Capital.ba

Sve javne nabavke pod lupom revizora

23.08.2018. / 12:37

BANJALUKA – Javne nabavke u BiH ubuduće će biti pod budnim okom revizora sa svih nivoa u BiH koji će moći detaljnije da kontrolišu trošenje javnog novca, dok će Agencija za javne nabavke BiH pokretati prekršajne prijave kada utvrdi povredu zakona i podzakonskih akata.

lupa pare

Programom rada Agencije za javne nabavke BiH za 2019. godinu predviđeno je poboljšanje sistema javnih nabavki i dalje usklađivanje s pravnim tekovinama Evropske unije.

Među ciljevima Agencije za iduću godinu je, između ostalog, razvoj modula na Portalu javnih nabavki koje bi koristile revizije poslovanja institucija na svim nivoima u BiH.

„Uvođenjem modula za kancelarije za reviziju poslovanja institucija omogućilo bi se lakše i efektivnije revidiranje postupaka javnih nabavki koje provode ugovorni organi, te time se dodatno uticalo na pronalazak neregularnosti, kao i efikasnije suzbijanje potencijalne korupcije“, naglašavaju u Agenciji.

Cilj je i praćenje postupaka javnih nabavki po izvorima praćenja i pokretanje prekršajnih prijava po službenoj dužnosti kada se utvrdi povreda zakona i podzakonskih akata.

„Pravilnik o praćenju postupaka javnih nabavki definiše uspostavljanje sistema praćenja postupaka, definiše izvore praćenja, kriterije na osnovu kojih se provodi praćenje, težinu počinjene nepravilnosti u odnosu na principe javnih nabavki, direktni značaj praćenja konkretne nabavke sa prethodnim i budućim nabavkama, te postupanje Agencije u slučaju kada se na osnovu izvora praćenja utvrdi da je došlo do povrede zakona i podzakonskih akata“, naveli su u Agenciji.

Prioritet Agencije u 2019. je i da pusti u rad novi servis za e-nabavke, odnosno omogući elektronsko dostavljanje ponuda, te elektronsko otvaranje i evaluaciju postupaka javnih nabavki.

Tu je i otvaranje podataka o javnim nabavkama koje bi podrazumijevalo da podaci mogu biti preuzeti od strane zainteresovanih pojedinaca i organizacija, novinara, akademskih radnika, kompanija.

„Ovo bi omogućilo transparentnost javnog sektora u oblasti potrošnje javnih sredstava, što značajno utiče na jačanje integriteta i odgovornosti“, ističu u Agenciji.

Agencija namjerava da tokom 2019. uspostavi i vlastiti informacioni sistem za obuku iz oblasti javnih nabavki, te da se dodatno posveti obučavanju službenika, što je i preporuka EU u izvještaju o napretku BiH.

„Agencija će u saradnji s GIZ-om obezbjediti trening menadžment sistem koji će omogućiti provođenje obuke za službenike i provjeru njihovog znanja. Agencija planira da i u okviru IPA projekta provede obuku za oko 2.500 službenika“, istakli su u Agenciji.

Dodaju da će uz obučene službenike biti izbjegnuti dugi i suvišni postupci, gubljenje vremena, resursa i novca, a posebno u slučajevima velikih infrastrukturnih projekata.

Novina koju Agencija planira je i uspostavljanje Dinamičkog sistema kupovine, a tokom iduće godine trebalo bi da bude izabran dobavljač pomenute usluge, te pripremljeni podzakonski akti za taj sistem.

„Tokom ove godine imali smo intezivnu saradnju sa nekoliko međunarodnih organizacija kod kojih smo nominovali projekte i definisali ciljeve i aktivnosti.  Dobili smo nezvanična odobrenja za iste, te do kraja ove godine očekujemo i konačnu potvrdu, te službeni početak realizacije“, naglasili su u Agenciji.

Igor Vukajlović iz Udruženja građana za brobu protiv korupcije u javnim nabavkama „Tender“ smatra da su koraci koje Agencije planira da sprovede dobri, ali da ne rješavaju sistemsku korupciju.

„Svako otvaranje Portala javnih nabavki u smislu da mu mogu pristupiti građani, ali i revizori pomoći će da se vrše različite analize. Samim tim, kada je veća otvorenost, biće manja korupcija. Međutim ostaju značajne koruptivne strane javnih nabavki, pogotovo u dijelu kada nabavke ne idu na Portal, ali i u definisanju tehničkih specifikacija u otvorenim postupcima, a kojima se štimaju nabavke određenim ponuđačima“, kazao je Vukajlović i dodao da bi novi zakon o javnim nabavkama trebalo uskoro da bude u proceduri usvajanja i da donese određena poboljšanja.

CAPITAL: S. Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!