Zamijenjena je kompletna oprema čime je smanjena tehnološka zaostalost za konkurencijom. Po ugovoru o privatizaciji bilo je predviđeno da za tri godine uložimo oko deset miliona maraka, a mi smo uložili tri puta više – kazao je Mikić i dodao da je dodatno zaposleno oko 100 radnika.
Rezultati
Ranka Mišić kaže da su očekivani rezultati privatizacije kako u Srpskoj i Bi, tako i u regionu izostali.
– Mali je broj preduzeća za koja se može reći da je privatizacija izvršena baš onako kako se očekivalo, odnosno da je nastavljena proizvodnja i da je zadržan ili povećan broj zaposlenih. Preduzeća su poslije privatizacije radila uglavnom onoliko koliko je trajao kupoprodajni ugovor, jer motiv u stvari nije bila privatizacija, već mašine kojima je preduzeće raspolagalo ili zemljište na kojem se nalazilo – istakla je Mišićeva. Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Svijetle tačke Telekom, Celeks i naftna industrija

  1. gluposti

   kad bi specijalno tužilaštvo bilo stvarno specijalno ,ono bi zaključilo da postoji direktna veza između direktora direkcije za privatizaciju odnosno Savjeta za privatizaciju i neuspješnih privatizacija.a neuspješne su sve one privatizacije čije namjere kroz kupovinu preduzeća nisu bile u zadržavanju postojeće proizvodnje.

  2. lemi

   zoran pavlovic je budala.

  3. gluposti

   Mišićka a i svi menadžeri su jako nervozni te daju razne neutemeljene izjave.izjave svih (javnih ličnosti)su prilično nerazumljive,apsurdne.variraju od dana do dana.trebalo bi izjave svih koji obavljaju neke javne funkcije objediniti i suočiti jer će i narod ubrzo postati nervozan.

  4. bosman

   Dragi moji, ovo je šaka jada. Ni njih kao “uspješne” nema zašto ker da ujede. Zato, neka se ova “trabunjala” pokriju po glavi i ćute, da ne bi poslijespecijalno tužilaštvo reagovalo zbog laži i klevete.

  5. 122

   Mozete vi neprestano pricati kako je sve krasno, bajno, profesionalno i u narodnom (radnicko / seljackom ) interesu, ali vas demantuju prazni tanjiri i penzionerske potkoljenice koje vire iz kontejnera. Imate srece pa ljudi jos imaju mrvu dostojastva (srama) pa prekopavaju kontejnere u 4 ujutro, ali uskoro ce to biti i u pol bijela dana.