Capital.ba

Sutra o Nacrtu budžeta i ekonomske politike

22.11.2011. / 11:52

BANJALUKA, Narodna skupština Republike Srpske razmatraće sutra Nacrt republičkog budžeta za 2012. godinu u iznosu 1,825 milijardi KM, što je za četiri odsto više nego rebalansirani ovogodišnji budžet.

Najveći dio prihoda u Nacrtu budžeta čine domaći prihodi od 1,6 milijardi KM, od čega najviše 1,16 milijardi KM od indirektnih poreza.

Najveća pozicija na rashodovnoj strani od 699 miliona KM je za lična primanja, zatim 340 miliona KM za otplatu spoljnog i unutrašnjeg duga, dok je za Fond PIO predviđeno 188 miliona KM.

Nacrtom budžeta, koji će poslanici razmatrati uz Nacrt zakona o izvršenju budžeta, predviđena 153 miliona za vojne invalidnine, dok je pet miliona KM predviđeno za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Narodna skupština razmatraće i Nacrt ekonomske politike za 2012. godinu, kojom je predviđen pozitivan privredni rast od 2,5 odsto.

Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić ocijenio je ranije da je ovo restriktivna planirana stopa, između ostalog i zbog stanja u EU i indikacija koje bi moglo imati na Srpsku.

Ekonomskom politikom predviđeno je očuvanje sadašnjeg broja i otvaranje novih radnih mjesta, te jačanje aktivnosti Srpske na planu podrške privredi, prvenstveno putem budžetskih subvencija.

Predviđeno je da putem Investiciono-razvojne banke Republike Srpske u idućoj godini bude obezbijeđeno dodatnih 200 miliona KM kredita, a očekuje se naplata od 80 miliona KM već plasiranih kredita, kao i otvaranje novih kreditnih linija sa Evropskom investicionom bankom od 50 miliona evra.

Nacrtom ekonomske politike u narednoj godini predviđeno je i pokretanje značajnih investicionih projekata, očuvanje socijalne stabilnosti, uz dodatnu socijalnu pravednost kroz socijalne reforme sa kojima se krenulo ove godine. Predviđeno je zadržavanje i jačanje fiskalne stabilnosti, reforma javne uprave, borba protiv korupcije i kriminala i evropske integracije.

Ekonomska politika za narednu godinu koncipirana je na početku značajnih investicionih projekata, prvenstveno u putnoj infrastrukturi i u oblasti energetike.

Naredne godine počinje izgradnja TE ”Ugljevik blok tri”, hidroelekrane ”Dabar” investicione vrijednosti 180 miliona evra, projekat ”Gornja Drina” u vrijednosti oko 450 miliona evra, Termoelektrane ”Stanari” u vrijednosti od 470 miliona evra, a nastaviće se projekat ”Srednja Drina” i izgradnja hidroelektrana na rijeci Bosni, a u projektima putne infrastrukture predviđen je početak gradnje mosta na Savi, završetak Mahovljanske petlje, dionice autoputa Banjaluka – Doboj.

Poslanici će razmatrati prijedloge zakona o komunalnim djelatnostima, zaštiti vazduha, izmjenama i dopunama Izbornog zakona Srpske, te nacrte zakona o unutrašnjim poslovima, agencijama za obezbjeđenje lica i imovine i privatnoj detektivskoj djelatnosti, mineralnim đubrivima, izmjenama i dopunama Zakona o željeznicama RS, i izmjene i dopune zakona o obrazovanju odraslih.

Narodna skupština razmatraće i Nacrt strategije razvoja energetike Srpske do 2030. godine, Prijedlog budžeta Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za 2012. godinu, Izvještaj o implementaciji Strategije razvoja porodice u RS u periodu 2009-2014. godina, za period 1. oktobar 2010. do 1. oktobar ove godine.

Biće razmatran i Godišnji izvještaj Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske za prošlu godinu, Godišnji izvještaj Komisije za žalbe za 2009. i 2010. godinu, Informacija o sprovođenju Omladinske politike Srpske za period 1. oktobra prošle do 1. oktobra ove godine.

Na dnevnom redu su i prijedlozi odluke o utvrđivanju Spomen-kompleksa Kozara na Mrakovici kulturnim dobrom od izuzetnog značaja, o izradi prostornog plana područja posebne namjene Nacionalni park ”Kozara”, o izradi prostornog plana područja posebne namjene Nacionalni park ”Sutjeska”, te o imenovanju Savjeta plana za praćenje izmjena i dopuna Prostornog plana Srpske do 2015. godine.

Početak sjednice  zakazan je za 10.00 časova.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!